Senatorul Dan Şova, urmărit penal pentru noi infracţiuni în dosarul „Turceni – Rovinari“. Procurorii DNA l-au pus sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Dan Şova este acuzat de noi infracţiuni FOTO Mediafax
Senatorul Dan Şova este acuzat de noi infracţiuni FOTO Mediafax

Chemat la DNA să dea explicaţii în legătură cu faptele pentru care a fost inculpat premierul Ponta, senatorul PSD Dan Şova a fost informat de procurori că s-a extins urmărirea penală pe numele său. Este vorba de noi infracţiuni puse în sarcina demnitarului. Totodată, Şova a fost pus sub control judiciar.

Procurorii DNA îi impută senatorului Dan Şova infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 fapte), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, în cazul contractelor pe care casa sa de avocatură le-a derulat la companiile energetice Turceni şi Rovinari.
De aceea, anchetatorii au dispus punerea lui Dan Şova sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 5 iunie 2015.

În aceeaşi cauză, faţă de Dan Şova s-a început, anterior, urmărirea penală pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu. În legătură cu aceste fapte, procurorii au solicitat Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului, însă cererea a fost respinsă de plenul Senatului, comunicarea oficială fiind primită de  DNA la data de 4 iunie 2015.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Dan Şova trebuie să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat,  să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare şi să nu se apropie de persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu acestea.

”Binomul” Ponta-Şova, faţă în faţă cu procurorii

Procurorul şef al DNA a sesizat vineri Camera Deputaţilor, cerând avizarea urmăririi penale a lui Victor Ponta, pentru conflict de interese. În calitate de premier, Ponta l-a numit pe Dan Şova în funcţia de ministru, în condiţiile în care în trecut a primit foloase din partea senatorului Şova, constând în sume de bani (în total aproximativ 250.000 lei) şi dreptul de folosinţă gratuită a unui autoturism.

În august 2012, Şova a fost numit ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în decembrie 2012, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în februarie 2014, ministru interimar al Transporturilor şi în martie 2014 ministru al Transporturilor.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat, potrivit DNA.
Una dintre acuzaţii se referă la faptul că Victor Ponta ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii susţin că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova.

Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-a înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, "pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia", mai spun procurorii anticorupţie.

Procurorii DNA susţin că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activităţile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obţinute de la SCA "Şova şi Asociaţii" pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti.
Conform sursei citate, firma lui Dan Şova i-ar fi dat premierului dreptul de folosinţă gratuită a unui autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, "la solicitarea expresă" a acestuia.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Preşedintele i-a solicitat demisia

Ponta, urmărit penal. Ce spunea în urmă cu două luni: Voi demisiona dacă DNA cere urmărirea mea penală

„La revedere, Victor Ponta! La revedere, România, aşa cum te-am suportat 25 de ani!”

Reuters: Prim-ministrul uneia dintre cele mai sărace şi corupte ţări din UE, Victor Ponta, este urmărit penal pentru fals şi spălare de bani

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite