DOCUMENT Săftoiu pregăteşte un tun la TVR: 3,7 milioane de euro. Cum arată actul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Săftoiu, preşedintele director general al TVR, şi-a speriat colegii din Consiliul de Administraţie când le-a dat contractul spre aprobare FOTO Mediafax
Claudiu Săftoiu, preşedintele director general al TVR, şi-a speriat colegii din Consiliul de Administraţie când le-a dat contractul spre aprobare FOTO Mediafax

Şeful televiziunii publice, Claudiu Săftoiu, a angajat instituţia într-o afacere pentru care nu a organizat licitaţie şi nici nu a avut girul Consiliului de Administraţie.

Un document cu iz penal semnat de Claudiu Săftoiu, preşedintele director general al TVR, naşte dispute aprinse în Consiliul de Administraţie al televiziunii publice. Documentul a fost prezentat pentru validare în ultimele două şedinţe ale Consiliului de Administraţie, dar nu s-a reuşit aprobarea lui. Este vorba despre o înţelegere făcută în limba engleză cu firma germană Prorom, la care televiziunea publică are datorii istorice de peste două milioane de euro. De altfel, în august 2012, reprezentantul firmei germane în România a şi blocat conturile TVR în încercarea de a-şi recupera banii.

Înţelegerea, semnată de Claudiu Săftoiu cu Prorom, face referire la reeşalonarea datoriilor, reeşalonare condiţionată de firma germană cu încheierea unui nou contract în valoare de 3,7 milioane de euro. Conform regulamentelor interne ale Televiziunii Române, astfel de angajamente de plată trebuie să se facă doar cu acordul Consiliului de Administraţie.

NICOLAU: „LUCRURILE SUNT FOARTE GRAVE“

Deşi negociat şi semnat pe 1 octombrie 2012, documentul a fost prezentat membrilor Consiliului de Administraţie ulterior, iar în referat se cere „aprobare pentru începerea negocierilor cu firma Prorom”, ca şi când nu s-ar fi perfectat nimic anterior. Acest aspect este considerat de unii membri ai Consiliului de Administraţie drept o minciună.

„E datat 1 octombrie 2012 şi e a doua sau a treia oară când încearcă să treacă acest contract prin Consiliul de Administraţie. Dar nu spune că e un contract, el propune să începem negocierile cu firma Prorom. Lucrurile sunt foarte grave. Nu are voie să semneze aşa ceva. Orice angajare de plată mai mare de o anumită sumă se face numai cu aprobarea expresă a Consiliului de Administraţie al TVR, conform regulamentelor de ordine interioară. Nu înţeleg de ce pentru a plăti datoria veche trebuia încheiat un nou contract cu Prorom. Pe alţii nu îi plătim deloc, iar pe ăştia îi plătim şi le-a mai dat şi un contract în plus“, a declarat Valentin Nicolau, membru în Consiliul de Administraţie al televiziunii publice.

„E CONTRACT ŞI ARE CARACTER PENAL“

Un alt membru al Consiliului de Administraţie susţine că nu va vota acel document, pe care îl consideră contract, şi nu un simplu precontract.
„Nouă ne-a spus că este un precontract, că nici măcar nu are valoare oficială, este un «gentlemen’s agreement». Însă există semnături în clar, are termeni clari, formulări clare, deci este un contract, nu doar o înţelegere. Până la urmă a recunoscut şi el că e contract. Conform legii, trebuia să fie făcută licitaţie. Aici Claudiu Săftoiu va trebui să răspundă. Atât eu, cât şi alţi colegi am spus că are caracter penal. Iar dacă votăm şi semnăm şi noi, răspundem şi noi”, a spus şi Adriana  Meseşan, membru în consiliu.

SĂFTOIU ACUZĂ PRESIUNI

Semnatarul angajamentului faţă de firma Prorom, Claudiu Săftoiu, susţine că nu a produs vreun prejudiciu televiziunii. Mai mult, el a reuşit deblocarea conturilor şi plata salariilor către angajaţii TVR prin semnarea acestui document.

„Nu este vorba despre un contract, ci un «deal memorandum», un precontract, de o soluţionare amiabilă, în situaţia în care în august anul trecut reprezentantul Prorom în România a blocat conturile televiziunii publice şi astfel eram în situaţia de a nu putea plăti salariile celor 3.200 de angajaţi. Până în momentul acesta, acel «deal memorandum» nu a produs niciun fel de prejudicii televiziunii publice. Hotărârea Consiliului de Administraţie 145/2011 are în vedere că nu am voie să angajez plăţi mai mari de 25.000 de euro fără acordul Consiliului de Administraţie. Lucru pe care îl ştiam foarte bine. Dar Hotărârea nu vorbeşte despre un acord prealabil. În situaţia gravă în care ne aflam, am luat hotărârea de a dezamorsa situaţia şi de a încheia acest precontract”, s-a explicat preşedintele director general al Televiziunii Române.

„PROROM POATE ACŢIONA TVR ÎN JUDECATĂ“

În situaţia în care propunerea i-a fost respinsă de către membrii Consiliului de Administraţie, Săftoiu a încercat să o dreagă şi a venit cu o altă soluţie.

„Pentru că au existat discuţii în CA, am invitat Prorom pentru renegocieri şi să prezentăm o nouă formă la următoarea şedinţă de CA”. Claudiu Săftoiu nu neagă însă că actul semnat de el cu firma Prorom ar putea avea consecinţe juridice în situaţia în care Consiliul de Administraţie nu va valida înţelegerea dintre cele două părţi. Dar speră ca germanii să nu îi facă una ca asta. „Prorom poate acţiona TVR în judecată dacă acest contract nu va fi validat de CA, dar sper ca Prorom să îşi flexibilizeze poziţia”.

Săftoiu afirmă că a fost o presiune foarte mare asupra sa pentru a semna cu Prorom. „Firmele profită de această slăbiciune financiară a TVR şi solicită încheierea de noi contracte. M-am aflat sub o presiune foarte mare anul trecut, când au fost conturile blocate şi beneficiul deblocării a fost că am putut plăti salariile. Nu am avut intenţia de a aduce vreun prejudiciu televiziunii publice”, a mai spus preşedintele TVR.

CE PREVEDE DOCUMENTUL

Conform proiectului de hotărâre depus la mapele mebrilor Consiliului de Administraţie, prin acest contract s-ar achiziţiona 170 de programe TV, adică 1.050 ore de filme şi seriale. „Totalul de ore selecţionate va asigura necesarul de programe pentru TVR 1 şi TVR 2, în perioada 2013 - 2015“, se arată în nota semnată de Cristian Tabără, directorul  Departamentului Film, către Direcţia Strategie Programe.

2,2 milioane de euro este datoria televiziunii publice către firma germană Prorom.

Precontractul propus de Claudiu Săftoiu pentru aprobare în Consiliul de Administraţie al TVR

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite