Şeful Cyberint, despre recrutarea hackerilor: Cei care găsesc un treasure hunt ascuns în site-urile noastre şi trec de nişte etape ajung la un număr de telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anton Rog SRI

Şeful Centrului Naţional Cyberint din SRI, generalul Anton Rog, a explicat, în cadrul podcastului SRI Top(ne)SECRET, cum se realizează recrutarea hackerilor în cadrul Serviciului, care sunt relaţiile cu cei care nu pot fi încadraţi, precum şi cât câştiga un angajat al centrului pe care îl conduce.

 „Cum i-am găsit? Media de vârstă la Centrul Cyberint e stricată de mine, care am 47 de ani, şi asta le-am dus-o pe la 31 de ani sau aşa ceva, că, dacă n-aş fi eu, ar fi media de vârstă mai mică aşa, deci, până în 30 de ani la ofiţerii de execuţie, cum îi numim noi, cei care nu sunt şefi. Şi cum îi recrutăm? Îi recrutăm de pe băncile facultăţilor, îi recrutăm din mediul de hacking... Da, avem mai multe metode, da, avem un treasure hunt pe care îl avem ascuns prin nişte site-uri de-ale noastre, şi cei care îl găsesc şi trec de anumite etape, ajung la un număr de telefon, sună şi intrăm într-un dialog”, a declarat generalul Anton Rog.

Şeful Centrului Cyber susţine că o problemă întâmpinată este legată de condiţiile de angajare, una dintre ele fiind legată de finalizarea studiilor universitare. În multe cazuri, deşi hackerii sunt foarte buni, aceştia nu au urmat studii universitare.

„Ne împrietenim cu el. Este maximum ce pot să spun. Dacă vrem să devină, într-un final, şi ofiţer, îl convingem să meargă la facultate, să zicem aşa. Dacă nu vrea şi nu vrea... Rămânem prieteni întotdeauna. Să nu uităm că Serviciul Român de Informaţii este principalul Serviciu al României în interior.

Misiunea lui principală este să apere România, în general şi în particular, pe cyber împotriva ameninţărilor la securitatea naţională. Pentru a face treaba aceasta, Parlamentul României, statul român îi dă un buget, i-a dat nişte legi, care, apropo, ar trebui updatate, pentru că sunt cam vechi şi nu mai sunt în concordanţă cu ameninţarea, dar i-a creat nişte instrumente printre care şi împrietenirea cu hackerii de calitate.

Avem acest instrument legal, da. Legea ne spune că avem voie să recrutăm hackeri. Pe unii, dacă reuşim să-i angajăm bine, dacă nu, lucrăm altfel cu ei, apropiat, pentru a proteja România. Îi considerăm "white hat".Adică hackeri buni", a explicat şeful Cyberint.

Referitor la salariul angajaţilor Centrului, Anton Rog a precizat că un ofiţer debutant câştiga între 5000 şi 6000 de lei.

"Un ofiţer debutant câştigă un salariu comparativ cu piaţa privată. Debutant. După care, în piaţa privată la câteva luni, la nu ştiu ce, lucrurile se duc în sus, iar la noi...", susţine generalul SRI, menţionând că Centrul Cyberint are doi piloni, unul care se ocupă de HUMINT (n.r informaţii obţinute cu ajutorul surselor umane), iar un al doilea care se ocupă de partea tehnică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite