Scandal la dezbaterile privind reciclarea ambalajelor. Reprezentantul retailerilor a aruncat cu geanta în activiştii de mediu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezbaterile care au avut loc miercuri la Ministerul Mediului pentru găsirea de soluţii în sectorul reciclării ambalajerlor s-au finalizat cu mare scandal. Deranjată de faptul că activiştii de mediu filmau dezbaterile, Delia Nica, directorul asociaţiei reţelelor comerciale, şi-a ieşit din fire şi a aruncat cu geanta într-unul dintre activişti.

Miercuri, 17 februarie, s-a organizat la Ministerul Mediului un grup de lucru extins pentru identificarea de soluţii de deblocare a situaţiei din sectorul reciclării deşeurilor de ambalaje din România. Cel puţin aşa se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului. De fapt, dezbaterile au degenerat, iar acestea s-au finalizat într-un mare circ şi ...cu o geantă aruncată în cap activiştilor de mediu prezenţi la discuţii. 

Potrivit site-ului de-clic.ro, ai căror membri au participat la întâlnire, discuţiile au fost monopolizate de reprezentanţii companiilor din industrie, care s-au plâns de faptul că se află în imposibilitatea de a plăti sumele datorate Fondului de Mediu. Marile reţele comerciale din România cer anularea sumelor foarte mari, cu efect retroactiv, imputate producătorilor şi comercianţilor în domeniul colectării ambalajelor şi introducerea unui sistem de colectare administrat de stat.

În momentul în care participanţii din partea societăţii civile au încercat să aducă discuţia în sfera protecţiei mediulu, Delia Nica, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), a reacţionat dur şi, de la jigniri, a trecut la agresiune fizică. Deranjată de faptul că activiştii de mediu filmau dezbaterile, aceasta a aruncat cu geanta într-unul dintre ei.   

„Am fost la întâlnirea de la Bucureşti cu speranţa că noua administraţie va ţine cont şi de principiile de protecţia mediului, nu doar de profitul corporaţiilor. Am făcut efortul de a merge de la Cluj la Bucureşti tocmai pentru a-mi prezenta punctul de vedere şi soluţiile la care m-am gândit de-a lungul timpului pentru a face ca reciclarea în România să devină eficientă. Dar mi-a fost dat să văd modul perfid în care corporaţia face legislaţia şi pune presiune nelegitimă pe autorităţi“, a declarat Sandor Korosfoy, membru de-clic.ro şi preşedintele Asociaţiei Ecologiste „Floarea de Colţ“.

„M-am săturat ca aceleaşi corporaţii să arunce gunoi, să arunce responsabilitatea faţă de mediu şi, mai nou, să arunce şi cu poşeta atunci când li se cere să respecte legea şi natura“, a declarat Erwin Albu, membru de-clic.ro şi parte din reţeaua Energy Justice România.

Delia Nica, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), a anunţat că şi-a înaintat demisia către boardul AMRCR, asumându-şi responsabilitatea pentru maniera în care a reacţionat. 

„În urma situaţiei create, înţeleg să-mi asum responsabilitatea pentru maniera în care am reacţionat, care nu poate fi în niciun fel acceptabilă, deşi nu mă caracterizează. În acest sens, mi-am înaintat demisia către board-ul Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România – AMRCR -  pentru că nu doresc ca evenimente colaterale să aduca atingere imaginii asociaţiei şi membrilor săi. Le multumesc tuturor celor cu care am colaborat de-a lungul timpului şi cu care am reuşit să facem foarte multe lucruri bune. Îmi doresc ca proiectele şi lucrurile frumoase pe care le-am realizat în echipa AMRCR să fie mult mai puternice şi durabile decât emoţia produsă de acest eveniment regretabil. În viitor mă voi dedica altor activitati personale şi profesionale, în care sper că expertiza mea să fie utilă“, a transmis Delia Nica. 

La rândul său, Dan Şucu, preşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, a declarat că a luat de demisia Deliei Nica şi că Asociaţia îşi exprimă regretul faţă de acest incident.

„Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din Romania – AMRCR – îşi exprimă regretul faţă de incidentul în care doamna Delia Nica a fost implicată şi consideră că astfel de situaţii nu pot fi acceptabile. Colaborarea dintre AMRCR şi doamna Nica a încetat, conducerea asociaţiei luând act de demisia domniei sale, ca gest firesc de responsabilitate. Totodată, conducerea AMRCR, în numele membrilor săi, multumeşte doamnei Delia Nica pentru sprijinul şi eforturile susţinute pe care le-a oferit AMRCR şi întregului sector al comerţului modern din România în decursul timpului, implicarea domniei sale în gestionarea unor provocări sensibile cu care s-a confruntat şi continuă să se confrunte comerţul modern fiind recunoscută la justa ei valoare. Companiile de retail îşi reafirmă disponibilitatea pentru dialog şi reasigură  autorităţile, societatea civilă şi mass media că ramane un partener solid şi responsabil în toate activităţile şi proiectele de interes comun“, a declarat preşedintele AMRCR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite