Senatul a respins proiectul USR pentru desfiinţarea Secţiei Speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatul a respins proiectul USR pentru desfiinţarea Secţiei Speciale, foto Arhivă
Senatul a respins proiectul USR pentru desfiinţarea Secţiei Speciale, foto Arhivă

Senatul a respins proiectul de lege al USR care prevedea desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ). Senatul este for decizional.

Au fost 43 de voturi pentru respingerea iniţiative legislative, 27 de voturi „pentru” adoptare şi trei abţineri.

Pe 27 noiembrie, proiectul iniţiat de deputaţii şi senatorii USR a trecut tacit de Camera Deputaţilor, prin depăşirea termenului pentru dezbatere şi vot final, Senatul fiind for decizional.

În expunerea de motive a proiectului legislativ, reprezentanţii USR susţin că nu există motive care să justifice înfiinţarea acestei Secţii, observând şi  „impactul generat asupra independenţei judecătorilor şi procurorilor, precum şi asupra încrederii cetăţenilor în sistemul de justiţie penală şi, în general, asupra justiţiei din România”.

„Art I Pe data intrării în vigoare a prezentei legi, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se desfiinţează. Art V Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie revin la parchetele de unde provin sau se încadrează la alte parchete unde au dreptul să funcţioneze, potrivit legii. (2) De la data revenirii la parchetele unde provin, procurorii acare au activat în cadrul SIIJ îşi redobândesc gradul profesional de execuţie şi salarizarea corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condiţiile legii, în timpul desfăşurării activităţii în cadrul selecţiei”, arată proiectul de lege al USR, respins astăzi de Senat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite