Se pregăteşte un desant masiv al NATO în România. MApN investeşte 12 miliarde de lei în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii americani operează şi acum la Kogălniceanu  FOTO U.S. Army Spc. Ethan Valetski,
Militarii americani operează şi acum la Kogălniceanu  FOTO U.S. Army Spc. Ethan Valetski,

Ministerul Apărtării Naţionale (MApN) se pregăteşte să reinventeze Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu. Practic, unitatea militară va fi reconstruită după standardele NATO şi va avea toate facilităţile întâlnite la construcţiile similare aliate. Conform experţilor, demararea construcţiei demonstrează faptul că momentul producerii unui masiv desant al militarilor aliaţi în Dobrogea este tot mai apropiat.

Investiţia este una importantă şi are în vedere “realizarea unor facilităţi minimale operaţionale noi şi dezvoltarea celor existente la Baza 57 Mihail Kogălniceanu, pentru Forţele Aeriene Naţionale şi partenerii strategici, pentru operarea în siguranţă şi în timpi optimi a unei escadrile de avioane multirol, în intervenţii de apărare sau ofensive”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de MApN.

Astfel, având în vedere că în viitor Forţele Aeriene vor fi dotate cu noi tipuri de aeronave, cel mai probabil F-16 Fighting Falcon şi, în perspectivă, F-35 Lightning II, dar şi ţinând cont şi că de la Kogălniceanu  se lansează zboruri spre teatre de operaţii, se doreşte o redimensionare, dar şi o aducere la zi a Bazei 57.

Dotările militare  

Concret, la Kogălniceanu se va realiza o pistă nouă, exclusiv militară, dar vor fi constrite şi hagare sau platforme care permit reparaţia avioanelor, inclusiv a celor grele de transport. Vor exista facilităţile necesare escadrilelor de avioane de luptă, dar şi unele pentru o unitate de elicoptere. Va fi mărită capacitatea de stocare a combustibililor şi vor fi ridicate construcţii care vor deservi exclusiv transporturile CARGO sau CARGO periculoase. Baza 47 va avea propriile unităţi de pază, de Poliţie Militară şi de apărare antiaeriană.

CITEŞTE SI La ce capacitate de a găzdui militari români şi aliaţi va ajunge Baza Mihail Kogălniceanu după ce MApN va finaliza investiţia de 12 miliarde de lei

Vor fi construite, de asemenea, pavilioane administrative pentru diversele unităţi care vor opera în bază, un modern poligon de trageri, o zonă de primire şi echipare a rezerviştilor şi va fi pus în funcţiune şi un simulator de zbor.

Oraşul din bază  

În fine, după modelul occidental, Baza 57 va avea zona un bloc alimentar, o zonă pe care vor fi ridicate locuinţe de serviciu pentru militari, dar şi cluburi pentru ofiţeri şi subofiţeri, un supermarket, două  grădiniţe, două creşe, o şcoală primară, două hoteluri militare şi un spital.

Ca tabloul să fie complet, trebuie spus că la Kogălniceanu se va ridica şi o bază sportivă care va avea mai multe terenuri de sport, o sală polivalentă dotată inclusiv cu sală de forţă şi saună, un bazin acoperit, dar şi spaţii verzi şi de joacă sau parcuri. Practic, este vorba de un adevărat oraş pentru militari care se va ridica aproape de la zero la Kogălniceanu. Totul deservit de o puternică reţea de străzi şi drumuri perimetrale, inclusiv de un drum de centură. “Oraşul” va fi alimentat cu energie electrică de la un parc fotovoltaic sau de la o uzină electrică proprie şi va avea un sistem autonom de furnizare a apei.

“Finanţarea obiectivului de investiţii se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, în limita sumelor aprobate anual pentru această destinaţie perecum şi din alte surse legal constituite”, se mai arată în documentul MApN.  Costurile estimate de MApN pentru realizarea moderinzării şi extinderii Bazei 57 sunt estimate de MApN la peste 12 miliarde de lei, din care 7,3 miliarde numai pentru realizarea construcţiilor aferente. În acest sume sunt incluse şi costurile exproprierilor care se vor face în zonă.

În coasta ruşilor  

Costin Georgescu, fost director al SRI, spune că, cel mai probabil, este vorba de prima bază NATO din România. “Înfiinţarea acesteia vine după ce au avut succes demersurile României care a cerut insistent suplimentarea masivă a numărului militarilor aliaţi prezenţi în ţara noastră. Investiţia este necesară pentru aducerea la zi a Bazei 57. O sumă asemănătoare au investit şi polonezii înainte de a da în exploatare o facilitate asemănătoare folosită acum de militarii aliaţi. Acest lucru nu la va pica prea bine ruşilor pentru că atunci vor vedea că nu suntem singuri. Militarii din această bază vor avea, printre altele, misiunea de a apăra flancul estic al NATO şi deci şi al României”, a precizat Costin Georgescu.

Acest lucru nu la va pica prea bine ruşilor pentru că vor vedea că nu suntem singuri. Costin Georgescu Fost director al SRI
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite