S-a dat undă verde pentru bursele medicilor rezidenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au anunţat marţi că bursele promise medicilor rezidenţi anul trecut au plecat încă de vineri către unităţile sanitare la care aceştia sunt angajaţi, plăţile urmând a fi efectuate în cel mult trei zile.

Medicii rezidenţi care au veniturile sub 3.000 de lei vor primi, începând din această săptămână, bursele de 670 de lei promise de guvernanţi încă de anul trecut. Deşi bursele trebuiau să intre în conturile celor 12.000 de rezidenţi eligibili încă din luna ianuarie 2014, hotărârea de Guvern a fost semnată abia în urmă cu o săptămână de ministrul propus la Sănătate, Nicolae Bănicioiu, pe vremea când era interimar.

„Banii au plecat încă de vineri către instituţiile din subordine şi sunt, în momentul de faţă, la Direcţiile de Sănătate Publică (DSP). Bursele medicilor rezidenţi au fost principala mea preocupare încă de la preluarea interimatului de la Sănătate”, a declarat ieri Nicolae Bănicioiu.

Medic rezident: Suntem pe ei, nu vom ceda

Potrivit unor surse din Ministerul Sănătăţii, banii vor pleca către toţi rezidenţii din centrele universitare, dar şi către alţi 113 rezidenţi încadraţi în structuri care ţin de Ministerul Justiţiei sau Ministerul Transporturilor. Aceştia susţin că primirea acestor bani ar putea fi un prim pas care i-ar putea determina să rămână să profeseze în ţară.

„Lucrurile sunt pe cale să se rezolve. Oricum, suntem pe ei, nu vom ceda. Ideea este ca, pe lângă aceste burse, să fie îmbunătăţite şi condiţiile din spitale. Suma de 670 de lei nu este suficientă pe lângă cei 800 de lei pe care îi primesc unii rezidenţi, dar reprezintă un pas înainte. Sperăm ca această bursă să fie una continuă şi să găsim înţelegere la Ministerul Sănătăţii şi pentru alte doleanţe pe care le avem”, a explicat pentru ziarul „Adevărul” medicul rezident Clara Matei.

Bursele ar putea micşora exodul medicilor tineri

Pe de altă parte, profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), susţine că bursele ar putea să crească în viitor, dar atrage atenţia că acestea în niciun caz nu vor dispărea.
„Încet - încet se înţelege că sistemul de sănătate depinde de doctorii săi. Evident, toate categoriile de personal sunt importante, dar medicii sunt elementul-cheie. Nimeni nu pleacă de plăcere din ţara sa. Dacă aceste burse oferite rezidenţilor rămân singurul semn de înţelegere al autorităţilor, atunci oamenii vor pleca în continuare. Dacă, în schimb, se vor lua şi alte măsuri, exodul s-ar putea estompa”, a declarat pentru ziarul „Adevărul” şeful medicilor.

Salariile au scos 10.000 de doctori în stradă

Zilele trecute, medicii rezidenţi, nemulţumiţi de faptul că bursele nu au intrat în conturile lor, ameninţau deja cu greva, metodă de protest la care sunt decişi să recurgă dacă promisiunile nu vor fi respectate.
Anul trecut, una dintre cele şase revendicări ale Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, care a scos 10.000 de cadre medicale în stradă, într-un marş în centrul Bucureştiului, a fost mărirea salariilor medicilor rezidenţi. Date recente arată că  3.000 de medici tineri au părăsit sistemul sanitar în ultimul an.

Sentinţă. Medicul Brădişteanu nu l-a favorizat pe Adrian Năstase

Medicul Şerban Brădişteanu (foto), şeful Secţiei de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca din Capitală, a fost achitat, marţi, de judecătorii Curţii Supreme, în dosarul în care chirurgul este acuzat de favorizarea fostului premier Adrian Năstase. Decizia magistraţilor nu este, însă, una definitivă.

La ultimul temen al procesului, cel din 17 februarie, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a arătat că prin modul în care a acţionat medicul, acesta a îngreunat punerea în executare a mandatului şi astfel l-ar fi ajutat pe fostul premier, Adrian Năstase. Prin urmare, anchetatorii au cerut instanţei să îl condamne pe Şerban Brădişteanu la închisoare cu executare.

Printre altele, procurorul a arătat că atunci când Năstase a fost adus la Spitalul Floreasca, Brădişteanu l-a preluat pe secţia sa în mod nelegal. Acuzarea a atras atenţia că fostul premier avea o rană la gât, ceea ce nu implica internarea acestuia pe secţia de chirurgie cardiacă.

În plus, Brădişteanu a fost acuzat de anchetatori şi pentru că a refuzat colaborarea cu poliţia, în sensul că a dat răspunsuri evazive cu privire la starea fostului premier.  La începutul acestui an, medicul Şerban Brădişteanu a fost achitat şi de judecătorii Tribunalului Bucureşti, într-un alt dosar, în care acesta este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu.
 


Pe aceeaşi temă:

Medicii rezidenţi ameninţă Guvernul cu judecata pentru neplata burselor. „Lipsa de acţiune a autorităţilor, responsabilă pentru exodul tinerilor medici“

Tinerii rezidenţi din sistemul sanitar ieşean spun că intenţionează să dea Guvernul în judecată dacă bursa promisă de autorităţi nu va fi acordată în perioada următoare.

Profesorul Liana Gheorghe, Institutul Fundeni: „Puţini dintre studenţii buni de la Medicină ajung la noi ca rezidenţi!”

Prea puţini dintre studenţii buni de la Medicină ajung să profeseze în spitalele româneşti, atrage atenţia profesorul Liana Gheorghe, şef de secţie la Institutul Fundeni din Capitală. „Cu greu selectăm din cei care rămân câţiva oameni care să fie realmente dedicaţi acestei profesii, deşi statul şi noi, deopotrivă, investim enorm în ei”, completează medicul gastroenterolog.

Medic român în Germania: daţi-mi voie să compar bursa de 150 de euro pentru rezidenţi cu promisiunea de 100 de lei făcută de Ceauşescu în decembrie 1989

O analiză recentă făcută de publicaţia germană Die Zeit notează că cei mai mulţi medici străini care îşi desfăşoară activitatea în sistemul german sunt români. Publicaţia estimează că 2.700 de doctori români îşi practică meseria în spitalele de acolo. Pe următoarele locuri în topul furnizorilor de personal medical se situează Rusia, Polonia şi Ungaria.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite