UPDATE Scandalul Bica. Alina Bica, suspendată din funcţie. Ea va putea lucra în cadrul Parchetului General

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, luni dimineaţă, suspendarea din funcţie Alinei Bica până la soluţionarea definitivă a dosarului în care aceasta este anchetată pentru corupţie. Cu toate acestea, ea va putea lucra în cadrul Parchetului General.

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul de eliberare din funcţie a procurorului-şef al DIICOT, Alina Bica , în urma demisiei acesteia din funcţie.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele „a semnat decretul privind eliberare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a Alina-Mihaela Bica, în urma demisiei acesteia din funcţie”.

UPDATE Potrivit unui comunicat emis de Consiliului Superior al Magistraturii, Secţia pentru procurori a hotărât, luni dimineaţă, suspendarea din funcţie a Alinei Bica, procuror şef al DIICOT, ca urmare a luării faţă de aceasta a măsurii arestării preventive.

„Totodată, Secţia pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii a dispus încetarea activităţii doamnei Bica Alina Mihaela la DIICOT şi continuarea activităţii la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unitate de parchet de unde provenea, ca urmare a cererii formulată de către aceasta”, se mai arată în documentul citat.

Până la numirea unui nou procuror-şef al DIICOT, conducerea acestei structuri va fi asigurată de Elena Giorgiana Hosu, procuror-şef adjunct.

Gheorghe Muscalu a mai spus că Secţia pentru procurori va lua în discuţie suspendarea din magistratură a şefului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Alina Bica, în urma arestării acesteia, dar şi încetarea calităţii de procuror la DIICOT.

„În primul rând, suspendarea doamnei procuror şef Bica, urmare a dispunerii de către ICCJ (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – n.r.) a arestării preventive, este o prevedere legală, nu este opţiunea noastră. Vom lua act de acest lucru şi vom dispune suspendarea până la momentul la care se va judeca definitiv cauza. Şi în al doilea rând, urmare a cererii formulate de către doamna Bica, vom lua în discuţie încetarea calităţii de procuror DIICOT. Este o măsură pe care o va lua (Secţia de procurori, n.r.) şi va dispune continuarea activităţii la parchetul de unde dumneaei provine, din câte ştiu, provine de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a fost numită începând cu anul 2003”, a precizat Muscalu.

Vicepreşedintele CSM a arătat că, pe perioada suspendării, Alina Bica nu mai este magistrat, dar are toate drepturile unui cetăţean normal şi poate desfăşura orice alt tip de activitate.

„Legea spune că poate să desfăşoare orice tip de activitate, deci iese din acea cupolă a interdicţiilor specificie activităţii de magistrat judecător sau procuror, iar la momentul soluţionării definitive a cauzei ei, în funcţie de soluţie, va fi exclusă din magistratură sau va fi repusă în activitatea de magistrat, cu toate consecinţele fireşti”, a mai spus Muscalu.

Vicepreşedintele CSM a adăugat că faptele de care este suspectată Alina Bica nu au legătură cu activitatea desfăşurată la DIICOT, precizând că instituţia este o structură puternică, ce are competenţă foarte importantă în zona combaterii criminalităţii grave.

„Procurorii DIICOT, sunt convins că au înţeles şi înţeleg foarte bine menirea lor şi cred că pot trece peste acest moment şi să-şi vadă în continuare de treabă. Sunt convins că activitatea se va desfăşura în condiţii normale şi sper ca, într-o scurtă perioadă de timp, activitatea DIICOT să revină la ceea ce a fost anterior şi să depăşească mult mai uşor aceste momente dificile”, a declarat Gheorghe Muscalu.

Acesta a adăugat că Alina Bica nu şi-a dat demisia din magistratură, ci a formulat o cerere de revocare din funcţia de procuror DIICOT.

În ce priveşte demisia Alinei Bica din funcţia de procurorul şef al DIICOT, Muscalu a spus că această solicitare va urma procedura legală, pentru că aceasta a fost numită nu de către CSM, ci de către preşedintele României, iar acesta este cel care va soluţiona cererea respectivă.

Vicepreşedintele CSM a mai spus că în perioada vacantării funcţiei de şef al DIICOT, procurorul general al României poate să delege o persoană care să conducă instituţia, până la numirea noului procuror şef.

„Din declaraţia domnului procuror general din ziua de vineri, sper să nu greşesc, DIICOT va fi condus, în conformitate şi cu regulamentul de funcţionare şi de organizare al DIICOT, de către procurorul şef adjunct. Bineînţeles că procedura este cea prevăzută de lege, ministrul Justiţiei trebuie să formuleze o propunere pentru numire, CSM să avizeze propunerea respectivă, este un aviz consultativ, iar preşedintele României va numi noul procuror-şef DIICOT. Pe această perioadă a vacanţei funcţiei, procurorul general poate să delege o persoană care să conducă DIICOT, să o delege ca procuror şef, or poate rămâne în continuare procurorul şef să conducă şi să desfăşoare activitate”, a adăugat Muscalu.

Alina Bica, cercetată într-un dosar de corupţie

Suspendarea Alinei Bica din magistratură va fi dezbătută ca urmare a arestării acesteia în dosarul despăgubirilor aprobate pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro.

Alina Bica i-a transmis, vineri, procurorului general al României, Tiberiu Niţu, demisia de la conducerea DIICOT şi din funcţia de procuror al Direcţiei.

Procurorul general Tiberiu Niţu declara, în aceeaşi zi, că dacă Alina Bica nu îşi va da demisia, el, în calitate de procurorul general al Parchetului ICCJ, va analiza şi va solicita revocarea ei din funcţia de conducere şi din DIICOT.

Întrebat tot atunci cine va conduce DIICOT în perioada următoare, Tiberiu Niţu a spus că, pentru început, conducerea Direcţiei va fi asigurată de adjunctul DIICOT, Giorgiana Hosu, împreună cu el.

Alina Bica a fost instalată la şefia DIICOT în mai 2013, fiind numită la propunerea ministrului interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta.

Ea a fost arestată preventiv, sâmbătă dimineaţă, printr-o decizie luată de Curtea Supremă. Bica este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu despăgubirile aprobate în 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu 61 de milioane de euro. Şefa DIICOT era atunci secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al comisieri din ANRP care a aprobat despăgubirile.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Anticorupţia a arestat crima organizată. Alina Bica, după gratii pentru următoarele 30 de zile

Şefa DIICOT, Alina Bica, alături de alte trei persoane, a fost arestată de DNA după ce comisia din cadrul Autorităţii de Restituire a Proprietăţilor, din care procurorul făcea parte în anul 2011, ar fi acordat ilegal despăgubiri pentru un teren supraevaluat din Capitală.

Presa internaţională, despre arestarea şefei DIICOT: ironia luptei anticorupţie

Principalele agenţii străine au relatat la rândul lor ştirea despre reţinerea şi apoi arestarea şefei Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Alina Bica, pentru abuz în serviciu. Principalul mesaj: arestarea şefei DIICOT de colegii ei procurori, ironia luptei anticorupţie în România.

Şefa DIICOT, arestată pentru 30 de zile, şi-a dat demisia. Dorin Cocoş, implicat în dosarul Alinei Bica: la el ar fi ajuns 10 milioane de euro

Şefa DIICOT, Alina Bica, a fost arestată, sâmbătă dimineaţă, de instanţa supremă, în dosarul de corupţie în care este cercetată pentru abuz în serviciu, după despăgubirea acordată pentru un teren supraevaluat din Capitală de o comisie de la ANRP din care procurorul a făcut parte. Alina Bica şi-a dat demisia de la şefia DIICOT, dar şi din funcţia de procuror.

      

Cum a ajuns restituirea proprietăţilor o afacere înfloritoare pentru mafia samsarilor şi pentru şefii ANRP. România, devalizată de retrocedări

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), o instituţie care ar fi trebuit să vină în sprijinul celor cărora le-au fost confiscate averile de regimul comunist, s-a transformat într-o rampă de lansare a mii de tunuri imobiliare. Cu sprijin din interiorul ANRP, samsarii imobiliari au reuşit să cumpere dosare de retrocedare de la foştii proprietari şi să încaseze de la statul român sume de ordinul zecilor de milioane de euro.

Cum comentează foştii miniştri ai Justiţiei cazul Bica. „E şocant!“

Foştii miniştri ai Justiţiei, Monica Macovei şi Cătălin Predoiu, au un mesaj clar cu privire la ancheta DNA în care este implicată şefa DIICOT, Alina Bica: Justiţia să meargă până la capăt!

Averea declarată a Alinei Bica, şefa DIICOT, reţinută pentru fapte de corupţie: un teren, un apartament, o maşină şi bijuterii de 9.000 de euro

Ultima declaraţie de avere depusă de Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, reţinută joi seară pentru fapte de corupţie, nu este una foarte stufoasă: un teren, un apartament, o maşină, bijuterii, dar şi patru credite bancare.

Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, a fost reţinută într-un dosar de corupţie. CSM a refuzat să dea aviz pentru arestarea acesteia

Alina Bica, şefa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a fost reţinută în această seară de colegii ei de la DNA, fiind acuzată de abuz în serviciu. Procurorii nu vor putea însă să ceară arestarea acesteia deoarece Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să dea un aviz în acest sens, aprobând doar plasarea magistratului în arest la domiciliu. Acest gest este o premieră în justiţie.

Elena Udrea: „Nu ştiu nimic despre cazul retrocedărilor supraevaluate în care ar fi implicaţi Alina Bica şi Dorin Cocoş“

Într-o postare pe Facebook, Elena Udrea se delimitează de acuzaţiile care i se aduc în dosarul retrocedărilor şi speră că prietena ei, Alina Bica, îşi va demonstra nevinovăţia.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite