Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Scrisoare deschisă statului român

24
4 Dec 2015 21:07:32
Péter Demény

Dacă cred eu bine, un stat ar trebui să aibă mai multă înţelepciune decît să se lase antrenat într-o asemenea acţiune. Mentalitatea nu se schimbă cu una cu două, dar dacă nici nu o vrei schimbată, atunci lucrezi de fapt împotriva propriilor tăi cetăţeni.

Dragă statule român, nu mai fi atît de frustrat. Ce faci tu, de fapt? Te bucuri de nu mai poţi că sunt extremişti şi că lumea (sprijinită de moderatorii imorali) va vorbi de acţiunea lor reală sau presupusă. Întotdeauna se vor găsi alţi extremişti şi patrioţi de carton care vor plînge sau vor urla în direct şi vor cere lucruri nemaiauzite ca ceilalţi extremişti ”să înveţe minte”. Şi uite-aşa, provoci şi te uiţi din nu ştiu ce fotolii că provocatul se simte provocat şi acţionează de parcă n-ar fi auzit niciodată de logica provocării.

Dragă statule român, de ce te ţinem noi pe tine? Te ţinem să dai breaking newsuri inepte şi teribiliste, sau să avem un salar decent şi o viaţă cît de cît decentă? Te ţinem să construieşti cu chiu cu vai, la 26 de ani de la revoluţie, un sistem de sănătate şi de educaţie care să nu mai producă morţi prematuri şi escroci. Te ţinem să avem autostrăzi care nu se măsoară în milimetri. Te ţinem să ne simţim bine în ţara în care ne-am născut.

Şi-atunci? Tu ne oferi instituţii mohorîte, străzi troglodite, oficii postcomuniste soioase şi lăbărţate, guverne de-ţi vine să te arunci în Mureş şi, iată, provocări stupide. Spune-mi, nu speri tu de fapt să se repete evenimentele din martie 1990 de la Tg. Mureş şi să uite lumea că n-are din ce să plătească facturi, şi de multe ori n-are nici de ce?

Te rog să înveţi un pic, măcar un pic de decenţă. Puţintică decenţă n-ar strica nici pentru tine, barem ai termina anul cum se cuvine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Iulian Arion
4.12.2015, 21:44:39

Domnule Péter Demény, Scrisoarea dvs deschisă este adresată politicienilor. Ei se comportă ca nişte autorităţi de ocupaţie de 26 de ani. Statul suntem noi cetăţenii, inclusiv eu şi dv!

+2 (4 voturi)
Filon Aurel
5.12.2015, 08:17:23

ncercarea de atentat proiectată de un membru din Târgu Secuiesc al HVIM (prescurtarea în limba maghiară a Mişcării Tineretului din cele 64 de Comitate) atrage atenţia asupra unui fenomen, căruia, din păcate, autorităţile de la noi nu le-au acordat prea mare importanţă, prezenţa pe teritoriul românesc a unor organizaţii cu caracter iredentist sau cum se autoapreciază liderii lor – naţionalist radical. Deoarece nu este vorba numai de HVIM, ci şi de Garda Ungară, interzisă în Ungaria dar reapărută sub un alt nume, aici în România sub denumirea de Gardă Secuiască, sau de formaţiunea politică de extremă dreapta din Ungaria – Jobbik. Toate şi-au deschis filiale în localităţi cu populaţie de limbă maghiară, în primul rând în Secuime, dar nu numai acolo. http://adevarul.ro/news/eveniment/ardealul-principalele-tinte-ideologice-miscarii-tineretului-cele-64-comitate-1_5661926a7d919ed50ee2f075/index.html

+7 (9 voturi)
M Costi
5.12.2015, 08:44:12

Dupa apelul de a nu mai sarbatori Ziua de 1 Decembrie urmeaza , firesc , cel de a lasa teroristii conationali in ...plata Domnului ! Normal...Justitia trebuie sa fie doar pt romani , maghiarii au alte ...justitii ! Dle Demeny va incurca rau de tot Statul roman....

+7 (9 voturi)
aurel aurel
5.12.2015, 12:34:07

domnule istvan demeny...sau denemy...ma rog...dumneavoastra...tu,realizezi cat de evident iti dezvalui frustrarea si ura...si totodata neputinta de a influenta lumea in sensul dorit doar de voi?Esti penibil si enervant in perseverenta asta aproape obsedanta si oarecum cretinoida de a demonstra ca statul roman este vinovat de faptul ca voi puneti sau cel putin incercati sa ,,dinamitati'' la figurat si propriu Romania si romanii.Oricate bube ar avea ,,statul'' roman ,oricat de mult ne afecteaza pe noi...romanii anumite neputinte,anumite rele vointe sau hotii ,te asigur ca nu ,,statul'' roman este vinovat ca teroristul va ajunge la puscarie...dimpotriva ,institutiilor statului, noi romanii suntem cel putin acum in siguranta.Daca statul roman nu ar exista sunt convins ca ar avea grija statul ungar sa aiba grija ...in felul sau...si noi asta nu ne dorim...poate voi?

+7 (11 voturi)
aurel aurel
5.12.2015, 12:35:49

,,dimpotriva, datorita institutiilor statului.....

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările