Scandalul cărnii de cal se extinde, România iese din ecuaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abatoarele noastre au lăsat o impresie bună jurnaliştilor străini care 
au venit să vadă cu ochii lor de unde provine carnea de cal FOTO: 
MEDIAFAX
Abatoarele noastre au lăsat o impresie bună jurnaliştilor străini care au venit să vadă cu ochii lor de unde provine carnea de cal FOTO: MEDIAFAX

Isteria fraudei cu carne de cal servită britanicilor drept carne de vită ia amploare. După Franţa şi Marea Britanie, autorităţile din Germania au un caz suspect asemănător.

Ziarul german „Bild“ prezintă suspiciunile ministrului Federal al Consumatorilor, care anunţă „un prim caz suspect în Germania“. Sistemul rapid de alertă european a transmis autorităţilor germane că alimente etichetate greşit ar fi ajuns şi în Germania şi că nu este exclus ca şi alţi comercianţi sau produse din carne de vită să fi fost afectate. Autorităţile de supraveghere verifică în prezent dacă toate produsele au fost retrase de pe piaţă, a declarat pentru „Bild“ purtătorul de cuvânt al Ministerului Federal al Consumatorilor.

În urma acestor suspiciuni din Germania, şi acest stat a participat aseară la reuniunea de la Bruxelles de informare asupra scandalului cu carne de cal vândută ca fiind de vită.

PRESA BRITANICĂ NE SCOATE DEJA DIN CULPĂ

Presa străină a efectuat reportaje la cele două abatoare din România implicate în scandalul cărnii de cal descoperite în produse semipreparate din Marea Britanie. „Financial Times“, Sky News, „Daily Telegraph“, „Daily Mail“ sau AFP au realizat reportaje la abatoarele Doly Com din judeţul Botoşani şi CarmOlimp din judeţul Braşov, cele spre care francezii au arătat iniţial cu degetul că i-ar fi păcălit. Informaţiile transmise către redacţii au fost pozitive, jurnaliştii remarcând curăţenia, dotarea cu utilaje de ultimă generaţie, dar şi facturile de expediere a mărfurilor pe care scrie clar „carne de cal“.

Notă discordantă a făcut tabloidul „Daily Mirror“, care a transmis, în mod ciudat, că românii îşi vând caii la abator pentru doar 11 lire sterline. Mai mult, nici măcar nu ar fi fost vorba de carne de cal în lasagna vândută în magazinele britanice, ci de carne de măgar.

OFFSHORE-UL DIN CIPRU

Traseul cărnii de cal din abatoarele româneşti până în farfuriile britanicilor a trecut prin Olanda, Cipru, Luxembrug şi Franţa. Firma cipriotă care apare în ancheta europeană că a cumpărat carne de cal de la abatoarele româneşti se numeşte Draap Trading Limited şi a fost înfiinţată acum cinci ani în  Limasol, conform jurnaliştilor de la portalul Rise Project.

Jurnaliştii au intrat în posesia mai multor acte legate de firma cipriotă, despre care spun că este controlată de Hermes Guardian Limited din Insulele Virgine Britanice. Documentele firmei cipriote nu menţionează nicio persoană fizică ca director, acţionar sau reprezentant, ci doar un agent registratar cipriot, acolo unde Draap Trading îşi are şi adresa de corespondenţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite