Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Românii vor avea cărţi de identitate noi. Ce date nu vor mai fi trecute în cip

17
3 Aug 2020 16:26:45
Autor: Marian Avram
Noile buletine cu cip vor înlocui şi cardul de sănătate
Noile buletine cu cip vor înlocui şi cardul de sănătate

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, care introduce, între altele, sistemul de carte de identitate electronică şi semnătura electronică.

Actul normativ prevede modificarea mai multor acte normative referitoare la evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, în sensul asigurării condiţiilor necesare pentru ca titularul unui document electronic să se autentifice online, pentru a beneficia de diverse servicii electronice - bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie, relatează ştirileprotv.ro.
 
Astfel, opţional, numai la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali se poate elibera o carte de identitate simplă sau o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului.
 
Noile buletine cu cip vor înlocui şi cardul de sănătate, iar aceasta vor mai putea fi folosite şi la autentificarea în sistemele informatice ale instituţiilor statului şi nu numai.
 
Actul normativ prevede şi posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple, care nu va conţine niciun cip.
 
Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate va avea următoarele termene de valabilitate: a) 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani; b) 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; c) 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani; d) nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.
 
Buletinul electronic permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice. De asemenea, cartea de identitate simplă conţine date în format tipărit şi în format inscripţionat prin tehnici speciale, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.
 
După personalizarea şi transmiterea cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple la autoritatea competentă să le elibereze, toate datele stocate în bazele de date de producţie se şterg imediat prin procedură automată şi ireversibilă.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Bibi Loi
3.08.2020, 16:59:11

O mai există vreo țară să facă cum se face la noi??? Suntem de râsul curcilor, la fiecare câțiva ani ori se schimbă pașapoartele, ori cărțile de identitate. Bani aruncați, zeci de milioane de dolari.

-1 (9 voturi)
pathfinder
3.08.2020, 17:19:05

Pai asta e si smecheria. Ca nu-s aruncati. Ci bagati in buzunarele adinci ale statului...

+6 (12 voturi)
Lica Mosu
3.08.2020, 17:27:00

@ pathfinder. Care...,,stat"?! Ia sa vezi ce ,,firma" fe face si-apoi... mai vorbim >>>

+4 (6 voturi)
pathfinder
3.08.2020, 17:37:44

Hmmm, despre ce firma vorbim? Credeam ca sunt facute de statul roman. Dar poate ma insel...

+5 (5 voturi)
Cristina Ene
3.08.2020, 17:47:04

Firma este tot a unui cetatean ce locuieste in Serbia ? :)))))

-4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările