Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Sfatul unui judecător cu privire la discursul anti-justiţie: Păstraţi rezerve în a accepta pur şi simplu acest tip de mesaje

4
21 May 2019 10:48:34
Autor: Laurenţiu Sirbu
Bogdan Mateescu
Bogdan Mateescu

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, atrage atenţia într-o postare pe Facebook cu privire la discursul celor ajunşi în faţa justiţiei, şi care acuză vânătoare, dosare politice. Sfatul magistratului este de a păstra în rezervă aceste noţiuni, în contextul în care magistraţii nu pot işi public să îşi apere poziţia şi avertizează că miza unor posibile diversiuni suntem chiar noi, publicul.

„Pornind de la situaţia persoanei condamnate aduse în ţară pentru ispăşirea pedepsei, aş vrea să facem un exerciţiu de memorie. Să ne aducem aminte cum în trecut persoană condamnată aducea acuzaţîi magistraţilor în aceste dosare finalizate. Acuzaţii grave. Cunoaşteţi discursul: vânătoare, dosare politice, hărţuiri, nu îmi mai amintesc dacă se vorbea atunci despre "abuzuri". Iată, instanţele au dispus definitiv condamnări grele. Aşadar acele fapte existau (nu erau invenţîi, etc.) şi asta o spun definitiv judecătorii”, a scris Bogdan Mateescu pe pagina sa de Facebook.


Magistratul a subliniat că în contextul în care magistraţii nu pot interveni până la finalizarea unui proces, declaraţiile celui vizat de un dosar sunt cel mai probabil menite să contribuie la formarea unui presiuni publice asupra justiţie. Soluţia este, în opinia magistratului, de a păstra în rezervă atacurile lansate de cei ajunşi în faţa justiţiei până la pronunţarea unei sentinţe definitive.
 
„Unele persoane urmărite sau judecate pentru infracţiuni de corupţie şi nu numai au acces la o diversitate de mijloace media. Sigur, libertatea de exprimare este garantată. Însă sunt cazuri când folosesc canalele media pentru a lansa diverse acuzaţii, pentru a minimaliza sau înlătura, în conştiinţa publică, impactul faptelor imputate. Poate şi pentru a descuraja organele judiciare prin generarea unei presiuni publice. Dimpotrivă, până la soluţionarea definitivă a cauzelor, magistraţîi nu pot interveni. Nu pot contesta alegaţiile persoanelor, nu se pot apară faţă de aceste acuzaţii. Destinatarul mesajelor de acest tip este societatea. Miza unor posibile diversiuni de acest tip sunteţi dumneavoastră. Rugămintea mea este să analizaţi atent, să păstraţi rezerve în a acceptă pur şi simplu acest tip de mesaje, iată, faptele grăiesc de la sine. Nu avem acces la dosarele instrumentate de magistraţi, persoanele impricinate nu au niciun interes să prezinte probele în acuzare, iar regulă în magistratură este competenţă şi bună credinţă. Eu păstrez această rezervă şi aştept decizia justiţiei. Deşi va mărturisesc că mi se pare interesant faptul că oamenii pe care îi cunosc, care au muncit o viaţă şi care au strâns abia strictul necesar traiului şi asta prin muncă şi eforturi mari, nu s-au regăsit în acest tip de situaţii”, a continuat judecătorul.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ciprian Ch
21.05.2019, 11:30:48

Perfect de acord domnule Mateescu, dar, cum explicati / comentati cele 100000 de amanari, de reprogramari ale unor procese, sa le catalogam asa elegant drept "grele" ? Cum explicati ca se dau motivari ale sentintelor dupa alte luni de tergiversari? Cum explicati ca la anumite procese, care s-au prelungit la NESFARSIT, sunt judecatori care ajung in pragul pensiei, si sa vezi, culmea, ii loveste dorul de pensie. Pai nu mai poti profesa prea-stimabilule inca 2-3 luni, sa inchizi dosarul?! Cu intrebarile astea, cum ramane?

+2 (2 voturi)
val petru
21.05.2019, 11:51:07

Total de acord cu dvs. Mutatis mutandis, cum va pozitionati insa fata de "strada", care cere, prin mii de voci, printre insulte, condamnari la puscarie sau chiar moarte pentru persoane aflate in diferite faze procesuale fara ca justitia sa se fi pronuntat definitiv?? Aveti, in acest sens, vreo sugestie, sau nu este cazul, pentru ca "strada" are totdeauna dreptate si justitia strazii/pietei este infailibila???

0 (2 voturi)
TGV PROFESORUL
21.05.2019, 11:53:52

justitia romaneasca e varza... oamenii au motive temeinice sa fie neincrezatori...

+2 (2 voturi)
coldica coldica
21.05.2019, 13:10:48

Umila sluga a lui Kovesi acest Mateescu mai bine ar vorbi de pensiile si salariile nesimtite ale magisterilor!

+1 (1 vot)