„Săptămâna altfel“ a baronilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştiţi că săptămâna aceasta a fost „Săptămâna altfel“ în şcoli, da? Ei bine, baronii români de toate felurile (fie ei baroni ai fotbalului, ai judeţelor, ai instituţiilor publice sau pur şi simplu ai Planetei Pământ) au avut şi ei o săptămână diferită de ceea ce li se întâmplă în mod normal.

Săptămâna a început interesant, cu reţinerea fostului preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Mitică Dragomir, pentru delapidare, evaziune fiscală şi spălare a banilor. Tot luni au fost reţinuţi şi doi oameni de afaceri, Mihai Corbu şi Radu Arhire, pentru complicitate. O zi mai târziu, Mitică Dragomir a aflat că va fi cercetat în libertate, în timp ce oamenii de afaceri au fost arestaţi preventiv, în dosarul privind vânzarea de către LPF a drepturilor TV pentru meciuri. De altfel, „oracolul din Bălceşti“ a spus, din prima, rânjind, în faţa camerelor de filmat, că nu va păţi nimic: „Sunt acoperit de hârtii cât trăiesc şi de pământ după ce mor“.

La o zi distanţă, ca printr-o aliniere a planetelor care se petrece rar, atât de rar, i-a venit rândul lui Radu Mazăre să dea cu subsemnatul. Marţi seara, primarul Constanţei a fost reţinut împreună cu omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru luare, respectiv dare de mită. Miercuri seara, după acelaşi scenariu, cei doi au fost eliberaţi şi vor fi cercetaţi sub control judiciar. Mazăre este acuzat de procurorii anticorupţie că a luat mită de la Morgenstern, pentru ca acesta din urmă să câştige licitaţia de construire a unui campus de locuinţe sociale. În cele 11 ore în care Mazăre a fost reţinut, locuitorii din campus au ieşit în stradă de dragul lui Mazăre, iar unii patroni din Mamaia s-au dat cu curul de pământ că nu va mai avea cine să îi susţină, subliniind că, de acum, turismul de la malul mării se va duce de râpă (fapt absolut evident, din moment ce nimeni, dar absolut nimeni nu l-ar putea întruchipa la fel de bine pe Suleyman Magnificul). Ce bine, totuşi, că strategul-şef de pe litoral s-a întors, totuşi, măcar şi pentru o perioadă, printre ei, nu?

Altfel a fost săptămâna şi pentru PSD-istul Adrian Duicu, şeful Consiliului Judeţean (CJ) Mehedinţi. Miercuri, Duicu, acuzat de fapte de corupţie, a aflat că rămâne în arest. Acelaşi lucru vor face şi fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, Ştefan Ponea, dar şi omul de afaceri Constantin Popescu, preşedinte al PSD Orşova. De asemenea, joi, prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, a anunţat că îl va suspenda din funcţia de preşedinte al CJ pe Duicu. Tot săptămâna aceasta, miercuri, Mihai Vlasov, preşedintele suspendat al Camerei de Comerţ şi Industrie, acuzat de trafic de influenţă, a fost trimis în judecată, după ce a fost prins în flagrant primind 200.000 de euro de la un om de afaceri. Vlasov se află în arest preventiv din 19 martie. Ah!

Nu ştiu exact cui ar trebui să mulţumim că, idealişti aşa cum suntem, am primit puţină speranţă în apropierea Paştelui, fie ea cu scop electoral sau doar picată din cer. Nici măcar nu ştiu dacă peste 300 de ani copiii viitorului vor studia la ora de istorie prigoana baronilor. Ştiu doar că noi, românii, uneori suntem vulturi, suntem tigri, iar alteori suntem nişte bieţi câini bătrâni şi chiori. Ei, bine, săptămâna asta, mai mult ca niciodată, am ieşit pe străzi cu nările înfoiate de mirosul de sânge de baron. Ne-a plăcut săptămâna aceasta altfel. A fost bine. Mai vrem.   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite