Scandalul detectoarelor de bombe, amorsat în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă britanică şi una românească sunt acuzate că au livrat în Irak dispozitive pentru detectarea bombelor care nu funcţionau, arată ziarul New York Times în ediţia sa online.

Numele firmei britanice este ATSC, iar directorul ei, Jim McCormick (53 de ani), a fost arestat vineri în Marea Britanie, sub acuzaţia de fraudă.

Potrivit New York Times, un asociat al ATSC a declarat, sub acoperirea anonimatului, că echipamentele ADE 651 erau produse de furnizori din România şi Marea Britanie, dar "toată lumea de la ATSC ştia că nu se află nimic în interiorul acestor detectoare".

Firma românească nu este "deconspirată" în ziarul american, dar ea pare să fie S.C. Mira Telecom Srl. Pe site-ul societăţii româneşti este prezentată următoarea echipă de conducere: Stelian Ilie - preşedinte, James McCormick - membru al consiliului de conducere, Dragos Băsmăluţă - director executiv, precum şi alte persoane.

Cei trei apar împreună într-o fotografie realizată în aprilie 2009, cu prilejul unui salon de sisteme de securitate organizat la Beirut. Poza este postată pe site-ul firmei Prosec din Liban, una dintre firmele care vinde detectoare ADE 651.

Anchetă în Irak

Autorităţile irakiene au anunţat că vor declanşa o anchetă, pentru a stabili de ce guvernul de la Bagdad a plătit cel puţin 85 de milioane de dolari companiei britanice. Conform auditorilor irakieni, guvernul de la Bagdad a plătit între 40.000 şi 60.000 de dolari pentru fiecare detector, deşi ATSC le comercializează la un preţ de 16.000 de dolari, afirmă New York Times.

"Testele au demonstrat că tehnologia folosită pentru ADE 651 şi alte echipamente similare nu este adecvată pentru detectarea bombelor", se arată într-un comunicat al Departamentului britanic pentru Afaceri şi Inovaţie, care precizează că a restricţionat exportul acestora.

Sistem de detecţie pentru Cotroceni

Firma Mira Telecom are sediul principal într-un apartament de bloc din Bucureşti, precum şi un sediu secundar în oraşul Otopeni. Acum patru ani, în România, Mira Telecom a fost acuzată că a livrat un sistem de detecţie substanţe explozive pentru Palatul Cotroceni, sistem care a costat 6 miliarde de lei vechi dar nu a funcţionat niciodată la parametri normali.

Alte contracte derulate de Mira Telecom au avut ca obiect instalarea de echipamente radio pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în valoare de 307.000 de lei plus TVA, în anul 2007, livrarea unui detector de urme de explozivi pentru Aeroportul Mihail Kogălniceanu, în valoare de 420.000 de lei plus TVA, în anul 2008, precum şi a unor "complete pentru scafandri", destinate Ministerului Apărării, în valoare de 90.300 de lei plus TVA, în anul 2008.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite