Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Senatorii vor sânge pe şosele. Avertisment pentru depăşirea vitezei cu 20 km, vorbitul la mobil şi nepurtarea centurii

0
28 Mar 2011 07:18:00
Autor: adevarul
Maşini implicate in accident
Maşini implicate in accident

Senatorii au votat ca depăşirea vitezei legale cu maximum 20 km/h, vorbitul la mobil şi nepurtarea centurii de siguranţă să fie sancţionate cu avertisment la prima abatare. Relaxarea sancţiunilor prevăzute de Codul Rutier vine în condiţiile în care România este pe ultimul loc din Uniunea Europeană în privinţa siguranţei circulaţiei.

Iniţiativa acestor modificări aduse legii privind circulaţia pe drumurile publice i-a aparţinut senatorului PDL Florian Staicu. Interesant este că amendamentele au fost votate, miercurea trecută, cu 90 de voturi pentru şi o singură abţinere. Această iniţiativă aberantă i-a adus alături pe aproape toţi senatorii prezenţi, indiferent de partidul din care fac parte. Dacă modificările vor trece şi de Camera Deputaţilor, prevederile vor intra în vigoare în această vară.

Modificarea legislativă stabileşte că depăşirea cu cel mult 20 km/h a vitezei maxime admise pe un sector de drum, folosirea telefoanelor fără dispozitiv „mâini libere", nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers, nepurtarea centurii de siguranţă, nerespectarea obligaţiei de a aplica semnul distinctiv pentru începători vor fi sancţionate cu avertisment scris.

Dacă un conducător auto repetă abaterea respectivă într-un interval de şase luni, acesta va fi sancţionat cu amendă şi puncte de penalizare. Practic, avertismentul scris expiră după şase luni, iar contravenientul o poate lua de la capăt. În prezent, toate aceste abateri sunt sancţionate din prima atât cu amendă, cât şi cu puncte de penalizare. Chiar şi aşa, România are una dintre cele mai blânde legislaţii din UE în privinţa circulaţiei pe drumurile publice.

Justificări 

Senatorul PDL Florian Staicu spune că s-a gândit la acest amendament pentru a schimba optica şoferilor faţă de agentul rutier. „În prezent, dacă te opreşte poliţistul pentru că ai uitat să-ţi pui centura de siguranţă sau te-a surprins vorbind la telefonul mobil şi nu eşti o domnişoară drăguţă, şansele de a scăpa nemustrat şi fără amendă sunt minime. Eu cred că astfel de relaţie nu şi-a demonstrat utilitatea pentru că şoferul nu va respecta mai mult regulile după ce a plătit o amendă.

Dar dacă i se acordă clemenţă şi va primi doar avertisment scris pentru o abatere minoră, va fi mai conştient în trafic", a spus senatorul PDL Florian Staicu. El a mai adăugat că poliţiştii sunt foarte nervoşi din cauza acestui proiect de lege pentru că „se consideră zeii şoselelor şi doar ei decid dacă şoferul va fi sancţionat sau nu".

Un Cod prea permisiv

Senatorul PSD Olguţa Vasilescu  susţine că a votat această iniţiativă pentru că vrea un Cod Rutier mai permisiv. „Consider că nu este vorba de contravenţii foarte grave. Astfel, legea nu mai dă posibilitatea agenţilor rutieri să decidă când să dea sau nu avertisment. În plus, ar putea elimina eventualele cazuri de mită în rândul poliţiştilor", a declarat Olguţa Vasilescu. Liderul grupului parlamentar UDMR din Senat, Szabo Andras Fekete, nu crede că se vor rări accidentele de circulaţie produse din cauza vitezei, dar susţine că a votat acest amendament pentru  a avea un cadru legal de pedepsire a abaterilor „nepericuloase".

„Trebuie să înţelegem că avertismentul este pedeapsa pentru prima abatere minoră a unui cetăţean. Şi acum se dau avertismente, dar este la latitudinea poliţistului ce măsură să aplice unui contravenient care nu a greşit foarte tare. De ce să negociem cu poliţistul, să pierdem vremea să-i explicăm că este pentru prima oară când greşim şi că nu este o abatere foarte gravă, dacă putem avea un cadru legal în acest sens?", a spus Szabo Andras Fekete.

Liderul gupului parlamentar PNL, senatorul Puiu Haşotti, este de o sinceritate dezarmantă. „Nu mai ţin minte ce am votat. Au fost peste 30 de propuneri legislative, nu mai ştiu ce a fost în fiecare dintre ele. Dacă a fost o singură abţinere, sigur nu am fost eu acela".

- Nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers.
- Nepurtarea centurii de siguranţă.
- Nerespectarea obligaţiei de a aplica semnul distinctiv pentru începători.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările