Se înfiinţează facultăţi-surogat pentru picaţii de la Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegiile postliceale din cadrul universităţilor, o supapă pentru liceenii fără diploma de Bac FOTO Adevarul
Colegiile postliceale din cadrul universităţilor, o supapă pentru liceenii fără diploma de Bac FOTO Adevarul

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a publicat normele prin care tinerii fără Bacalaureat vor putea urma colegii postliceale universitare. Universităţi de prestigiu deplâng această soluţie şi anunţă că nu vor organiza asemenea facultăţi paralele.

Văzută ca o soluţie pentru sutele de mii de tineri care au picat la Bac în ultimii ani, ideea colegiilor postliceale universitare, legiferată de curând prin ordonanţă de urgenţă, este o sabie cu două tăişuri. Ar putea să fie o şansă pentru absolvenţii fără diplomă să obţină o calificare profesională, însă ar putea fi o punte directă către facultate şi mai degrabă o sursă de bani pentru universităţile rămase fără „clienţi“, sunt de părere experţii.

„Ar putea exista pericolul ca elevii de la postliceală să poată intra la facultate, aceasta este temerea principală. Care este posibilitatea ca aceşti tineri să aibă acces către învăţământul universitar în condiţiile în care ei nu au luat Bac-ul?”, a declarat joi, la Adevărul Live, expertul în educaţie Marian Staş, blogger adevarul.ro, arătând că există neclarităţi în lege care lasă loc de interpretări în privinţa recunoaşterii calificărilor ca fiind de nivel universitar.

„În loc să crească calitatea procesului educativ, ca acestor absolvenţi să le crească şansa de a lua Bac-ul, au creat un sistem prin care îi ademenesc cu un vis. Această metodologie pentru colegiile postliceale universitare este o amnistiere educaţională “, a spus şi colegul său de platou Alexandru Mincu, directorul general al postlicealei sanitare „Carol Davila” din Bucureşti.

Echivalarea studiilor, exclusă oficial

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a precizat însă joi că în niciun caz nu vor intra studenţi fără Bac la facultate, idee susţinută de preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, care spune că nu se poate lua în considerare o astfel de echivalare a creditelor.

„Chiar dacă un elev obţine 60 de credite la colegiu, în spatele acestor credite se află un alt număr de ore şi un alt tip de activitate, care se aseamănă cu o şcoală profesională în ceea ce priveşte partea practică, adică se cere ca două treimi din activităţile educaţionale de la colegiu să fie de ordin practic. Astfel că este greu de echivalat creditele, nu avem cum să fim de acord ca un credit obţinut la colegiu să fie egal cu un credit obţinut la facultate“, a explicat Cîmpeanu, de asemenea rector la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

Acesta a anunţat că Agronomia bucureşteană ia în considerare înfiinţarea unui astfel de colegiu, opţiune la care se gândesc şi alte universităţi, precum ASE sau Politehnică.

Marile universităţi nu vor colegii

Totuşi, universităţi de prestigiu precum Universitatea din Bucureşti sau Universitatea de Vest din Timişoara au anunţat că nu vor organiza astfel de colegii, pentru menţinerea unor standarde. Ba chiar şi universitatea privată „Spiru Haret” s-a declarat sceptică. 

Şi Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca “îşi exprimă dezacordul deplin” cu privire la metodologia care lasă universităţile să primească absolvenţi fara bacalaureat. “Atenţionăm că, în anumite universităţi, sub cupola colegiilor, urmează a se înmatricula cursanţi fără bacalaureat care vor deţine imediat, prin mecanismul recunoaşterii de credite, un statut de veritabil student”, arata oficialii Universităţii.

Pentru cine e legea aşadar? „Sunt universităţi care produc specialişti în domenii tehnice sau universităţi private, care nu mai pot să facă faţă pe piaţa educaţiei la standardele cerute“, a explicat rectorul Marilen Pirtea, de la Universitatea de Vest din Timişoara.

„Creditele de la postliceală nu pot fi recunoscute la universitate, dar cum noi suntem obişnuiţi să facem lucrurile în paşi mărunţi, cred că în perioada următoare vor apărea şi alte modificări, să nu uităm că se pregăteşte o nouă lege a educaţiei“, a adăugat Pirtea.

„E un atentat la adresa postlicealelor, care îşi făceau cu profesionalism treaba, şi este un atentat la autonomia universitară. Renasc facultăţile muncitoreşti, care după patru ani făceau «mari oameni de stat». E o lovitură dată ideii de şcoală adevărată în România. Este un atentat asupra procesului Bolognia“, a declarat şi Dumitru Oprea, senator PDL în Comisia de Învăţământ şi fost rector la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi.

Acreditarea colegiilor

Angajatorii spun însă că soluţia s-ar putea dovedi una foarte bună pentru tinerii care nu au promovat Bac-ul şi vor să se angajeze. „Iniţial noi am avut o mare reţinere, fiindcă universităţile pot să organizeze aceste cursuri fără să se consulte cu angajatorii, ceea ce ar fi o greşeală. Dar partea bună este că, în loc să-i laşi la voia întâmplării pe aceşti copii care au picat Bac-ul, poţi să le mai oferi şansa de a învăţa ceva, o meserie, însă rămâne de văzut dacă tinerii vor fi atraşi de asta”, consideră secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan.

În ceea ce priveşte acreditarea lor, deşi legea nu are nicio prevedere exactă, preşedintele Agenţiei Române pentru Calitatea în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), Şerban Iosifescu, spune că în mod normal acreditarea ar trebui să vină din partea lor, având în vedere că este vorba de „învăţământ terţiar nonuniversitar”. Iosifescu a mai spus că această acreditare ar putea fi obţinută în regim de urgenţă pentru cei care vor să deschidă porţile colegiilor de anul acesta.

Marilen Pirtea, rector Universitatea de Vest din Timişoara   Cred că în acest moment, această măsură este de depresurizare socială decât una de a creşte performanţa în învăţământ. Avem un număr de elevi fără Bac, fără calificare, care nu pot intra la facultate, astfel că s-a găsit o măsură prin care să se ocupe şi ei cu ceva.    Sorin Cîmpeanu, Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor  Este greu de echivalat creditele, nu avem cum să fim de acord ca un credit obţinut la colegiu să fie egal cu un credit obţinut la facultate   Ştefan Vlaston, blogger adevarul.ro   Este binevenită prevederea ca universităţile să se ocupe şi de pregătirea acestor „meseriaşi”  de înaltă calificare, pentru că au resurse materiale şi umane mult mai importante şi calificate, în comparaţie cu actualele şcoli post liceale.   Mircea Morariu, blogger adevarul.ro   Amnistierea nebacalaureaţilor e parte a măsurilor guvernamentale ce amână atât de necesara reformare reală, competentă şi animată de supremaţia principiilor calităţii şi performanţei a învăţământului românesc.


Pricopie: „Nimeni nu se poate înscrie la facultate fără Bac“

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a trimis joi dimineaţă un comunicat de presă în care a ţinut să elimine ipoteza potrivit căreia picaţii de la Bac ar putea deveni studenţi după absolvirea colegiilor universitare.

„Nimeni nu se poate înscrie la facultate şi nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, fără diplomă de Bacalaureat sau adeverinţă care să ateste susţinerea şi absolvirea examenelor de Bacalaureat. Sintagma de «colegiu», care apare în Ordonanţa de Urgenţă, are acelaşi sens cu acela de «şcoală postliceală», cu diferenţa că această formă de învăţământ poate fi organizată şi de universităţi”, a precizat Pricopie.

Ministrul a explicat că, potrivit actualei legi a educaţiei, „universităţile acreditate pot înfiinţa unităţi de învăţământ preuniversitar, în speţă colegii, la care au acces, ca şi până acum, înclusiv absolvenţii de liceu fără diplomă de Bacalaureat“.

Însă, susţine Pricopie, aceştia „nu au calitatea de student şi nu urmează cursurile unei facultăţi, ci, în spaţiul oferit de o universitate, desfăşoară activităţi specifice şcolilor postliceale“. „Drept urmare, la absolvirea colegiului, cursanţii primesc o diplomă de certificare a calificării profesionale, nu una de licenţă“, a conchis ministrul.

Ce prevede legea

Conform Legii Educaţiei, modificată ultima dată prin ordonanţă de urgenţă la finele lunii iunie, universităţile acreditate pot înfiinţa unităţi de învăţământ preuniversitar numite colegii, asemenea şcolilor postliceale, pentru calificările pe care au fost acreditate, la care se pot înscrie şi absolvenţii de liceu fără diplomă de Bacalaureat.

Legal, instituţiile ar putea înfiinţa chiar din anul 2014-2015 astfel de colegii private, taxele şi criteriile de admitere fiind stabilite de fiecare în parte, graţie autonomiei universitare, iar acreditarea, deşi nu e prevăzută clar în lege, ar urma să fie făcută de Agenţia Română pentru Calitatea în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), spune preşedintele Şerban Iosifescu.

Tot ce trebuie să facă este să trimită ministerului, până pe 20 octombrie 2014, lista calificărilor oferite şi planul de şcolarizare, ce vor fi aprobate apoi prin ordin de ministru. Diplomele vor fi similare învăţământului postliceal, dar vor atesta o calificare de nivel 5, adică absolvenţi ai învăţământului universitar de scurtă durată care au promovat examenul de certificare.


Pe aceeaşi temă:

Adevărul Live: Colegiile postliceale universitare, „amnistie educaţională”. Pricopie: Nimeni nu se poate înscrie la facultate fără diploma de Bac

Ministerul Educaţiei a avizat admiterea la colegiile universităţilor, fără diplomă de Bac. Universitatea din Bucureşti şi „Spiru Haret“ nu vor organiza colegii

Colegiile reprezintă  învăţământ nonuniversitar

Amnistierea nebacalaureaţilor

REZULTATE BACALAUREAT 2014 De ce fug elevii de Bac

BACALAUREAT 2014 Ce opţiuni au tinerii care nu au luat Bac-ul

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite