Românii din diaspora combat cu idei sabotajul Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În primul tur al alegerilor prezidenţiale românii din străinătate au aşteptat la cozi uriaşe pentru a vota FOTO Iulia Badea-Guéritée
În primul tur al alegerilor prezidenţiale românii din străinătate au aşteptat la cozi uriaşe pentru a vota FOTO Iulia Badea-Guéritée

Românii din diaspora au imaginat mai multe soluţii pentru a putea participa în număr cât mai mare la turul doi al alegerilor prezidenţiale, în ciuda străduinţei autorităţilor din ţară de a pune cât mai multe frâne votului din străinătate.

Umilinţa la care au fost supuşi românii din diaspora la primul tur al alegerilor - când au fost nevoiţi să stea chiar şi opt ore la cozi uriaşe fără să reuşească să voteze - a creat o solidaritate fără precedent.

Un român din Germania a avut iniţiativa înfiinţării unui forum, pentru a-i ajuta să voteze pe conaţionalii care nu locuiesc în capitale sau oraşe mari din străinătate unde duminică vor fi organizate secţii de votare. Astfel, cu ajutorul forumului, românii din diaspora se pot organiza pentru a împărţi transportul, dar şi costurile spre cea mai apropiată secţie electorală.

Mai mult, pe forum utilizatorii pot afla şi alte informaţii utile, precum locaţia secţiilor de votare sau de unde poate fi descărcat formularul declaraţiei pe proprie răspundere.
În total, în diaspora vor fi deschise 294 de secţii de votare, adică la fel ca în turul întâi al alegerilor prezidenţiale.

Cum să împărţi cheltuielile de transport

Platforma online (http://voteaza.forumprofi.de/) poate fi accesată de orice român din străinătate pentru a vedea care este oferta şi cum pot ajunge mai repede şi mai ieftin la cea mai apropiată secţie de votare. Pentru a putea intra în legătură cu ceilalţi utilizatori ai platformei online, românii nu trebuie decât să se înregistreze pe forum, folosind un ”username” şi o parolă.

„În cazul meu personal trebuie să călătoresc 30 de kilometri până la cea mai apropiată secţie de votare. Şi, din punctul ăsta de vedere, bănuiesc că există români pentru care un asemenea argument este destul de hotărâtor încât să nu meargă la vot”, a declarat creatorul ineditului forum, Radu Circa, citat de Digi24. Împărţirea cheltuielilor de transport i-ar putea convinge pe mulţi români din diaspora să meargă duminică la vot ca să-şi aleagă preşedintele.

”Acest forum se adresează românilor din diaspora care doresc să voteze în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie 2014. El se adresează acelora care şi-au propus să călătorească la una dintre secţiile de votare într-un alt oraş decât cel în care locuiesc, cu maşină proprie sau în maşină altcuiva. Cei care călătoresc cu propria maşină pot oferi locurile libere din maşină. Cei care caută un loc liber pot găsi aici un posibil şofer”, a postat Radu Circa în deschiderea platformei online.

Mobilizare pe forum

Platforma de discuţii are secţiuni dedicate mai multor ţări, cum ar fi Germania, Austria, Italia, Olanda, Marea Britanie şi Franţa, iar grupurile de români s-au constituit imediat.

Câteva familii care locuiesc într-un orăşel din Germania, Freiburg, aproape de graniţa cu Franţa, au ales să meargă la o secţie de votare din ţara vecină, la Strasbourg, datorită distanţei mai mici. Pentru că aveau locuri libere în maşini, le-au anunţat pe forum şi imediat au găsit companioni de drum.

La fel vor să procedeze şi alţi români din Germania pentru a ajunge la cea mai apropiată secţie de votare. ”Locuim în Gronau, foarte aproape de graniţa cu Olanda. Suntem la distanţă egală de Bonn sau Haga. Putem merge la oricare dintre aceste două oraşe/secţii de votare”, a postat un alt utilizator.

Românii din Franţa s-au mobilizat şi ei cu ajutorul platformei online. ”Medicii români din Le Mans se organizează pentru a vota la Brest (la 400 km distanţă). În felul ăsta ne creştem şansele de a vota şi, în acelaşi timp, contribuim la diminuarea cozilor care se vor crea la Paris. Vom pleca sâmbătă pentru că e de condus patru ore”, a scris un alt membru al forumului. ”Grup  de români, mergem de la Limoges la secţia de votare de la Bordeaux. Dacă ne adunăm mai mulţi, luăm mai multe maşini”, sună un alt mesaj.

Detectorul de aglomeraţie

O idee inedită a avut şi Andrei Petre, rezident în Marea Britanie, care este unul dintre miile de români din diaspora care au stat la cozile de la secţiile de votare din străinătate şi nu au mai reuşit să voteze. După această experienţă, tânărul a creat o aplicaţie care să-i ajute pe ceilalţi români să voteze mai uşor în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Astfel, aplicaţia online îi va informa în timp real pe românii din diaspora asupra numărului de alegători prezenţi la secţiile de  votare din ţara în care locuiesc.

Cu ajutorul aplicaţiei euvotez.com, care poate fi folosită în întreaga diasporă, alegătorii vor şti cu aproximaţie cât de aglomerate sunt secţiile de votare, pentru a putea alege o altă secţie mai liberă. Pentru a folosi aplicaţia, utilizatorii trebuie să se logheze prin conturile de Facebook sau Twitter, măsură menită să reducă numărul abuzurilor, susţin creatorii platformei.

Aplicaţia nu are nuanţă politică, având un conţinut generat direct de utilizatori, iar cei care au făcut proiectul îndeamnă cât mai mulţi români din diaspora să o folosească. Datele celor care accesează aplicaţia nu vor fi folosite în alte scopuri decât cele menţionate şi vor fi şterse imediat după încheierea alegerilor din 16 noiembrie.
 

Citeşte şi:

Titus Corlăţean, după întâlnirea cu ambasadorii: Creştem numărul cabinelor de vot în diaspora

 

Scandalul votului din diaspora. Corlăţean se întâlneşte astăzi cu ambasadorii pentru instruire

 

Diaspora şi schimbarea la faţă a României. 24h la vot

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite