Serviciul de Informaţii şi Securitate al R.Moldova, un instrument al lui Plahotniuc în operaţiunea închiderii liceului asociat clericului Gulen din Chişinău?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au reuşit o performanţă greu de atins până şi de defunctul regim totalitar al lui Vladimir Voronin în izolarea externă a R.Moldova, oamenii „oligarhului cel bun“ au comis-o din nou astăzi (joi) cu ajutorul ofiţerilor SIS, sub pretextul combaterii terorismului la liceul finanţat din banii clericului Fethullah Gulen, de la Chişinău.

Miza acestei acţiuni în forţă împotriva profesorilor turci din partea „oamenilor lui Plahotniuc“ o reprezintă închiderea acestei instituţii private de învăţământ la solicitarea oficialilor de la Ankara.

Astfel, şapte profesori turci printre care şi un minor au fost „luaţi pe sus“ în stilul forţelor OMON de către ofiţerii SIS (Serviciul de Informaţii şi Securitate) şi ai poliţiei moldovene şi îmbărcaţi în microbuze sub pretextul că aceştia ar pune în pericol siguranţa statului moldovean şi al prevenirii riscului unui atentat terorist.

Surse de la Chişinău ne-au precizat că acţiunea ofiţerilor SIS de astăzi de la liceul Orizont este o greşeală flagrantă a instituţiei întrucât a încălcat drepturile omului fiindcă au executat „orbeşte ordinele oamenilor lui Plahotniuc“ pentru a da un semnal de fidelitate regimului condus de Erdogan. În fapt, se doreşte închiderea liceului privat Orizont din Chişinău, aflat în reţeaua instituţiilor de educaţiei finanţate de clericul Gulen.

„Plahotniuc a comis-o grav astăzi cu SIS-ul. Au procedat greşit cu profesorii turci care nu au nicio vină că lucrează la un liceu finanţat de reţeaua educaţională finanţată de clericul Gulen. Este un mesaj de apropiere faţă de Ankara în contextul în care drumul european s-a terminat pentru noi. SIS-ul a devenit o unealtă în mâinile lui Vladimir Plahotniuc şi să nu uitaţi că banii pentru renovarea clădirii Preşedinţiei R. Moldova vin de la Erdogan“, au declarat surse de la Chişinău, pentru Jurnaliştii.ro.

În momentul de faţă, regimul condus de Plahotniuc mizează pe relaţia cu Ankara în contextul blocării finanţării europene şi al politicii de balans a Rusiei, deşi regimul lui Erdogan se confruntă cu un început sever de criză economică (devalorizarea lirei turceşti). Pe de altă parte, Plahotniuc încearcă să contruiască o relaţie pragmatică cu Erdogan, sub spectrul dezvoltării ecomice şi a creşterii investiţiilor statului turc pe teritoriul Regiunii Autonome Găgăuze, la Comrat şi Ceadâr-Lunga.

Surse din cadrul PDM ne-au precizat că Plahotniuc a convenit un plan comun de acţiune şi investiţii cu şeful statului turc în cadrul vizitei de lucru pe care oligarhul moldovean a efectuat-o în Turcia (în septembrie 2017), iar acţiunea ofiţerilor SIS se încadrează în această cheie, în contextul în care s-a acţionat împotriva unei instituţii private de învăţământ guleniste, aflate pe lista neagră a lui Erdogan.

În toamna anului trecut, Plahotniuc şi-a luat angajamentul la Ankara, că va deschide pe teritoriul R.Moldova mai multe centre culturale turce, precum şi un Consulat General la Comrat. Pe de altă parte, „oligarhul cel bun“ a încercat cumva să joace şi cartea clericului Gulen sau mai bine spus a testat bunăvoinţa acestuia întrucât după ce a revenit din vizita de la Ankara a oferit prin fundaţia sa o bursă anuală unui absolvent al liceului “Orizont“.

Potrivit comunicatului de presă al fundaţiei lui Plahotniuc, unul dintre fericiţii deţinători ai bursei anuale, era şi un elev de clasa a XII, de la liceul moldo-turc „Orizont“. În mai 2017, premierul turc Binali Yildirim a vizitat R.Moldova şi a cerut închiderea liceului Orizont din Chişinău, condiţionând sprijinul financiar acordat R.Moldova de acest deziderat. În opinia acestuia, aceste licee, fac parte din reţeaua teroristă islamică a predicătorului Gulen Fethullah, acuzat de organizarea loviturii de stat în Turcia, din vara anului 2016.

Plahotniuc a executat o cerinţă a autorităţilor turce în încercarea disperată a oamenilor regimului său de a obţine finanţare masivă de la oamenii lui Erdogan, după ce au compromis relaţia cu UE.

Cel mai probabil, cele 7 persoane de la liceul Orizont, directorul filialei de la Durleşti, directorul adjunct şi fiul acestuia de 16 ani, precum şi o persoană din administraţia liceului, ridicate în această dimineaţă de către SIS vor fi expulzaţi de pe teritoriul R.Moldova via Istanbul.

SIS a executat orbeşte ordinele oamenilor lui Plahotniuc?

Solicitaţi de jurnaliştii de la Unimedia, reprezentanţii SIS au declarat că se desfăşoară o operaţiune complexă pe linia prevenirii ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, în mai multe localităţi din ţară.

Citeşte analiza completă pe Jurnaliştii.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite