UPDATE Dosarele lui Dragnea, Tăriceanu, Ponta şi Ghiţă, de la Instanţa Supremă, rămân la completurile trase la sorţi la finalul anului trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea Inquam Photos / George Calin
Liviu Dragnea Inquam Photos / George Calin

Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis cine îi judecă pe demnitari precum Liviu Dragnea, Victor Ponta sau Călin Popescu Tăriceanu. Astfel, dosarele care au intrat la sfârşitul lui 2018 pe rolul completurilor de cinci judecători de la instanţa supremă, în care nu au fost administrate probe, să rămână la completurile trase la sorţi la finalul anului trecut.

UPDATE Decizia Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, luată joi seară: „Respinge, ca inadmisibile, sesizările formulate de Completul de 5 judecători în materie penală şi Secţia penală privind schimbarea jurisprudentei existente la nivelul Completurilor de 5 judecători în materie penală, sub aspectul interpretării şi aplicării principiului continuităţii completului de judecată, subsumat regulii anualităţii ce guvernează activitatea acestor formaţiuni de judecată. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 31 ianuarie 2019. Cu opinie separată, în sensul respingerii excepţiei de inadmisibilitate şi soluţionării pe fond a sesizărilor formulate".

Decizia vizează dosare în care sunt judecaţi politicieni precum preşedintele PSD Liviu Dragnea, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, fostul premier Victor Ponta sau afaceristul Sebastian Ghiţă, arată mediafax.ro.

Decizia instanţei supreme menţine practic hotărârea luată în Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Jjudecătorii din cadrul CSM au stabilit la finele anului trecut ca toate dosarele repartizate la completele de 5 judecători, în 13 decembrie, să fie judecate în 2019 de aceiaşi magistraţi. Asta chiar dacă la ultimul termen, în aceste dosare completele au pronunţat doar amânări, neadministrând probe. 

Astfel, dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajările fictive la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Teleorman a fost repartizat la Completul 2 penal format din judecătorii: Daniela Enceanu, Lucia Rog, Iuliana Rus, Luciana Mera şi Aida Popa.

  

Reamintim că, discuţia Secţiilor Unite vine după ce membrii Secţiei pentru judecători a CSM au decis, în data de 19 decembrie, ca dosarele ce erau deja repartizate completelor trase la sorţi la începutul lunii decembrie să rămână aşa până la sfârşitul procesului. Decizia a fost una surprinzătoare în contextul în care, potrivit jurisprudenţei Curţii Supreme dosarele în care nu se administrau probe reveneau noilor complete de 5 trase la sorţi la începutul anului următor. Prin decizia administrativă luată de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii au fost menţinute completele care urmau să judece dosarele importante ale liderului PSD, Liviu Dragnea sau al şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Secţiile Unite vor discuta cine va judeca dosarele, având în vedere că principiul continuităţii se aplică doar în cauzele în care au fost administrate probe, iar în dosarul liderului PSD nu au fost administrate în 2018.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite