Senatorul PSD Sorin Lazăr condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru nepotism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Sorin Lazăr a fost condamnat după ce şi-a angajat fiul în biroul său parlamentar
Senatorul Sorin Lazăr a fost condamnat după ce şi-a angajat fiul în biroul său parlamentar

Senatorul PSD de Iaşi Sorin Lazăr a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare după ce a fost găsit vinovat de conflict de interese. Acesta a fost acuzat de inspectorii de Integritate că şi-a angajat fiul la cabinetul său de parlamentar. Sentinţa magistraţilor nu este definitivă.

Premieră în justiţia din România. Un senator a fost condamnat ieri la închisoare după ce a fost găsit vinovat de conflict de interese. Concret, parlamentarul PSD de Iaşi Sorin Lazăr a fost pedepsit de către instanţa supremă cu 6 luni de închisoare cu suspendare în dosarul în care este acuzat de conflict de interese, pentru că şi-a angajat fiul la cabinetul parlamentar.

Decizia, care nu este definitivă, a fost luată după ce senatorul PSD a recunoscut integral acuzaţiile şi probele procurorilor, astfel că a beneficiat de o reducere substanţială a pedepsei.

Tot din acest motiv, magistraţii au dispus amânarea aplicării pedepsei, cu un termen de supraveghere de doi ani, calculat de la data rămânerii definitive a acestei
decizii.

Conform hotărârii instanţei, pe durata celor doi ani, Lazăr va trebui să se prezinte la serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Iaşi la datele fixate de instanţă, să primească vizitele consilierului de probaţiune care va fi însărcinat cu supravegherea sa, să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei, orice deplasare ce depăşeşte cinci zile şi schimbarea locului de muncă, precum şi să comunice informaţii şi documente privind mijloacele sale de existenţă.

Cine este Sorin Constantin Lazăr

Senatorul Sorin Constantin Constantinescu este unul dintre cei mai importanţi membri ai PSD din judeţul Iaşi, în colegiul său fiind incluse mai multe localităţi din mediul rural din zona Târgu Frumos şi Podu Iloaiei.

Lazăr se află la cel de-al doilea mandat în Parlamentul României, el fiind ales senator în 2008 şi reales în funcţie în 2012. Înainte de a ajunge parlamentar, Sorin Constantinescu a fost primar al localităţii ieşene Strunga, funcţie pe care a ocupat-o între anii 1996 şi 2008, perioadă în care, scrie senatorul pe blogul personal, a fost “exponent şi militant al Partidului Social Democrat”.

La nivelul judeţului Iaşi, activitatea lui Lazăr a fost destul de fadă, prezenţele sale în public, mai ales după trimiterea sa în judecată, fiind rarisime.

În ceea ce priveşte activitatea sa parlamentară, Sorin Constantin Lazăr este membru în comisia juridică, precum şi în cea de administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului, precum şi în comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi. Are la activ 62 de iniţiative legislative, 43 de interpelări şi 76 de luări de cuvânt în plen.

În privinţa averii, Lazăr deţine şapte terenuri agricole în localitatea în care a fost primar pentru 12 ani, Strunga, dar şi un apartament în acelaşi sat. Senatorul are în proprietate un Matiz şi un Volkswagen Passat şi are o datorie la bancă de 48.000 de lei. 

ANI a sesizat conflictul

În noiembrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul General să facă verificări în cazul lui Sorin Lazăr, pentru conflict de interese. Potrivit ANI, senatorul Sorin Lazăr a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, Mihai Lazăr, în perioada 1 septembrie 2010 - 1 octombrie 2011, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 24 Iaşi. Fiul lui Sorin Lazăr ar fi obţinut, în baza acestui contract, 6.434 de lei.

Bilanţ ANI

Rata de confirmare a investigaţiilor ANI, rămase definitive prin decizii irevocabile ale instanţelor este 94% pe cauzele de incompatibilitate, 92% pe cazurile de conflicte de interese şi 72% în cazurile de averi nejustificate. Potrivit ultimului raport de activitate al Agenţiei, inspectorii de aici au finalizat până în prezent 7.519 cauze în ultimul an. Numai în perioada martie – aprilie au fost depistate 138 incidente de integritate, care au vizat un număr de 121 persoane evaluate dintre care 23 sunt deputaţi şi 10 senatori. 

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite