Românii nu au încredere în Biserica Ortodoxă. BOR nu are ce căuta în Constituţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragi prieteni, vă prezint un sondaj de opinie cu peste 16000 de răspunsuri. Cred că e mai mult decât evident că nu putem ignora opinia unui număr atât de mare de oameni. Chiar dacă nu ar fi un sondaj reprezentativ, ar putea fi văzut ca o petiţie împotriva BOR. O petiţie cu peste 10 mii de semnături.

În general, oamenii sunt sceptici când vine vorba de sondaje şi poate că adesea e de înţeles de ce, mai ales când vorbim despre sondajele politice, care, nu de puţine ori, oferă rezultate la comandă. Iarăşi, trebuie menţionat că în reţeaua Facebook sunt oameni din toate categoriile de vârstă, din toate oraşele ţării, cu domenii de activitate diferite şi cu un trecut academic diferit.

Sigur, aceştia nu sunt singurii parametri ai unui studiu sociologic “ca la carte”, dar când 8000 de oameni îţi răspund la întrebarea clară: “Câtă încredere ai în Biserica Ortodoxă Română şi reprezentanţii săi (Patriarh, mitropoliţi, episcopi, preoţi, diaconi, etc.)?” cu răspunsul Nu am deloc încredere”, este clar că putem deduce că o foarte mare parte a românilor nu mai au deloc încredere în Biserica Ortodoxă Română.

image

Acest sondaj de opinie, la care au răspuns momentan peste 16000 mii de oameni, este diferit de restul sondajelor în care se discută despre raportarea oamenilor la biserică prin faptul că menţionăm întocmai despre care Biserică (respectiv BOR) dorim să ştim opinia respondenţilor. Ca să înţelegeţi diferenţa, vă ofer următorul exemplu: un greco-catolic care e întrebat dacă are încredere în biserică probabil va răspunde afirmativ. Acelaşi om, întrebat dacă are încredere în BOR, va răspunde probabil negativ. 

Presiunile neîncetate ale BOR, mai ales din ultima perioada, asupra Comisiei de Revizuire a Constituţiei m-au făcut să mă întreb câtă încredere mai au românii în ei, de consideră că trebuie să le fie pus numele în clar în Constituţia României sau să-şi manifeste influenţa în fiece articol de lege ce vizează respectarea drepturilor omului sau educaţia. Şi rezultatele mi-au confirmat bănuielile.

Căci, vă mărturisesc, personal nu mă surprinde acest sondaj, însă cei din consiliul de administraţie al BOR ar trebui să-şi ridice nişte semne de întrebare. Oare nu îşi canalizează ei eforturile într-o direcţie greşită? În loc să-şi concentreze atenţia pe clasa politică, nu mai degrabă s-ar axa pe credincioşii care încă îi mai privesc ca pe o instituţie de încredere? Căci numărul acestora e in contiuna scadere. Şi una dintre cauzele principale ale acestei scăderi de încredere este şi implicarea tot mai evidentă a BOR în conflictele politice.

Putem observa cum din ce în ce mai mulţi credincioşi nu mai vor să fie asociaţi cu BOR, nu mai frecventează lacaşele de cult, le resping opulenţa. Din ce in ce mai multi credinciosi se delimitează de reprezentaţii BOR şi le condamnă avaria şi goana după căpătuială. Dar pentru preoţimea ortodoxă se pare că nu sunt importanti aceşti mulţi credincioşi. Ei preferă să se preocupe de „credincioşii model”, precum Gigi Becali! E normal ca mulţi oameni decenţi din România să-şi întoarcă privirea cu scârbă de la spectacolul grotesc al Bisericii Ortodoxe care premiază „vrednicia” familiei Becali.

Aşadar, rezultatele vorbesc de la sine. Acum 10-20 de ani acestea ar fi fost diferite, întrucât sondajele (nu numai cel prezentat de mine) ne arată clar că instituţia bisericii nu mai prezintă aceeaşi încredere în rândul populaţiei. Smerenia preoţilor s-a pierdut în detrimentul dorinţei de avuţie. Sper ca această lipsă de încredere în BOR să conducă la un număr din ce în ce mai mare de oameni care să susţină principiile secularismului, a separării bisericilor de stat. Aş vrea să cred că din ce în ce mai mulţi oameni realizează importanţa unui stat laic. Concluzia? Românii nu mai au încredere în Biserica Ortodoxă. Biserica Ortodoxă nu are ce căuta în Constituţie.

Dacă încă nu ai răspuns la sondaj, o poţi face accesând acest link: http://j.mp/incredere-BOR

 

Clarificare asupra metodologiei de adunare a răspunsurilor
Sondajul a fost şi este accesibil în continuare tuturor utilizatorilor Facebook, fără nicio limitare. Mai mult, acest sondaj a fost promovat către toţi cei aproximativ 6 milioane de utilizatori din România, pentru că am vrut să dau ocazia tuturor să voteze, nu doar celor din anumite cercuri care ar fi aflat de el de la prieteni. 13 mii din cele 16 mii de voturi au venit din publicitate plătită.

image
image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite