Sebastian Ghiţă scapă de un dosar penal. Secţia Specială retrage apelul DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) retrage şi apelul din dosarul în care fugarul Sebastian Ghiţă şi mai mulţi procurori şi poliţişti din Ploieşţi sunt acuzaţi de corupţie. În acest caz, Ghiţă, poliţiştii şi procurorii au fost achitaţi de instanţa de fond, iar apelul începuse la Completul de 5 judecători.

Sebastian Ghiţă era acuzat de mai multe infracţiuni: 2 infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare a banilor, şantaj 2 infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii  conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Acum, Completul de 5 judecători trebuie să ia act de solicitarea SIIJ de retragere a apelului. Procesul va continua însă, cel puţin pentru moment, cu privire la procurorul Liviu Tudose întrucât şi el a formulat apel, fiiind nemulţumit de temeiurile pentru care a fost achitat.

Retragerea apelului DNA ar însemna că decizia de achitare să rămână definitivă. Următorul termen din proces este stabilit pe 23 septembrie.

Situaţia este identică cu ce s-a întâmplat în dosarul Romsilva-Viorel Hrebenciuc, unde Gheorghe Stan a retras apelul DNA. Solicitarea a fost făcută în baza unui articol recent introdus în legislaţie prin OUG 7/2019 promovată de fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, care permite Secţiei Speciale să retragă apelurile în dosarele în care sunt judecaţi şi magistraţi.

Completul care judecă dosarul Romsilva - Viorel Hrebenciuc a sesizat miercuri CCR cu excepţia de neconstituţionalitate a acestui articol.

Acuzaţiile DNA

Conform DNA, în perioada 2013 - 2014, în timp ce pe rolul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti (PCA) se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obţinut informaţii confidenţiale pe diverse căi. 

Printre beneficiarii acestor date nedestinate publicităţii s-ar fi aflat şi Sebastian Ghiţă. Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărirea penală.  

„Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, Sebastian Ghiţă i-a capacitat pe inculpaţii Tudose şi Dosaru să îi furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul PCA Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar, pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei", susţin procurorii.  

Anchetatorii au reţinut că, în schimbul acestor informaţii, Sebastian Ghiţă i-a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să îşi menţină poziţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. 

Pe de altă parte, i-a acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite