Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Schengenul militar: pe fondul tensiunilor cu Rusia, Comisia Europeană vrea mişcări de trupe mai rapide pe continent

20
12 Nov 2017 15:43:33
Autor: Valentin Bolocan
Conform reglementărilor aflate în vigoare, acum fiecare ţară trebuie să aprobe trecerea convoaielor militare
Conform reglementărilor aflate în vigoare, acum fiecare ţară trebuie să aprobe trecerea convoaielor militare

În faţa noilor ameninţări venite din partea Moscovei, un transfer rapid al personalului militar dintr-o zonă în alta este obligatoriu. Acum, la trecerea trupelor americane din Germania în Polonia, de exemplu, obţinerea avizelor durează cinci zile. CE vrea şi să aloce bani pentru reabilitarea unor drumuri pentru ca acestea să reziste grelelor convoaie militare.

Chiar înainte de reuniunile Consiliului Afaceri Externe şi Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), la care miniştrii apărării vor participa alături de miniştrii de externe din statele membre UE, Comisia Europeană a comunicat că va lua o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea mobilităţii militare pe întreg continentul.

Concret, în condiţiile unor ameninţări venite din partea Rusiei, Comisia Europeană doreşte ca militarii, tancurile şi alte echipamente militare grele să se poată desfăsura rapid în orice parte a Europei. 

 Aceste probleme de mobilitate au venit după încheierea Războiului Rece. Aliaţii NATO au redus brusc cadenţa exerciţiilor militare în Europa şi, după zeci de ani, imediat după anexarea Crimeei,  şi-au dat seama că sunt probleme cu mobilitatea militară pe continent. 

 "Mişcarea trupelor şi echipamentelor era mult mai uşor de făcut în timpul Războiului Rece", a declarat un oficial NATO. "Astăzi, linia potenţială confruntării pleacă din Norvegia şi ajunge în estul Turciei".
 "Transferul rapid al personalului militar şi al echipamentului este împiedicat de barierele fizice, legale şi de reglementare", a declarat comisarul pentru transport Violeta Bulc.

 Conform reglementărilor aflate în vigoare, acum fiecare ţară trebuie să aprobe trecerea convoaielor militare şi acest proces cere timp. De exemplu, obţinerea avizului pentru ca trupele americane să meargă din  Germania în Polonia poate necesita  o perioadă de cinci zile.

 Comisia Europeană consideră că este necesară găsirea de fonduri pentru reabilitarea unor drumuri, pentru ca acestea să reziste la trecerea echipamentelor militare.

 Secretarul Genaral al NATO, Jens  Stoltenberg, a declarat recent că NATO a făcut progrese în ceea ce priveşte mobilitatea, dar "avem nevoie de suficientă capacitate de transport la dispoziţia noastră, care vine în mare parte din sectorul privat". 

Ministrul Fifor  participă la discuţiile privind strategia Uniunii Europene pe probleme de securitate şi apărare

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, va participa luni, 13 noiembrie, la Bruxelles, la reuniunile Consiliului Afaceri Externe şi Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), în formatul miniştrilor apărării din statele membre ale UE.  

 Programul activitătilor va debuta cu o ceremonie de semnare a documentului de Notificare către Înaltul Reprezentant al UE şi Consiliu privind asocierea tărilor interesate la procesul de cooperare structurată permanentă (PESCO). Miniştrii apărării vor participa alături de miniştrii de externe din statele membre UE la un dejun de lucru comun, în cadrul căruia vor fi abordate aspecte relaţionate cu implementarea Strategiei Globale a Uniunii Europene pe dimensiunea de securitate şi apărare. De asemenea, pe parcursul Consiliului Afaceri Externe vor fi discutate progresele în cooperarea UE – NATO, în prezenţa Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Soroş
12.11.2017, 16:31:31

un razboi ar fi o sansa pentru romania 1. pentru ca oricat de tragic va fi razboiul vor muri mult mai putini oameni decat au murit in ultimii 27+45 de ani de socialism 2. pe cale pasnica nu se va schimba nimic in sistemul actual. serviciile, politicienii si votanti imbecili fac o simbioza perfecta. 3. in cazul unui razboi primi care vor crapa vor fi tocmai votantii imbecili

-10 (12 voturi)
Ion Popescu
12.11.2017, 16:56:43

Si daca dupa razboi ..... se intampla ca si dupa al doilea ? .Nici nu a plecat noul Vashinski ....si vine altul ....de la est .

+3 (3 voturi)
Ion Popescu
12.11.2017, 16:59:42

Si vor fi cateva milioane ....care se vor bucura . Se vor umple palatele noilor imbogatiti ....de puradei .

+2 (2 voturi)
Ion Popescu
12.11.2017, 17:14:40

Sau poate arabi , chinezi sau congolezi ....

+2 (2 voturi)
Soroş
12.11.2017, 17:37:51

Ion Popescu daca adn-ul local s-a constatat ca e de cea mai proasta calitate din toata europa poate ca e timpul sa diversificam adn-ul, africani, asiatici ...conteaza mai putin

-8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările