Sebastian Ghiţă, pus sub acuzare în dosarul de evaziune fiscală şi trafic de influenţă. Control judiciar şi sechestru pe averea deputatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă a fost pus oficial sub acuzare FOTO Mediafax
Sebastian Ghiţă a fost pus oficial sub acuzare FOTO Mediafax

Deputatul Sebastian Ghiţă a fost pus oficial sub acuzare de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală şi trafic de influenţă.

Alături de Sebastian Ghiţă, anchetatorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi împotriva fostului primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu. 

Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi spălare de bani. Faptele puse în sarcina lui Iulian Bădescu sunt luare de mită şi abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit.

De asemenea, procurorii au dispus punerea sub controlul judiciar a lui Ghiţă pe o durată de 60 de zile, începând de marţi, până la data de 11 septembrie 2015.

Totodată, anchetatorii au hotărât să repună sechestru pe averea celor doi, până la concurenţa sumei de 3.533.600 lei.

Acuzaţiile procurorilor

La 7 iulie, Curtea Supremă a decis să ridice sechestrul asigurator pus de procurorii DNA pe firmele controlate de Sebastian Ghiţă. Este vorba de firmele SC 360 Revolution SRL, Asesoft Internaţional SA, Ridzone Computers SRL, Q'Net Internaţional SRL, SC Studio Harry SRL şi SC A&S World Travel SRL.

Pe 24 iunie, procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile, acţiunile şi conturile lui Sebastian Ghiţă, precum şi pe conturile a 51 de societăţi comerciale controlate de acesta, în dosarul în care deputatul este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi evaziune, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

În aceeaşi zi, DNA a anunţat, într-un comunicat de presă, că a fost extinsă acţiunea penală faţă de Sebastian Ghiţă, pentru infracţiunile de trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată. Aceste noi infracţiuni se adaugă celei iniţial reţinute în sarcina lui Sebastian Ghiţă, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Procurorii au probe şi date că, în perioada 2000-2015, Sebastian Ghiţă a obţinut nelegal importante sume de bani, prin traficarea influenţei, sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operaţiuni reale.

O parte din sumele de bani obţinute ilicit ar fi fost folosite de Sebastian Ghiţă în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012, când a obţinut un mandat de deputat, dar şi în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2014, în scopul obţinerii de voturi pentru candidatul PSD Victor Ponta.

Anchetatorii au arătat că o parte din sumele de bani, care ar fi fost obţinute ilicit prin trafic de influenţă sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenienţei lor şi păstrate în conturile societăţilor controlate, au fost folosite de Sebastian Ghiţă, la momente diferite, "pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice".

Anchetatorii au mai stabilit, pe baza probelor din dosar, că Sebastian Ghiţă s-a folosit de funcţia de deputat pentru a-l determina pe şeful Unităţii de Implementare a Proiectelor din cadrul SC Hidro Prahova SA să facă plăţi către SC Grossman Engineering Group SRL.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite