Românii care vor să rămână în Marea Britanie sunt obligaţi să solicite rezidenţa până la 30 iunie. Ce trebuie să ştie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea Britanie mai primeşte solicitări de rezidenţă până pe 30 iunie 2021               FOTO: Shutterstock
Marea Britanie mai primeşte solicitări de rezidenţă până pe 30 iunie 2021               FOTO: Shutterstock

Joi, ambasadorul României în Regatul Unit, Laura Popescu, le-a reamintit cetăţenilor români care vor să lucreze sau să studieze în Marea Britanie, că termenul limită pentru solicitarea rezidenţei este 30 iunie 2021.

Cetăţenii români care au ajuns în Regatul Unit până la data de 31 decembrie 2020 sunt obligaţi să solicite rezidenţa, la fel ca restul cetăţenilor europeni, până pe 30 iunie 2021. 

„Dacă v-aţi hotărât să rămâneţi în Regatul Unit şi nu aţi aplicat pentru obţinerea statutului de rezident, vă rog să aplicaţi acum, pentru a vă proteja dreptul de trăi, lucra şi studia aici”, a scris Laura Popescu, ambasadorul României la Londra, într-o postare pe Facebook, informează Agerpres, citat de Digi24.

Românii pot afla mai multe despre procedura de înscriere EU Settlement Scheme destinată cetăţenilor europeni şi membrilor de familie ai acestora pe pagina guvernului britanic.

918.270 de cetăţeni români au cerut un statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord până în martie. 852.310 dintre cereri au fost aprobate, după cum arată o statistică publicată săptămâna trecută de Ministerul de Interne britanic. 

Polonezii se află pe primul loc la numărul de cereri aprobate (931.140), iar românii, pe locul doi (852.310). Aceştia sunt urmaţi de italieni, portughezi şi spanioli. 

Totuşi, dintre românii care au primit răspuns favorabil din partea statului, numai 33% au primit statutul de rezident permanent, ceilalţi primindu-l pe cel de rezident temporar. În schimb, polonezii au avut mai mult noroc, 77% dintre aceşti primind statutul de rezident permanent. Şi lituanienii au primit acest statut într-un procent ridicat (75%), în timp ce croaţii, într-unul redus (24%). 

Statutul de rezident permanent poate fi obţinut numai de către persoanele care au locuit în Marea Britanie cel puţin cinci ani. Cei care au trăit pe teritoriu mai puţin, tot primi statut de rezident permanent după ce vor îndeplini minimul de ani. 

După ieşirea Marii Bitanii din UE, cetăţenii europeni care vor să lucreze în regat trebuie să solicite o viză prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte. Pentru acest scop, cetăţeanul trebuie să demonstreze că vorbeşte limba engleză la nivel intermediar (B1), că are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de un sponsor/angajator autorizat de Home Office, dar şi că salariul minim anual oferit  de aceştia este de 26.500 de lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului în care activează. 

Sistemul bazat pe puncte nu se aplică în cazul turiştilor sau al cetăţenilor care au obţinut sau urmează să obţină până pe 30 iunie statutul de rezident permanent sau temporar. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite