Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Se schimbă regulile pentru deţinătorii de arme

4
8 May 2018 06:03:05
Autor: Sorin Ghica
Componentele esenţiale ale armelor vor fi marcate individual
Componentele esenţiale ale armelor vor fi marcate individual

Reguli mai dure pentru controlul armelor. Componentele esenţiale ale armelor de foc vor fi marcate separat, magazinele de arme vor avea obligaţia să refuze tranzacţiile suspecte şi să anunţe imediat Poliţia, iar datele deţinătorilor de arme vor fi păstrate timp de 30 de ani.

Sunt doar câteva dintre măsurile pe care vor să le ia autorităţile române, pentru a alinia legislaţia naţională la cea comunitară.  
 
Astfel, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind regimul armelor şi al muniţiilor, precum şi a Codului Penal. 
 
Concret, apar reguli noi, care vor permite un control mai bun asupra armelor şi muniţiilor care ajung pe mâna persoanelor fizice, dar şi la anumite instituţii.
În primul rând, autorităţile vor să interzică la vânzare încărcătoarele care se pot monta pe arme de foc semiautomate cu percuţie centrală sau cu repetiţie, care pot conţine mai mult de 20 de cartuşe, sau mai mult de 10 cartuşe în cazul armelor de foc cu ţeavă lungă.
 
Pe de altă parte, se introduce obligaţia marcării cel puţin cu un număr de serie sau un cod a componentelor esenţiale ale armelor care sunt prea mici pentru a fi marcate corespunzător. 
 
De acum înainte, armurierii vor fi obligaţi să refuze tranzacţiile suspecte cu arme şi, implicit, să sesizeze imediat Poliţia. 
 
Potrivit proiectului, termenul de păstrare a evidenţelor privind armele de foc, inclusiv datele cu caracter personal aferente, va fi modificat, acestea urmând să fie înregistrate timp de 30 de ani.
 
Nu în ultimul rând, pentru prelungirea valabilităţii permisului de armă, titularii vor fi nevoiţi să facă anual o şedinţă de tragere, într-un poligon autorizat.
 
Se modifică şi Codul penal
 
Şi Codul penal se va modifica pentru a fi corelat cu noile reglementări. Astfel, la art. 342 privind nerespectarea regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare şi al materiilor explozive, se va introduce un nou alineat, prin care să se incrimineze achiziţionarea, vânzarea, livrarea, circulaţia sau transferul armelor de foc, al componentelor esenţiale ale acestora sau al muniţiei din sau pe teritoriul unui stat membru către teritoriul unui alt stat membru, fără drept, sau dacă armele de foc, componentele esenţiale sau muniţia nu sunt marcate în conformitate cu prevederile legale.
 
Legea, schimbată şi în ianuarie
 
În ianuarie, Guvernul a mai dat o hotărâre pentru înăsprirea legislaţiei armelor.
Astfel, persoanele fizice sau juridice nu au voie să deţină sau să folosească armele de foc lungi, letale, a căror muniţie dezvoltă o energie cinetică la gura ţevii ce depăşeşte 10000 Jouli.
 
Sunt interzise deţinerea, portul şi folosirea de către persoanele juridice a armelor utilitare cu ţeavă lungă, în activităţi de pază a obiectivelor, bunurilor şi valorilor, cu excepţia societăţilor specializate de pază.
 
Dacă aţi împrumutat arma de vânătoare unei persoane autorizate, aveţi obligaţia ca, în termen de 2 zile lucrătoare, să informaţi Poliţia. În caz contrar, riscaţi o amendă între 500 şi 1.000 lei.
 
În cazul unui număr mai mare de 15 arme letale, deţinătorul are obligaţia de a asigura la adresa prevăzută în permisul de armă, un spaţiu special amenajat pentru depozitare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Realist
8.05.2018, 09:29:14

Slava domnului ca la noi regimul armelor si munitiilor este sever restrictionat - caci am vazut destui bezmetici care au crescut cu CounterStrike si Doom si viseaza sa ne inarmam si noi pana in dinti precum trumpistii americani ! Sa va dau cateva statistici: - Numarul armelor de foc in mana civilor americani este estimat la 310 milioane !!! - Numarul crimelor realizate cu arme este de 25 de ori mai mare in SUA decat in oricare alta tara dezvoltata ! - In Statele Unite au avut loc 31% din totalul global al impuscaturilor in masa !

-2 (2 voturi)
Octavian Serban
8.05.2018, 11:16:58

Dar uitam motivul pentru care în SUA este permis portul de arma, pentru a împiedica instaurarea unei dictaturi. Credeți ca la noi politicienii mai făceau afirmații de genul - fin-că putem - dacă romanii aveau dreptul sa poarte arme.

+2 (4 voturi)
Realist
8.05.2018, 12:14:31

Octavian, asta e o idee destul de stranie - zici ca oricarui "ales" ar trebui sa-i fie frica ca poate fi impuscat oricand de vreunul cu alta opinie ? Cum a fost ucis, de pilda, Licoln ? Dimpotriva, asta e un argument pentru restrangerea dreptului de port de arma ! Portul de arma in SUA vine de vremuri in care autoritatile americane nu-si puteau exercita autoritatea intr-un teritoriu atat de mare, efectiv era vremea Vestului Salbatic, trebuia sa te aperi singur. Din motive conservatoare, etc, ideea a subzistat pana in zilele noastre, dar fapt este ca portul de arma stimuleaza si nu inhiba criminalitatea. Si nu e vorba de pistolase, in multe state poti sa-ti cumperi un adevarat arsenal, mitraliere grele si aruncatoare de grenade ! Pai hai sa fim seriosi, poti sa mergi linistit pe strada cand stii ca toti trecatorii au o arma sub haina ? Daca-ti bate cineva la usa, poti sa deschizi linistit fara sa te intrebi daca nu e unul cu o mitraliera ? E asta un ideal de viata ? PS: Te uiti la WestWorld ? Ce fain era cand tot smecherii erau inarmati si impuscau pe cine voiau ei fiind imuni la replica ciborgilor - dar cand au inceput sa traga si ailalti, n-am mai fost asa cool, nu ? He, he, caravasazica nu mai erau in siguranta ...:)

-2 (2 voturi)
eu ma
8.05.2018, 18:24:52

@Realist .."Numarul crimelor realizate cu arme este de 25 de ori mai mare in SUA decat in oricare alta tara dezvoltata" ...pai e de 25 de ori mai mare ...la propriu! (marime, nr locuitori, hoti si ce vrei tu..!) "Daca-ti bate cineva la usa, poti sa deschizi linistit fara sa te intrebi daca nu e unul cu o mitraliera.." pai stiind ca poti fi inarmat in timp ce deschizi usa (..desi poate nu esti), ala cu mitraliera se gandeste de doua ori inainte sa sune.. te-ai uitat prea mult la filme...! daca vrea cineva sa te omoare, o poate face si cu un cutit de bucatarie .. crezi ca scapi?

-1 (1 vot)
Modifică Setările