Românii din diaspora au protestat faţă de amnistie şi graţiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii din Paris au protestat în Place du Trocadéro-et-du-11-Novembre      Foto: Facebook
Românii din Paris au protestat în Place du Trocadéro-et-du-11-Novembre      Foto: Facebook

Duminică, 29 ianuarie, au ieşit şi românii din diaspora să protesteze faţă de OUG privind amnistia şi graţierea. Zeci de oameni s-au adunat până acum la Bordeaux, Paris şi Bruxelles, iar mai mulţi români din Londra, Hamburg, Copenhaga şi Zürich şi-au anunţat participarea la proteste.

În Bordeaux, câţiva români s-au adunat astăzi, de la 16.00, ora Franţei, în Place des Quinconces. La Bruxelles, oamenii s-au pregătit de pe 26 ianuarie: „Am obţinut acordul de principiu pentru protest la Bruxelles, duminică, 29 ianuarie, între orele 15:00 şi 16:30, în faţa Ambasadei Romaniei (Rue Gabrielle 107)“, a scris o româncă pe Facebook. „Vin din Amsterdam şi am trei locuri disponibile în maşină. Dacă sunt oameni care ar dori să meargă şi îi pot lua de pe drum, scrieţi-mi aici sau în privat“, anunţa cineva pe 27 ianuarie. În faţa Ambasadei de la Bruxelles au fost în jur de 200 de persoane.

Şi la Paris s-au întâlnit mai mulţi români în Place du Trocadéro-et-du-11-Novembre. 

amnistie

La Bruxelles     Sursa fotografiilor: Facebook

   

amnistie

La Bordeaux

   

amnistie

 La Paris

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la şapte la trei ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite