Scăderile de pe fluturaşul de salariu, la rubrica "diminuare Boc"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Marian Pop, lider de sindicat Foto: Anca Miklos
Liviu Marian Pop, lider de sindicat Foto: Anca Miklos

Cei 1.000 de angajaţi în unităţile de învăţământ din Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, au rămas cu gura căscată ieri, când şi-au primit fluturaşii cu salariile de pe septembrie.

Pe bileţele apăruse o rubrică nouă intitulată sugestiv „diminuare BOC". „Iniţial, am crezut că este vorba despre o glumă a celor de la secretariat, dar această rubrică apare la toate şcolile, grădiniţele şi liceele din Maramureşul istoric", a declarat Anuţa Bizău, lider de sindicat la Grupul Şcolar pentru Industrie Mică din Sighetu Marmaţiei.

Haz de necaz

„Responsabil" de noua rubrică apărută pe fluturaşii de salarii este Ionică Prodaniuc (55 de ani), un informatician care este angajat de mai bine de 20 de ani ca administrator de sistem la Administraţia Financiară Sighetu Marmaţiei. El a creat programul de calcul al salariilor şi tot el a făcut modificarea în luna august a acestui an.

„N-am ştiut pe moment cum să-i spun acelei rubrici şi am zis să o numesc «diminuare Boc», în loc de reducere cu 25%", explică bărbatul. „Puteam să o numesc mai pompos, dar am zis că aşa pricepe toată lumea. Am făcut haz de necaz. Trebuia să evidenţiez reducerea salarială care a intervenit‚ din luna iulie", a adăugat acesta.

Unii dintre angajaţii din sistem care au primit ieri fluturaşii cu noua rubrică au râs amar la vederea ei. Nicolae Iuga (29 de ani), profesor de economie la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă", din Sighetu Marmaţiei, are deja o vechime acumulată de cinci ani în sistemul de învăţământ. „Mi se pare că românul doar de atât este în stare, nu este în stare să facă grevă, nu este în stare să protesteze sau măcar să-şi exprime punctul de vedere, poate doar să facă haz de necaz", a subliniat dascălul.

„Este trist că pe guvernanţi pur şi simplu nici nu-i interesează de faptul că o doamnă învăţătoare face greva foamei în semn de protest. Nu mai avem mult până când cei mai mulţi dintre cetăţenii acestei ţări să nu mai aibă ce să pună pe masă", a mai adăugat acesta.

„Contabilul mi-a cerut să modific"

Nu la fel şi-au spus dascălii de la Liceul „Lowey Clara", care l-au sunat deja pe inginer să-l critice şi să-i solicite să modifice rubrica. „M-a sunat deja contabilul de la liceul cu predare în limba maghiară şi mi-a cerut să modific pentru că nu e corect", a subliniat inginerul de sistem.

Preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş, Liviu Marian Pop, a subliniat că ideea sigheteanului este mai mult decât bine-venită şi că va propune generalizarea ei în toate şcolile din ţară. „Este mai bine aşa. Să vadă fiecare cadru didactic cât anume i s-a tăiat din leafă şi de către cine", a declarat şeful sindicaliştilor, Liviu Marian Pop.

"Este mai bine aşa.Să vadă fiecare cadru didactic cât anume i s-a tăiat din leafă şi de către cine."
Liviu Marian Pop lider de sindicat

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite