Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Sesizare penală „in rem” în scandalul datelor de la MS. Consilierul lui Voiculescu nu ar fi avut dreptul să le acceseze

14
9 Apr 2021 12:07:58
Autor: News.ro
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Corpul de control al Prim-ministrului a sesizat Ministerul Public „in rem” privind accesul în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV). Decizia vine după finalizarea controlului la Ministerul Sănătăţii, în urma scandalului privind accesarea datelor despre vaccinare de către consilierul onorific al ministrului, Ştefan Voinea.

Sesizarea vizează accesarea Registrului de către consilieri onorifici ai Ministerului Sănătăţii, Corpul de Control apreciind că „regimul juridic insuficient definit şi reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităţilor şi al conflictului de interese”
 
„Corpul de control al Prim-ministrului a transmis Ministerului Public o sesizare penală „in rem”, ca urmare a verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătăţii şi la celelalte instituţii din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atribuţii legale în privinţa gestionării platformei naţionale privind vaccinarea - Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV)”, a transmis, vineri, Guvernul, printr-un comunicat de presă.
 
Sursa citată a precizat că, în urma verificărilor realizate de echipa de control, până în prezent au fost identificate mai multe aspecte:   
 
  • Accesul în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) – modulul de vaccinare se face prin username şi parolă, atribuite fiecărei categorii de utilizatori: vaccinatori (centre de vaccinare), Direcţii de Sănătate Publică, utilizator Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, utilizator Ministerul Sănătăţii (MS), utilizator Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), utilizator Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), categorie generală Populaţie, singura condiţie de acces fiind utilizarea unui IP (internet protocol) din România.

  • În urma solicitărilor repetate ale reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, la data de 20.01.2020 INSP a acordat accesul Ministerului Sănătăţii la RENV pentru o interfaţă separată, care conţine doar date numerice, utilizând contul: monitorizare_minister.

  • Ministerul Sănătăţii a nominalizat patru reprezentanţi care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredinţare a unor atribuţii, de stabilire a responsabilităţilor şi a limitelor de competenţă sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.

  • La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereuşite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara graniţelor României (server privat din Germania).

  • Regimul juridic insuficient definit şi reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităţilor şi al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003 , deoarece, prin încredinţarea unor atribuţii specifice unui funcţionar public (în sensul larg al noţiunii), respectiv accesul la date sau informaţii din cadrul unei/unor instituţii publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite şi responsabilităţi în domeniul incompatibilităţilor şi al conflictului de interese.

Vlad Voiculescu: Dacă cineva a greşit, trebuie să răspundă

Ministrul Sănătăţii a declarat, în urmă cu o lună, că „i-a dat voie” consilierului onorific Ştefan Voinea să accese date din Registrul Naţional de Vaccinări şi susţinea că acesta „avea dreptul legal să acceseze date”.
 
„Evident că i-am dat voie. A fost una dintre atribuţiile sale. Evident că de asta se ocupa. Avea dreptul legal să acceseze datele. Nu vorbim despre date secrete. Nu sunt date clasificate. Ministerul Sănătăţii a făcut solicitare la INSP. Lucrurile sunt cât se pote de clare. Accesul este al ministerului Sănătăţii, nu al unei persoane sau alta”, a declarat ministrul Sănătăţii. 

Reacţia Ministerului Sănătăţii: Consilierul Voinea avea dreptul să acceseze datele

Ministerul Sănătăţii a transmis, vineri după-amiază, că Ştefan Voinea, consilierul onorific, avea dreptul să acceseze baza de date Registrului Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) fără nicio formalitate suplimentară, informaţiile accesibile Ministerului Sănătăţii nu sunt secretizate, iar procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 se înscrie în coordonatele legale care prevăd dreptul oricărui cetăţean de a avea acces la informaţiile publice.
 
"Calitatea de consilier onorific este reglementată de art. 15 din HG 144/2010, iar această prevedere implică posibilitatea de a numi consilieri onorifici pentru elaborarea unor proiecte specifice sau pentru realizarea obiectivelor ministerului. Ştefan Voinea a fost implicat în proiectul de transparentizare a datelor despre pandemie şi vaccinare, fiind indicat ca persoana de contact în acest sens", arată sursa citată.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Amdo Odma
9.04.2021, 12:18:33

Cine sa faca legi bune in Romania? Parlamentarii? Hahaha!

-3 (5 voturi)
Camelia Sorescu
9.04.2021, 12:31:26

Acești hoți, snobi, impostori, incapabili și infractori de la USRPLUS reprezintă cel mai mare pericol care s-a abătut asupra României după comuniștii din PSD și PNL. Nu doar că sunt depășiți de actul guvernamental iar statutul de parlamentar care li s-a acordat este asemenea încununării Elenei Ceaușescu cu statutul de Doctor Honoris Causa dar au un tupeu nemărginit. Înscenarea de la Timișoara, cazul de față, copiii sau rudele de securiști din actuala componență a partidului, multiplele declarații cu caracter xenofob, discriminator și exremist și poziționarea vădită antiromânească și neomarxistă fac din această de șleahtă de indivizi o divizie de insurgenți bolșevici care pare mai degrabă însărcinată cu demolarea culturală, educațională, morală, socială și economică a țării noastre și nu cu salvarea ei, așa cum pretind cu nesimțire și tupeu prin numele pe care și l-au dat singuri.

-3 (7 voturi)
Camelia Sorescu
9.04.2021, 12:38:06

Numai datorită unei sentințe definitive și irevocabile care confirmă colaborarea cu Securitatea Comunistă a fost îndepărtată din partid, Roxana Wring, fosta șefă a USR București. Vlad Voiculescu, actualul Ministru al Economiei, Claudiu Năsui, Ministrul Economiei, amândoi sunt indivizi cu rădăcini comuniste și securiste puternice. Ultimul chiar a vrut cu ceva timp în urmă să promoveze într-o funcție publică o persoană, coincidență sau nu, tot fostă colaboratoare a Securității Comuniste. Întrebat într-o emisiune despre acest lucru domnul Năsui a spus: „Și?”. Acest partid, ca și PNL și PSD susțin orice lege antidiscriminare care privește minorități sau legi care condamnă fel și fel de regimuri dar nu mișcă nici măcar UN DEGET pentru promovarea și votarea unei legi care să condamne și să pedepsească comunismul. Avem legi care condamnă antițigănismul, legionarismul, nazismul, antisemitismul dar NIMIC despre comunism care a făcut cele mai multe victime în România. La întrebarea „de ce” răspunsul e simplu: pentru că cei care ne conduc sunt ei înșiși comuniști și securiști.

-4 (8 voturi)
Winkler Johann
9.04.2021, 12:28:35

extirpati cangrena numita usrplusciolos!

-5 (5 voturi)
Cichicean Bruzli
9.04.2021, 12:32:56

USR+ este o dezamagire pentru majoritatea votantilor. Zilnic o dau in penbinil si demonstreaza ca sunt ipocriti.

-4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările