Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Serviciul Român de Informaţii, pe urma vaccinului toxic

7
9 Feb 2014 21:00:21
Autor: Claudia Spridon, Oana Craciun
Ministrul Nicolăescu a cerut SRI să investigheze acest caz Foto Sever Gheorghe
Ministrul Nicolăescu a cerut SRI să investigheze acest caz Foto Sever Gheorghe

Institutul Cantacuzino a intrat în atenţia tuturor organelor de verificare şi control ale statului, după ce întreaga producţie de vaccin antigripal românesc a fost contaminată cu o bacterie periculoasă care poate provoca, în condiţii extreme, şoc anafilactic.

În consecinţă, cele 400.000 de doze, a căror concentraţie de endotoxine depăşeşte de 30 de ori valorile normale, nu vor fi puse pe piaţă, au decis reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM). 

În opinia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, întreaga producţie de vaccin autohton, pornită la sfârşitul lunii august 2013, ar fi fost sabotată din interior, motiv pentru care demnitarul a sesizat chiar şi Serviciul Român de Informaţii (SRI), pentru a analiza în amănunt situaţia.
 
Producţia de vaccinuri, „sabotată“?
 
„Cred că oamenii de acolo nu au vrut să repornească acest institut. Mulţi nu vor să-l mai pună pe picioare. Am încercat să facem în jumătate de an cât alţii fac într-un an, aşa că, în opinia mea, e doar un semieşec. În condiţiile în care activităţile se desfăşoară normal şi afli, ulterior, că toate cele opt loturi de vaccin nu sunt conforme, începi să-ţi pui nişte semne de întrebare. Ori e superficialitate, ori e rea-voinţă! Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, atunci ei vor trebui să răspundă în faţa legii”, a declarat pentru „Adevărul” Eugen Nicolăescu. 
 
Nu doar SRI va încerca să facă lumină în acest caz. Premierul Victor Ponta şi-a trimis Corpul de Control la Institutul Cantacuzino, în timp ce Nicolăescu a cerut sprijinul experţilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar şi celor de la Curtea de Conturi. Aceştia din urmă vor investiga modul în care s-au cheltuit cele 10 milioane de lei alocate de Guvern pentru repornirea institutului, care, începând de vineri, are o nouă conducere. Mai exact, la cârma instituţiei se află Radu Iordăchel, demis prin ordin de ministru în vara anului 2013 şi repus în funcţie de acelaşi ministru, în urma unei decizii date de instanţă.
 
Presiuni pentru lansarea vaccinului 
 
Şifonată din toată această afacere a ieşit fosta directoare Aurelia Drăghici. Aceasta susţine că ministrul a fost cel care a făcut presiuni asupra sa pentru a scoate vaccinul pe piaţă, în ciuda faptului că ANM catalogase serul, încă din decembrie 2013, ca fiind neconform. 

La rândul său, ministrul îi reproşează fostei directoare că a încercat să grăbească autorizaţiile pentru vaccinul antigripal, deşi, la jumătatea lunii ianuarie, vorbea despre o scurtare a perioadei de studiu clinic, care se va termina la sfârşitul lunii februarie şi în care au fost incluşi, până în prezent, 62 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 80 de ani.
 
Românii, vaccinaţi antigripal cu doze din import
 
Ministrul demisionar al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu (foto), a anunţat joi, în ziua în care a izbucnit scandalul vaccinului contaminat de la Institutul Cantacuzino, că poate fi oprită campania de vaccinare sezonieră 2013 - 2014, având în vedere evoluţia lentă a virusului, care a cauzat doar 23 de cazuri confirmate de gripă până în 4 februarie, faţă de 67 în 2013.
 
Până la 26 ianuarie 2014 fuseseră vaccinate antigripal, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii, aproape 520.000 de persoane din grupele de risc, utilizându-se cele 600.000 de doze din import, a mai spus oficialul.
 
Acesta a adăugat că recomandarea Comitetului Naţional de Vaccinologie a fost epuizarea stocurilor existent în acest moment în teritoriu, la DSP-uri şi în cabinetele medicilor de familie, adică în jur de 80.000 de doze, cantitate care acoperă nevoia de vaccinare pentru întregul sezon. Iar cele 400.000 de doze produse intern, la Cantacuzino, ar urma să rămână în rezerva statului până la vară, când vor fi distruse. „Îi rog pe medicii de familie care mai au stocuri să încerce să convingă persoanele cu riscuri foarte mari să se vaccineze în această perioadă. În cazul în care nu vor dori să se vaccineze, declarăm închisă campania de vaccinare”, a explicat Eugen Nicolăescu. 
 
Ce se întâmplă cu dozele-problemă
 
Oficialii din Ministerul Sănătăţii (MS) au explicat că, deoarece „o componentă din cele 13 analizate a fost neconformă”, pe baza documentelor existente până în prezent, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a decis ca toate cele 400.000 de doze de vaccin produse de Institutul Cantacuzino „să fie utilizate la adulţi (exceptând gravidele) numai în situaţia apariţiei unei pandemii în care cel puţin una dintre tulpinile vaccinului gripal sezonier se regăseşte în virusul pandemic”. 
 
Şi Eugen Nicolăescu a reiterat faptul că vaccinul ar putea fi folosit în caz de pandemie, chiar dacă este contaminat cu endotoxină, arătând că s-ar vaccina dacă ANMDM i-ar spune că este în regulă. 
 
Citiţi pe aceeaşi temă:
 
 
 
 
 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

unU
9.02.2014, 23:28:18

E timpul ca SRI sa mai faca ceva si pentru societate, nu numai sa-i asculte dusmanii lui Basescu.

+2 (4 voturi)
Gruia Novacu
10.02.2014, 00:51:42

Si ce vreti sa cred ca sri se poate opune intereselor straine in Dacia. Printre acesti ofiteri mai sunt putini care isi slujesc tara din patriotism. Unde dracu a fost sri in ultimii 24 de ani? Mars cu stirea de aici!

+1 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
10.02.2014, 07:58:33

Comentariu considerat abuziv.

emil sava
10.02.2014, 08:40:27

nemernicii care vor si au interes de a distruge Institutul "Cantacuzino" trebuie gasiti si bagati la bulau. asta era treaba SRI !si-a facut SRI treaba .sigur nu !

+1 (1 vot)
Aron Deleanu
10.02.2014, 09:13:44

In celelalte vremuri Institutul Cantacuzino ere o firma de elita in Europa.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările