Sabina Elena, eleva cu bentiţă tricoloră: „Nu-i urăsc pe unguri, urăsc faptul că ei mă urăsc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sabina Elena, eleva din Covasna care a purtat la şcoală bentiţa tricoloră de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, pe 15 martie, a declarat că nu a plănuit nimic, ci a fost mai degrabă ceva instinctiv. Avocatul Tabalai, care o reprezintă pe elevă, a precizat că părinţii Sabinei vor să depună plângere penală împotriva dirigintei şi colegilor care au ameninţat-o.

UPDATE 19.00 Manifestaţia de susţinere a "elevei cu bentiţă" a luat sfârşit.

UPDATE 17.27 Protestatarii din faţa Teatrului Naţional spun că bentiţa Sabinei este doar un pretext pentru a reînvia vechiul conflict dintre români şi maghiari în Ţinutul Secuiesc.

Mai mulţi participanţi la miting au aruncat cu petarde şi cântă mesaje xenofobe, cum ar fi: "România e ţara noastră, ne p**ăm pe Ungaria voastră!" şi "Afară, afară, cu ungurii din ţară!"

Manifestaţia în sprijinul Sabinei, eleva cu bentiţă tricoloră, a început în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti. Acolo s-au adunat peste o sută de persoane care scandează lozinci în sprijinul românilor din secuime. Aceştia afişează pancarte cu mesaje de susţinere precum "Ţinutul secuiesc, pământ românesc, nu unguresc!", "Demnitatate" şi "România, trezeşte-te!". Cei mai mulţi dintre participanţii la miting poartă bentiţe şi cravate în culorile naţionale.

UPDATE 17.00 Mişcarea de susţinere a Sabinei Elena Muruianu, eleva din Covasna care a purtat o bentiţă tricoloră de 15 martie, ziua Ungariei, şi a fost ameninţată de colegii ei, se extinde şi în Bucureşti prin intermediul reţelelor de socializare. Astfel, pe Facebook a fost anunţat la Teatrul Naţional mitingul "Alături de Sabina! BUCUREŞTI". 3.700 de participanţi sunt aşteptaţi la întrunire.

Eleva cu bentiţă tricoloră din Covasna, Sabina Elena, a povestit, în cadrul emisiunii "Jocuri de putere", de la Realitatea TV cum s-au desfăşurat evenimentele.

"Pe 1 decembrie, ca să putem intona imnul României în curtea şcolii, am depus o cerere la direcţiune. După insistenţe, s-a aprobat. După ce l-am intonat în pauza mare, ni s-au adresat cuvinte jignitoare, huiduieli, gesturi obscene din partea secţiilor maghiare. Pe 15 martie, chiar nu am putut să nu am nicio reacţie".

"Pe 15 martie, am fost atenţionată de o profesoară să nu mai port banderola tricoloră pe cap pentru că este ziua maghiarilor şi să nu îi provoc. Am venit şi luni cu această banderolă tricoloră pe cap. După ore, doamna dirigintă m-a rugat să nu o mai port pe cap pentru că numai despre asta se discută în cancelarie şi problema a fost ridicată la nivel naţional. Am întrebat-o dacă voi primi vreo sancţiune. Mi-a spus că da pentru că am folosit telefonul mobil în incinta şcolii. A doua zi, marţi, am venit cu tricolorul legat la brâu. A venit la mine cu o foarfecă în mână, cred că intenţiona să mi-l taie, dar nu a reuşit pentru că m-am împotrivit. A reuşit să mi-l dezlege şi să plece cu el, fără să îmi adreseze vreun cuvânt. Colegii au fost şocaţi", a spus Sabina la Realitatea TV.

Întrebată dacă îi urăşte pe maghiari, Sabina Elena a răspuns: "Nu. Nu am de ce să îi urăsc. Nu am declarat aşa ceva. Urăsc faptul că ei mă urăsc".

Mama Sabinei a declarat că profesorii au avut o atitudine necorespunzătoare, dar că, în comunitatea lor, nu există de obicei probleme între maghiari şi români: 

"Ne înţelegem, ne respectăm reciporc. Această tensiune s-a creat în şcoală, unde fiecare vrea să promoveze ce se crede de cuviinţă."

"A trezit în noi românismul acela care există în stare latentă, pe care nu îl manifestăm. Ne-a surprins pe toţi cu curajul ei,"  a completat mama Sabinei. 

Avocatul Tabalai, cel care o reprezintă pe Sabina, a spus că managementul şcolii este unul defectuos, întrucât este format din membri UDMR şi alţi profesori unguri. 

"Nu există probleme la nivel social, trăim în frăţie români şi maghiari, aceste probleme le creează politiculul. Comunitatea romanească din Covasna susţine schimbarea directorului şcolii, directoarei adjuncte, sancţionearea dirigintei pentru gestionarea acestor aspecte, dar şi schimbarea şefei ISJ Covasna. E îndeajuns câtă politică a putut să facă şi să ajungem în această situaţie," a completat el. 

Tabalai a adăugat că părinţii Sabinei vor să o dea în judecată pe diriginta fetiţei, dar şi pe colegii care au ameninţat-o cu moartea. 

"O să mergem la parchet că sa depunem plângere penală pentru furt şi pentru amenintările primite. Noi dorim să convieţuim paşnic şi să ne înţelegem", a spus Tabalai care o va reprezenta pe elevă.

Sabina a susţinut că nu are emoţii pentru întoarcerea la şcoală, acolo unde, însă, profesorii consideră "că e importantă altă istorie, nu cea a României," spune eleva. 

La orele de istorie mi se predau primele trei rânduri din carte, dar nu ştiu de ce.

Eleva a mai declarat că va continua să poarte tricolorul: "Mă simt foarte bine pentru că am văzut că atâţia oameni mă susţin şi sunt alături de mine. Sunt mândră că i-am făcut pe ceilalţi să se simtă mândri că sunt români. Voi continua să port tricolorul".

Mesajul Sabinei pentru colegii ei maghiari: 

Salutări, colegi de la secţia maghiară, sper că nu veţi mai avea aceleaşi reacţii de câte ori mă veţi vedea cu tricolorul pe cap.

Sute de români au ieşit în stradă pentru a o susţine pe Sabina

Câteva zeci de persoane îmbrăcate în costume naţionale şi având steaguri româneşti s-au adunat, vineri dimineaţă, în faţa Liceului "Korosi Csoma Sandor" din Covasna, într-o acţiune de solidaritate cu eleva care de Ziua Maghiarilor a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc.

Alte câteva sute de persoane au participat la proteste de susţinere care au avut loc vineri în mai multe oraşe din ţară: Ploieşti, Craiova, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Brăila.

ActiveWatch a reclamat vineri comportamentul abuziv al dirigintei şi al conducerii Liceului "Korosi Csoma Sandor" din Covasna, considerând intervenţia conducerii ca fiind disproporţionată în raport cu faptele şi una care contribuie la inflamarea unor tensiuni etnice, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Marian Vanghelie, preşedintele PSD Sector 5, a propus vineri, după ce a fost ales în această calitate de către Conferinţa organizaţiei, ca săptămâna viitoare să convoace în Bucureşti un miting de susţinere a elevei cu bentiţă tricoloră din Covasna.

"Bentinţa tricoloră" pe blogurile adevarul.ro

Alex Varninschi, jurnalist, scrie pe blogul de pe adevarul.ro: Pistruiata de Harcov. Sau cum a ajuns Sabina mai tare decât Inna

Sever Miu a preluat, pe blogul său, textul lui Stefan Mako de la Casa Jurnalistului: Un jurnalist şcolit în Covasna, despre scandalul bentiţei tricolore

Istoricul Manuel Stănescu a oferit, pe blogul său de pe adevarul.ro, câteva "adevăruri ce trebuie spuse despre români şi maghiari"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite