UPDATE Secretar de stat în Ministerul Transporturilor, reţinut pentru şantaj. Tudose l-a demis, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ninel Cercel. FOTO Arhivă Adevărul
Ninel Cercel. FOTO Arhivă Adevărul

Ninel Cercel, secretar de stat în MT, a fost reţinut vineri de procurorii anticorupţie pentru că l-a şantajat pe directorul CZM Braşov să-şi dea demisia promiţându-i în schimb că nu va fi tras la răspundere pentru incendiul care a avut loc la trenul cu azotat care s-a răsturnat la Comarnic. Premierul Mihai Tudose l-a demis vineri seară pe Cercel, decizia de eliberare fiind publicată deja în Monitorul Oficial.

UPDATE Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ninel Cercel, reţinut de procurorii DNA sub acuzaţia de şantaj, a fost demis printr-o decizie a premierului Mihai Tudose. Decizia de eliberare din funcţie a secretarului de stat Ninel Cercel a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial.


Procurorii anticorupţie au dispus vineri reţinerea pentru 24 de ore a secretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Ninel Cercel cu privire la săvârşirea infracţiunii de şantaj.

Fapta acestuia are legătură cu incidentul care a avut loc la 31 octombrie, în staţia Comarnic, aflată în raza teritorială a sucursalei Bucureşti din cadrul CFR Marfă SA, când s-a constatat un început de incendiu la un tren de marfă care transporta îngrăşământ – azotat de amoniu de la societatea AZO MUREŞ SA.

Atunci, conducerea C.F.R. a luat măsurile necesare pentru scoaterea trenului în afara gării, populaţia şi infrastructura feroviară nefiind puse în pericol. Ulterior, trenul şi-a continuat deplasarea spre destinaţia finală Ploieşti Triaj, iar conducerea Ministerului Transporturilor şi cea a companiei CFR Marfă SA nu au tratat incidentul ca pe un eveniment grav.

A doua zi însă, profitând de funcţia de secretar de stat, Ninel Cercel „i-a solicitat direct sau prin intermediari, părţii vătămate, în mod imperativ să-şi dea demisia din funcţia de manager al CZM Braşov, căci în caz contrar va fi demis, chiar dacă incidentul nu s-a produs pe raza sa teritorială de responsabilitate”.

Varianta oferită de inculpat părţii vătămate în schimbul demisiei a fost că va fi absolvit de orice răspundere disciplinară, va avea în continuare un post de consilier pe care inculpatul îl va înfiinţa special şi la Braşov, promiţându-i totodată că ulterior, în cadrul reorganizării CFR Marfă, îl va susţine în faţa ministrului pentru a fi numit şef de regională.

Partea vătămată nu a acceptat condiţiile inculpatului, astfel încât mijloacele de constrângere folosite de inculpat au fost ameninţarea cu ,,controale,, în urma cărora va fi demis.

Aceste mijloace de constrângere au fost puse în practică, deoarece chiar din data de 03.11.2017, inculpatul a trimis la Braşov două echipe de control, iar în aceeaşi zi persoana vătămată a fost notificată că la data de 06.11.2017 este convocată la Bucureşti, întrucât face obiectul unei cercetări disciplinare.

„Scopul urmărit de inculpat prin acţiunile îndreptate împotriva părţii vătămate pentru a-l îndepărta din funcţia de manager al CZM Braşov l-a constituit obţinerea unui folos patrimonial de către societăţi private de transport care să beneficieze, în detrimentul CFR Marfă, de contractul avut de această societate cu AZO MUREŞ SA. Aceasta, deoarece persoana vătămată s-a opus constant ca alte societăţi private să preia activităţi din contractul CFR Marfă, în detrimentul acestei societăţi”, a informat Direcţia Naţională Anticorupţie, precizând că lui Ninel Cercel i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi este prezentat Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite