Scandalul de la Antene. Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat CNA cu privire la campania de presă declanşată de Antena 3 împotriva DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CSM a sesizat
Inspecţia Judiciară şi CNA cu privire la campania de presă declanşată de Antena
3  FOTO Adevărul
CSM a sesizat Inspecţia Judiciară şi CNA cu privire la campania de presă declanşată de Antena 3  FOTO Adevărul

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat luni Inspecţia Judiciară şi Consiliul Naţional al Audiovizualului cu privire la promovarea de către postul Antena 3 a unor afirmaţii care, potrivit membrilor consiliului, aduc atingere independenţei justiţiei şi a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Secţia pentru procurori din cadrul CSM a decis, luni, cu unanimitate de voturi, „sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru dispunerea şi efectuarea unor verificări cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar, ca urmare a promovării în spaţiul public, începând cu data de 25 iunie a.c., prin intermediul postului de televiziune Antena 3, precum şi a unor publicaţii on-line, a unor afirmaţii de natură a aduce atingere independenţei justiţiei, la adresa procurorilor DNA, a instituţiei DNA şi a sistemului judiciar în ansamblul său, în contextul instrumentării cauzei privind pe inculpatul Sorin Alexandrescu şi alţii“, se arată în comunicatul CSM.

CSM a sesizat şi Consiliul Naţional al Audiovizualului

De asemenea, CSM a sesizat Consiliului Naţional al Audiovizualului cu privire la posibila încălcare de către postul de televiziune Antena 3 a unor prevederi privind Codul de reglementare a audiovizualului.

„Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile“, se mai precizează în comunicatul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Totodată, mai precizează reprezentanţii CSM, „moderatorii au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă“.

Procurorii au început urmărirea penală şi faţă de Antena 3

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat luni că a început urmărirea penală împotriva omului de afaceri Dan Voiculescu pentru complicitate la şantaj în dosarul în care directorul Antenelor, Sorin Alexandrescu, este acuzat că l-a şantajat pe administratorul RCS-RDS. 

În plus, joia trecută procurorii anticorupţie anunţau că SC Antena 3 SA este urmărită penal pentru complicitate la şantaj, în acelaşi dosar, în care mai sunt cercetaţi Sorin Alexandrescu, Camelia Voiculescu, George Matiescu, SC Antena TV Group şi SC Intact Publishing SRL.

Potrivit procurorilor, în perioada 16 aprilie - 24 mai 2013, Sorin Alexandrescu, l-ar fi constrâns pe administratorul RCS-RDS Ioan Bendei să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de directorul general al Antena TV Group, sub ameninţarea că, în cazul în care va refuza, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru acesta şi că, în acest scop, va fi realizată o anchetă jurnalistică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite