FOTO VIDEO „Filmul” zilei în care Sergiu Nicolaescu a părăsit cinematografia românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: roncea.ro/Cristina Nichitus Roncea
Sursă foto: roncea.ro/Cristina Nichitus Roncea

Sergiu Nicolaescu a murit, joi, la vârsta de 82 de ani, la spitalul Elias din Bucureşti. Regizorul a făcut un stop cardio-respirator după ce fusese operat pentru peritonită. Trupul neînsufleţit al lui Nicolaescu va fi incinerat, sâmbătă, la Crematoriul Vitan Bârzeşti din Capitală.

Vestea morţii lui Sergiu Nicolaescu a răsunat pe toate televiziunile încă de joi dimineaţă. De la conferinţa de presă susţinută de medicii spitalului Elias la redifuzarea discursului regizorului de la Televiziunea Română din decembrie '89 şi la ultimul său discurs din Parlament, momentele-cheie din viaţa lui Sergiu Nicolaescu au făcut prima pagină a publicaţiilor online româneşti.

Adevarul.ro vă prezintă titlurile zilei care au conturat una dintre cele mai negre zile ale cinematografiei româneşti.

Sergiu Nicolaescu a murit
Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit în această dimineaţă la Spitalul Elias la vârsta de 82 de ani, cauza morţii fiind „complicaţii cardiace şi pulmonare severe“. Miercurea trecută regizorul fusese internat la Spitalul Elias din Capitală şi operat, vineri, de peritonită.

Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, în Bucureşti
Administraţia Cimitirelor din Bucureşti a confirmat faptul că trupul neînsufleţit al regizorului şi omului politic, Sergiu Nicolaescu, va fi incinerat sâmbătă, 5 ianuarie, la ora 12, la Crematoriul Vitan Bârzeşti din Capitală.

DOCUMENT Medicii care l-au operat pe Sergiu Nicolaescu: „A făcut stop cardio-respirator”
Doctorii care l-au operat pe Sergiu Nicolaescu pentru peritonită pe 28 decembrie la Spitalul Elias au susţinut o conferinţă de presă joi, la ora 12:00, moment în care au prezentat şi cauzele decesului renumitului regizor.

Directorul medical de la Elias, Dana Safta: „Se simţea rău din 18 decembrie, dar a refuzat să vină atunci la spital”
Sergiu Nicolaescu se simţea rău din 18 decembrie, după ce a căzut, dar a refuzat să vină la spital, preferând să petreacă sărbătorile în familie. Până pe 26 decembrie, când a acceptat internarea, a mâncat foarte puţin şi a avut probleme de tranzit intestinal, potrivit directorului medical al Spitalului Elias din Capitală, Dana Safta.

VIDEO Momente-cheie din viaţa lui Sergiu Nicolaescu
Despre regizorul român au vorbit cel mai bine nu filmele sale, ci însuşi Sergiu Nicolaescu.

VIDEO Filmele care l-au făcut celebru pe Sergiu Nicolaescu
Regizorul a semnat regia pentru numeroase pelicule şi a interpretat multe roluri care l-au consacrat. Printre cele mai cunoscute amintim de „Dacii“ (1966), „Mihai Viteazul“ (1970), „Nea Mărin miliardar“ (1979), „Noi, cei din linia întâi“ (1986), „Triunghiul morţii“ (1999).

FOTO VIDEO Castelul din Apuseni unde a filmat Sergiu Nicolaescu scene din „Noi, cei din linia întâi“ scos la vânzare pentru 350.000 de euro
Scene din finalul filmului istoric „Noi, cei din linia întâi“, regizat de regretatul Sergiu Nicolaescu, au fost filmate în zona unui castel din Munţii Apuseni. Clădirea construită în stil italian este scoasă la vânzare de proprietar pentru suma de 350.000 de euro.

Femeile din viaţa regizorului Sergiu Nicolaescu
Sergiu Nicolaescu a încetat din viaţă la 82 de ani, însă până la nefericitul moment, a avut o viaţă tumultoasă nu doar pe platourile de filmare, ci şi în plan sentimental. Regizorul a rămas, totuşi, cu un mare regret.

VIDEO Sergiu Nicolaescu duce misterele Revoluţiei pe lumea cealaltă. Decembrie '89 - ca un film de aventuri
Despre morţi numai de bine? Nu. Despre morţi aşa cum au fost, cum au trăit, cum au luptat, cum au trădat. Despre Sergiu Nicolaescu şi Revoluţia sa ca un film de aventuri

Firma regizorului Sergiu Nicolaescu, executată silit
Casa de producţie a lui Sergiu Nicolaescu, Cine TV Film Production Import Export SRL, va fi executată silit de ANAF pentru o datorie foarte mică. Este vorba de obligaţii restante către bugetul de stat în valoare de 2049 lei.

VIDEO Sergiu Nicolaescu, la ultimul discurs din Parlament: „Mai am puţin de trăit. Vă spun la revedere!“
La ultima şedinţă a vechii legislaturi, în plenul Senatului, Sergiu Nicolaescu şi-a luat la revedere de la colegii săi, anunţând că intenţionează să-şi dedice ultimii ani din viaţă cinematografiei.

VIDEO Un fleac: Sergiu Nicolaescu a câştigat doar 250.000 de dolari în 50 de ani de carieră
Sergiu Nicolaescu a încasat 30.000 de dolari pentru primul său film internaţional “Vânătorul de Cerbi” din 1968, în schimb pentru un film făcut în ţară, în aceeaşi perioadă, regizorului îi revenea o sumă apropiată de valoarea unei Dacii 1300.

Cine este Dana Ioniţă, văduva misterioasă, mai tânără cu 47 de ani decât regizorul?
Sergiu Nicolaescu a fost atras de femeile mai tinere decât el, iar cea de-a treia soţie a fost dovada clară a acestor preferinţe.Producătoarea Dana Ionică (35 de ani) l-a cunoscut pe Nicolaescu în 1996, pe când avea doar 18 ani. Regizorul i-a devenit mentor în cinematografie, iar în 2005, aceştia şi-au unit destinele.

Văduva lui Nicolaescu interzice presei să facă fotografii la funeraliile regizorului
Dana Nicolaescu a interzis presei să publice fotografii sau filme de la ceremonia de incinerare a soţului său. Ea a mai solicitat ziariştilor să trateze cu decenţă şi respect decesul soţului ei, Sergiu.

Imagini în premieră cu Dana, soţia marelui regizor, imediat după moartea maestrului
Regizorul Sergiu Nicolaescu locuia împreună cu soţia sa, Dana Nicolaescu, într-un apartament situat la etajul al doilea al unei vile din Zambaccian.

Sergiu Nicolaescu, nostalgic după copilul din flori. Povestea de dragoste dintre regizor şi Roxana, femeia pe care a „căutat-o peste tot”
Sergiu Nicolaescu mărturisea în 2010 că ar avea un copil nelegitim cu „o fată foarte frumoasă‟ pe nume Roxana, care a dispărut după ce s-a iubit cu marele regizor.

Sergiu Nicolaescu şi Puterea: „Da, am fost protejatul lui Maurer”
Regizorul Sergiu Nicolaescu a fost unul dintre norocoşii sistemului atât în perioada comunistă cât şi, apoi, în perioada post-decembristă. Ascensiunea sa profesională a început în anii `60, când Nicolaescu l-a cunoscut pe scenaristul Titus Popovici, membru în C.C. al PCR. Regizorul recunoştea, după Revoluţie, că legătura sa cu Popovici a fost „foarte productivă“.

VIDEO Sergiu Nicolaescu duce misterele Revoluţiei pe lumea cealaltă. Decembrie '89 - ca un film de aventuri
Despre morţi numai de bine? Nu. Despre morţi aşa cum au fost, cum au trăit, cum au luptat, cum au trădat. Despre Sergiu Nicolaescu şi Revoluţia sa ca un film de aventuri

VIDEO Cum a pregătit Sergiu Nicolaescu Revoluţia din 1989. Discursul regizorului de la Televiziunea Română

Ion Nicolescu, fost comandant de unitate militară, dezvăluie modul în care Sergiu, regizorul preferat al soţilor Ceauşescu, l-a pregătit timp de un an  pentru evenimentele din decembrie 1989.

Amintirile dureroase ale lui Sergiu Nicolaescu: tatăl său l-a turnat la Securitate. „Vezi ce ai făcut, tată? Vezi unde ai ajuns?”
„Visul meu nu sunt filmele poliţiste sau de aventuri, ci filmele de artă", le povestea Sergiu Nicolaescu reporterilor „Adevărul", într-unul dintre multele interviuri pe tema Revoluţiei. Dar Sergiu Nicolaescu divaga mereu de la discuţiile despre 1989. Se ducea mereu spre filme.

Aventura de marinar a lui Sergiu Nicolaescu. „Era tare cuminte şi cam nătăfleţ“
În septembrie 1947, candidatul Nicolaescu P. Sergiu Florian era primul dintre cei 50 admişi la Şcoala Navală din Constanţa. Cu acest nume figurează regizorul în Monitorul Oficial nr. 296 din 22 decembrie 1947. Colegii care au absolvit au ajuns amirali.

Cum a renunţat Sergiu Nicolaescu la visul său de a deveni marinar
Sergiu Nicolaescu a dezvăluit într-un interviu acordat revistei Ligii Navale Române, „Marea Noastră“, de ce a trebuit să se retragă de la Şcoala Navală din Constanţa.

Interviu cu Sergiu Nicolaescu despre filmele sale istorice: „În film, i-am ucis copilul lui Mihai Viteazul”
Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit în această dimineaţă la Spitalul Elias la vârsta de 82 de ani. Totuşi activitatea sa artistică impresionantă va rămâne ca un reper în istoria cinematografiei româneşti. Iată un interviu acordat revistei Historia despre filmele sale istorice, pelicule ce au marcat generaţii întregi.

În copilărie, Sergiu Nicolaescu a ajutat peste o sută de evrei prizonieri să scape de nemţi
Într-un interviu acordat pentru „Adevărul“ în urmă cu un an şi jumătate, Sergiu Nicolaescu a vorbit despre lucruri mai puţin cunoscute publicului. În copilărie, în timpul războiului, el a ajutat peste o sută de evrei din Timişoara să scape de soldaţii nemţi care îi ţineau prizonieri într-un lăcaş de cult. Regizorul a avut o copilărie fabuloasă, desprinsă parcă din filme.

VIDEO Sergiu Nicolaescu a încercat să se sinucidă de trei ori în adolescenţă. „Mi-era lehamite de tot“
Sergiu Nicolaescu a încercat să se sinucidă în adolescenţă folosind un revolver, recunoaşte regizorul într-un interviu acordat în urmă cu mai mult de doi ani unui cotidian din România. Şi-a pus pistolul la tâmplă şi a apăsat pe trăgaci de fiecare dată.

VIDEO Sergiu Nicolaescu a dezvăluit, în 1990, operaţiunea prin care s-au furat cadavrele celor omorâţi la Timişoara
Sergiu Nicolaescu va rămâne în memoria românilor nu doar datorită filmelor pe care le-a realizat, ci şi pentru studierea Revoluţiei din 1989. El a făcut parte din prima comisie care a cercetat evenimentele de la Timişoara

VIDEO Regretul lui Nicolaescu: „E păcat că n-am putut continua şi perfecţiona ceea ce începusem atât de bine”
Sergiu Nicolaescu a acordat în luna iulie un interviu revistei „Playboy”, în care spunea cu mândrie că americanii şi ruşii au fost umiţi de mişcările armatei din filmele sale şi din acest motiv americanii îi studiază filmele la facultate. Marele său regret era că, acum, filme se fac pe computer şi nu mai sunt la fel de realiste ca cele pe care le făcea el.

Sergiu Nicolaescu, despre politică: „Îţi plăteşti locul în Parlament, dai bani partidului ca să te menţină“
Fostul senator Sergiu Nicolaescu declara, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“, în noiembrie 2011, că „majoritatea parlamentarilor sunt supuşi“.

Sergiu Nicolaescu, în centrul scandalului între generaţii: animozităţile cu Cristi Puiu şi Cristian Mungiu
Regizorul Sergiu Nicolaescu a fost atacat de multe ori de colegii săi mai tineri şi le-a răspuns uneori dur, alteori ironic.

Reacţii pe Facebook la moartea lui Sergiu Nicolaescu. Victor Ponta: „Anul 2013 a debutat într-un mod cum nu se putea mai dureros”
Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit, joi dimineaţă, la Spitalul Elias din Capitală. Vestea s-a răspândit rapid în toate mediile de comunicare, inclusiv pe reţelele sociale unde internauţii români deplâng moartea lui Nicolaescu. Premierul Victor Ponta, dar şi jurnalistul Lucian Mândruţă au reacţionat pe conturile lor de Facebook.

Reacţii la moartea regizorului Sergiu Nicolaescu: de la Traian Băsescu la „Pistruiatul”
Sergiu Nicolaescu, marele actor şi regizor român, a murit în această dimineaţă. Decesul a survenit în urma unor complicaţii la plămâni. Colegii şi prietenii lui şi-l amintesc ca pe un perfecţionist, un om implicat mereu în viaţa socială şi în istoria României. Pentru Ion Besoiu, Alexandru Arşinel, Mircea Albulescu, Irina Nistor sau Ştefan Bănică Jr., Sergiu Nicolaescu a făcut istorie în cinematografia românească.

Mircea Diaconu, despre moartea lui Sergiu Nicolaescu: „Ultimul discurs al lui Nicolaescu a funcţionat ca o premoniţie“
Actorul Mircea Diaconu crede că ultimul discurs al regizorului Sergiu Nicolaescu din Parlament a funcţionat ca o "premoniţie", precizând că în urma morţii cineastului rămân filmele acestuia, amintirea şi, "în rest, e tăcerea".

Traian Băsescu, despre moartea lui Sergiu Nicolaescu:„Maestrul a fost nu doar un mare regizor, ci şi un creator de şcoală“
Preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanţe la decesul lui Sergiu Nicolaescu, arătând că "maestrul a fost nu doar un mare regizor, scenarist şi actor, ci şi un creator de şcoală pentru ceea ce astăzi numim, cu atât de multă mândrie, cinematografia românească".

Ion Iliescu, despre moartea lui Sergiu Nicolaescu: „A fost un om de mare valoare“
Fostul preşedinte al României Ion Iliescu a declarat că l-a luat prin surprindere vestea morţii lui Sergiu Nicolaescu. Mai ales că, în urmă cu o zi, vorbise cu soţia regizorului şi era optimist că va fi bine.

Valentin Teodosiu, despre moartea lui Sergiu Nicolaescu: „Căuta să înveţe de la toţi marii actori“
Actorul Valentin Teodosiu a lucrat alături de Sergiu Nicolaescu la filmul „Triunghiul morţii“ şi a spus că regizorul avea rezerve extraodinare de energie, şi celor tineri le era greu să ţină pasul cu el.

Nicu Covaci tună şi fulgeră împotriva lui Sergiu Nicolaescu: „Nu am să-l iert în vecii vecilor pe acest hoţ”
Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, care se află acasă în Spania, a avut o reacţie incredibilă la aflarea veştii că Sergiu Nicolaescu a murit.  Acesta l-a catalogat pe regizor hoţ şi susţine că nu se va lăsa până nu recuperează banii pe coloana sonoră a filmului "Nemuritorii"

Ştefan Bănică despre maestrul Sergiu Nicolaescu: „Am lucrat împreună la un singur film şi am fost impresionat”

Actorul şi cântăreţul Ştefan Bănică regretă decesul cineastului alături de care a lucrat pentru lungmetrajul "Triunghiul morţii" şi pe care îl consideră un om impresionant.

Mircea Albulescu, despre moartea lui Sergiu Nicolaescu: „Va fi în viaţă prin milioanele de oameni care i-au văzut filmele“
Regizorul şi actorul Sergiu Nicolaescu a murit în această dimineaţă la Spitalul Elias. Aceasta avea de 82 de ani şi decesul a survenit în urma unor complicaţii la plămâni. Actriţă Florina Cercel a spus că Nicolaescu a fost un om iubit şi respectat de toţi actorii, iar Mircea Albulescu a afirmat că s-a dus alături de alţi mari actori.

Criticul de film Valentin Sava: Sergiu Nicolaescu a excelat în onestitate şi profesionalism
În faţa marii taine tragice a dispariţiei unui om – fie el o personalitate publică, un profesionist al unui domeniu artistic, cum a fost Sergiu Nicolaescu – trebuie să raportăm totul la omul care ne părăseşte.

Cătălin Sturza: Ce rămâne după Sergiu Nicolaescu
Sergiu Nicolaescu a fost unul dintre acei regizori care părea, cel puţin pentru breasla cinematografică, nemuritor. Acest statut implică un amestec de admiraţie şi de invidie – în care invidia este cea care primează.

Grigore Cartianu: Filmul neterminat al lui Sergiu Nicolaescu: decembrie '89
S-a dus şi Sergiu Nicolaescu în lumea umbrelor. Un personaj puternic, care a lăsat o dâră apăsată în urma lui. N-a trecut degeaba prin viaţă. N-a fost diavol, dar nici înger.

Cezar Maroti, vicepreşedinte al Mişcării Verzilor: Despre Sergiu Nicolaescu încercând să fiu obiectiv
Astăzi, 3 ianuarie 2013, Sergiu Nicolaescu a murit. Ne despărţim de cel mai cunoscut regizor din România... şi probabil unul dintre cei controversaţi. Poate veţi remarca că nu am spus că este cel mai bun regizor şi cred că ar fi greşit să îl denumim astfel doar pentru că a murit.

Horaţiu Mălăele: Nicolaescu a răscolit lumea cinematografică, lăsând în urmă o moştenire fără precedent
Actorul Horaţiu Mălăele a spus despre marele regizor că "a răscolit lumea cinematografică şi nu numai cu o forţă rar întâlnită" şi că a lăsat în urma sa o moştenire fără precedent.

Costel Băloiu (Pistruiatul), despre moartea lui Sergiu Nicolaescu: „Nu accepta nici cea mai mică greşeală “
Costel Băloiu, cel care a dat viaţă personajului Pistruiatul, şi-l aminteşte pe regizor ca fiind un excelent profesionist, dar ca un om dur.

Jojo: „De fiecare dată când îl întâlneam, domnul Nicolaescu îmi dădea sentimentul că strâng mâna unui rege“
Actriţa Cătălina Grama (Jojo), care a lucrat împreună cu Sergiu Nicolaescu pentru filmele „Poker” şi „Ultimul corupt din România”, şi-a exprimat şi ea regretul pentru moartea regizorului pe pagina sa de Facebook.

Petre Roman, despre moartea lui Sergiu Nicolaescu: „Nu au fost mulţi cei care au riscat aşa cum a riscat el“
Fostul premier Petre Roman şi-a exprimat dezamăgirea faţă de vestea morţii lui Sergiu Nicolaescu, despre care a afirmat că a fost un om care a riscat la Revoluţie, care a pus talentul şi idealul său artistic în slujba tuturor românilor şi că realizările sale vor rămâne pentru eternitate.

VIDEO Patru dintre filmele lui Sergiu Nicolaescu rulează gratuit, vineri, la Cinema Patria şi la cinematograful din Târgu Jiu
Patru dintre filmele semnate de Sergiu Nicolaescu rulează, gratuit, vineri noapte, la cinema Patria din Bucureşti şi la cinematograful „Sergiu Nicolaescu” din Târgu-Jiu, informează RADEF RomâniaFilm, într-un comunicat.

TVR 1 a dedicat programele serii de 3 ianuarie lui Sergiu Nicolaescu
Televiziunea Română dedică programele serii de 3 ianuarie lui Sergiu Nciolaescu. Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit, joi dimineaţă, la Spitalul Elias la vârsta de 82 de ani, din cauza unor complicaţii cardiace şi pulmonare severe.

Maraton de filme semnate de Sergiu Nicolaescu, la Pro Cinema
Cele mai îndrăgite filme din îndelungata carieră a lui Sergiu Nicolaescu vor putea fi vizionate, la Pro Cinema, într-un maraton de filme semnate de acesta, care va începe joi seară şi se va încheia duminică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite