Sebastian Ghiţă rămâne sub control judiciar. Instanţa i-a respins contestaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă va fi cercetat în continuare sub control judiciar FOTO Mediafax
Sebastian Ghiţă va fi cercetat în continuare sub control judiciar FOTO Mediafax

Sebastian Ghiţă va fi cercetat în continuare sub control judiciar după ce magistraţii Curţii Supreme au respins, miercuri dimineaţa, contestaţia acestuia. Procurorii au dispus această măsură în cazul deputatului în dosarul privind fraudarea de fonduri europene în care cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, a fost arestat preventiv.

Decizia dată de Curtea Supremă nu este definitivă şi poate fi atacată şa aceeaşi instanţă.

Sebastian Ghiţă a fost pus sub control judiciar săptămână trecută, după ce a fost audiat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti. Aceeaşi măsură a fost dispusă şi în cazul deputatului Vlad Cosma, a preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a afaceriştilor Mihail Coman şi Liviu Munteanu, dar şi a directorului de producţie la SC Hidro Prahova, Iuliu Virgiliu Roman.

Iulian Herţanu şi omul de afaceri Vladimir Ciorbă au fost arestaţi preventiv, însă au contestat decizia, iar Curtea Supremă urmează să dezbată cererile lor pe 27 februarie.

În acelaşi dosar, vineri a fost arestat preventiv şi omul de afaceri Ilie Drăgan, director al SC Grossmann Engineering SRL, firmă despre care procurorii susţin că a obţinut şi decontat fraudulos fonduri europene în proiectul de la Comarnic.

Ce acuzaţii aduc procurorii anticorupţie

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a obţine contractul cu SC Hidro Prahova, firma la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar, Iulian Herţanu, Mihail Marian Coman, Vladimir Răzvan Ciorbă şi Liviu Munteanu, au fost sprijiniţi de deputaţii Sebastian Ghiţă, Vlad Cosma şi de preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma.

Conform procurorilor, în perioada 2011 – 2015, preşedinte Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai S.C. Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii S.C. Grossmann Engineering Group SRL - S.C. Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

Deputatul de Prahova Sebastian Ghiţă şi fiul lui Mircea Cosma, deputatul PSD Vlad Cosma, sunt acuzaţi că ar fi intervenit pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale la nivelul unor funcţionari ai S.C. Hidro Prahova SA şi ar fi exercitat intervenţii asupra directorului general al acestei firme, pentru ca, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceştia le aveau, să determine atribuirea nelegală a contractului de la Comarnic către asocierea S.C. Grossmann Engineering Group SRL - S.C. Euroconstruct Trading 98 SRL. De asemenea, cei doi deputaţi sunt acuzaţi că au făcut intervenţii şi pe parcursul derulării contractului, pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală a plăţilor.

„Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)", arăta DNA.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite