Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Rubrica responsabilităţii. Despre BOR

17
6 Nov 2015 08:06:30
Péter Demény

Nu BOR a declanşat incendiul, nu BOR ar fi trebuit să-l stingă. Totuşi, cred că are o responsabilitate mai mare decât cred unii.

Am văzut multe articole şi postări despre Ura stîrnită împotriva Bisericii. E la mintea cocoşului că nu BOR e de vină. Dar biserica îşi cere puterea şi atunci cred că ar fi bine să-şi ceară şi responsabilitatea. Preoţii nu vin neinvitaţi, tinerii să meargă la biserică în loc să se ducă la club şi alte asemenea nu-ştiu-cum-să-le-numesc ar fi lucruri mai mult decît „neinspirate” chiar şi din gura unui preot oarecare. Lumea are încredere în BOR, o spun toate sondajele. Şi ce face BORul? Vorbeşte aşa cum vorbeşte.

Ţara împînzită de catedrale reacţionează aşa cum mi se pare firesc. Dar cei care au construit catedralele acelea nu întotdeauna reacţionează aşa. Şi mie-mi place umorul şi jovialitatea părintelui Constantin Necula de pildă, dar el e una dintre excepţii şi nicidecum „varianta oficială”. Varianta oficială este Patriarhul Daniel.

În general, mi se pare că biserica are o problemă lăuntrică peste tot. Creştini convinşi mustesc de ură împotriva migranţilor, sprijină formaţiuni extremiste sau, iată, dau sfaturi morţilor fără pic de decenţă. În acelaşi timp, biserica are putere şi este o putere. N-ar trebui să se mire că mulţi o văd responsabilă de unele lucruri. 

Mama stă lîngă o catedrală ortodoxă. În fiecare duminică este trezită de slujba microfonizată ore în şir. Oamenii se adună şi ascultă slujba chiar şi vizavi de biserică. Ce le-o fi spunînd preotul? Responsabilitatea nu e o rubrică pe care o bifăm cînd avem noi chef de asta. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Goicea Niculae
6.11.2015, 08:36:03

BOR este victimă propriului ei succes. Patriarhul Daniel s- a dovedit a fi un strălucit manager al instituției sale ,așa ca propun sa- l alegem și președinte al României pentru ca toți cetățenii patriei să se bucure de prosperitatea în care trăiesc subordonații preasfinției sale.

+3 (5 voturi)
Ania
6.11.2015, 09:53:49

Intotdeauna am considerat stupida intrebarea din sondaje: "credeti in biserica?" Intrebarea ar trebui sa fie: "credeti in Dumnezeu ?" Biserica e doar o ...institutie,cu slujitori adevarati sau falsi.

+4 (6 voturi)
Iulian Arion
6.11.2015, 12:47:03

Ania, Din perspectivă creştină întrebarea corectă este: Credeţi că Iisus a fost Fiul Lui Dumnezeu şi a murit ca jertfa pentru plata pacatelor oamenilor astfel încât toţi cei care cred în jertfa Sa, să nu piară ci să aiba viaţă veşnică în părtăşie cu Dumnezeu? Veţi vedea că mult mai puţini sunt aceia care răspund cu DA. De crezut că există Dumnezeu sunt foarte mulţi, inclusiv demonii care se înfioara. Problema clerului ortodox (nu a bisericii) este că trebuie să-şi modifice canoanele (regulile) nu dogma (care este cuvântul Lui Dumnezeu care nu se schimbă). Dacă unul vine şi-i spune unui preot că vrea să se împace cu Domnul pentru ca are gânduri suicidare, cei mai mulţi popi, când afla motivul (accident soldat cu morţi, crima, tâlharie ) il trimite să facă un canon ani de zile. Adica exact ceea ce spunea IIsus: Dupa ce ca voi nu sunteti vrednici, îi mai alungaţi şi pe cei care vor să vină la mine. Clerul ortodox trebuie sa fie preocupat să facă ucenici Lui Hristos, nu să alunge oamenii cu declaraţii arogante, comportament deviant, sectarism.

0 (2 voturi)
Paun Al
6.11.2015, 10:39:22

Din pacate biserica vrea putere in lumea Cezarului , vrea sa decida , vrea sa controleze ...dar nu arata si responsabilitate . Si mai ales nu se vad 'roadele muncii ei ' , decat in crescerea exponentiala a numarului de cladiri ,in cresterea averii , in traiul bun si confortabil al clerului , intr-o tara saracita . "ii veti cunoaste dupa roadele lor " a spus Iisus .

+3 (5 voturi)
M Costi
6.11.2015, 15:49:55

Privind Biserica Ortodoxa Romana ar fi normal sa-si dea cu parerea doar romanii ortodocsi ! Cei de alta religie sau confesiune pot sa-si dea cu parerea doar in privinta Bisericii de care apartin. Dle P. Demeny , credeti ca ar fi normal ca un roman ortodocs sa-i dea sfaturi Papei sau Marelui Rabin al Ierusalimului sau Marelui Muftiu de la Mecca cum sa predice , ce sa faca si ce sa spuna ?

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările