Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Rusia şi China se folosesc de pandemie pentru a spiona România. Oficial SRI: Le dăm mesaj că i-am găsit

58
14 Aug 2020 16:27:15
Autor: George-Andrei Cristescu
Sunt în derulare investigaţii privind operaţiuni ale unor state ostile României pe instituţii fundamentale din Guvern/ Foto: Shutterstock
Sunt în derulare investigaţii privind operaţiuni ale unor state ostile României pe instituţii fundamentale din Guvern/ Foto: Shutterstock

Anton Rog, directorul Centrului CYBERINT din cadrul SRI, a dezvăluit, că mai multe state ostile României au profitat de pandemia de Covid pentru a spiona mai uşor instituţiile statului român.

Rog a precizat, în cadrul unui interviu acordat Digi24, că sunt în derulare investigaţii „privind operaţiuni ale unor state ostile României pe instituţii fundamentale din Guvern”.
 
„Au fost şi atacuri şi operaţiuni (în perioada pandemiei). Discutăm despre spionaj cibernetic şi acolo sunt investigaţii şi mai curente şi mai vechi, care sunt încă în derulare privind operaţiuni ale unor state ostile României pe instituţii fundamentale din Guvernul României. În felul ăsta le şi dăm un mesaj că i-am găsit, că ştim ce fac” a spus Anton Rog. 
 
Şeful CYBERINT a explicat metodele folosite de spioni, spunând că aceştia se folosesc de interesul oamenilor pentru informaţii legate de Covid: „La începutul crizei nu aveam date foarte clare despre virus, cum se răspândeşte, cum să ne protejăm de el, şi atunci atacatorii cibernetici au utilizat ingineria socială, trimit nişte e-mail-uri ţintite către anumiţi angajaţi din statul român în care au folosit mesaje cum să te protejezi de Covid, dacă vrei să ştii câţi noi infectaţi de Covid sunt în ţară fă click pe linkul ăsta. Mesajele sunt atât de bine scrise şi mail-urile excepţional scrise în limba română. E important ca angajatul instituţiei să acceseze mail-ul din reţeaua instituţiei, ca să infecteze reţeaua instituţiei respective”
 
„Marile puteri ale lumii sunt interesate să rămână mari puteri ale lumii şi folosesc orice mijloace, inclusiv cele cibernetice. Şi nu excludem nicio mare putere aici. Din fericire pentru noi, cu unii dintre ei suntem parteneri şi prieteni, şi atunci nu e cazul pentru că avem un schimb de date onest, cinstit, bidirecţional, să nu se înţeleagă că doar furniză, şi nu primim nimic, că primim, iar alte mari super puteri ale lumii care cel puţin în plan cibernetic s-au manifestat ostil României încearcă să fie prezente în România. Abordările sunt diferite. Dacă unii se duc ţintit pe informaţii din mediul strategic politic, militar, de intellingence, deci şi reţelele serviciului care sunt legate la internet sunt targhetate constant, adică nu suntem ocoliţi noi pentru că noi suntem SRI, doar că noi nu punem nicio informaţie de valoare acolo. Pe când alte instituţii din zona civilă, din zona guvernamentală, au propriile reţele în care au informaţie relevantă, aşa e normal, aşa trebuie să fie, pentru că trebuie să ţină legătura cu NATO, cu UE, şi e normal să fie aşa, poate că nu este informaţie clasificată dar este informaţie relevantă, şi atunci vin (spionii cibernetici -n.n.). Unii se duc pe informaţie din asta, alţii se duc pe spionaj global, industrial, în care adună tot de peste tot, au putere de analiză, şi-au instruit oamenii în Occident”, a explicat Rog. 
 
Întrebat dacă ţările pomenite sunt Rusia şi China, generalul SRI a răspuns: Nu aş vrea să dau exemple de state, dar exemplele oferite sunt cumva corecte. Sunt de la Răsărit”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

58 Comentarii

mihai radu
14.08.2020, 16:47:59

Acum câțiva ani stând de vorbă cu un vecin, specialist în calculatoare,îmi spunea să nu deschid nici un link chiar venit de la cineva cunoscut,întâi să-l sun pe expeditor și să-l întreb și apoi sa-l deschid,se fac niște falsuri excepționale.Acum eu nu am mare brânză în calculator,dar am cunoștințe care fac operațiuni de banking,de la mine virusul se duce la ei și tot așa,deci atenție !

+1 (11 voturi)
Paul Cohen
14.08.2020, 17:05:12

Rationament perfect ! Deschiderea unui email, este ca deschiderea usii de la intrare, folosirea unui link necunoscut, este echivalent oferirii cheilor de la intrare unei persoane straine provenite dintr-un cartier rau famat, deschiderea unui document odintr-o sursa necunoscuta, este echivalent cu a manca resturi gasite pe drum....

+3 (7 voturi)
Ia Ghiciti cine sunt
14.08.2020, 17:36:54

Ia gasit:))) atata gaseste securistI in Romania in rest e bine se plimba straini cu lemnul prin fata lor si nu-i vede ca sa nu mai zic de alte jafuri si cum a ajuns Romania timp de 30 de ani cu ue-usa care-i doare in dos de noi. BA ASTIA CARE I-ATI ASTEPTAT PE AMERICACACANI+UE MULTUMITI BA?! MULTUMITI?! JOS UE-USA! AFARA CU UE-USA DIN TARA!ADEVARATI HOTI AI ROMANIEI! PLECATI SCARBELOR CU VOI SUNTEM DE PESTE 30 DE ANI NU CU RUSIA SAU CHINA! UAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

-5 (17 voturi)
Bibi Loi
14.08.2020, 16:51:48

Au avut si ce vedea in institutiile Romaniei. Cred ca s-au luat cu mainile de cap si n-au mai inteles nimic.

0 (16 voturi)
Tomescu Tom
14.08.2020, 17:41:49

Ținând cont că instituțiile statului găsim tone de căpcăuni funcționali .. nici nu e necesar cine știe ce efort din partea atacatorilor ... Pentru mulți dintre ei/ ele .. statul pe rețelele sociale ..este profesia în sine .. Și după ce că sunt vai mama lor cu intelectul ..suferă majoritatea și de o curiozitate morbidă ..

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (58)

Modifică Setările