Sfatul unui judecător cu privire la discursul anti-justiţie: Păstraţi rezerve în a accepta pur şi simplu acest tip de mesaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Mateescu
Bogdan Mateescu

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, atrage atenţia într-o postare pe Facebook cu privire la discursul celor ajunşi în faţa justiţiei, şi care acuză vânătoare, dosare politice. Sfatul magistratului este de a păstra în rezervă aceste noţiuni, în contextul în care magistraţii nu pot işi public să îşi apere poziţia şi avertizează că miza unor posibile diversiuni suntem chiar noi, publicul.

„Pornind de la situaţia persoanei condamnate aduse în ţară pentru ispăşirea pedepsei, aş vrea să facem un exerciţiu de memorie. Să ne aducem aminte cum în trecut persoană condamnată aducea acuzaţîi magistraţilor în aceste dosare finalizate. Acuzaţii grave. Cunoaşteţi discursul: vânătoare, dosare politice, hărţuiri, nu îmi mai amintesc dacă se vorbea atunci despre "abuzuri". Iată, instanţele au dispus definitiv condamnări grele. Aşadar acele fapte existau (nu erau invenţîi, etc.) şi asta o spun definitiv judecătorii”, a scris Bogdan Mateescu pe pagina sa de Facebook.

Magistratul a subliniat că în contextul în care magistraţii nu pot interveni până la finalizarea unui proces, declaraţiile celui vizat de un dosar sunt cel mai probabil menite să contribuie la formarea unui presiuni publice asupra justiţie. Soluţia este, în opinia magistratului, de a păstra în rezervă atacurile lansate de cei ajunşi în faţa justiţiei până la pronunţarea unei sentinţe definitive.

„Unele persoane urmărite sau judecate pentru infracţiuni de corupţie şi nu numai au acces la o diversitate de mijloace media. Sigur, libertatea de exprimare este garantată. Însă sunt cazuri când folosesc canalele media pentru a lansa diverse acuzaţii, pentru a minimaliza sau înlătura, în conştiinţa publică, impactul faptelor imputate. Poate şi pentru a descuraja organele judiciare prin generarea unei presiuni publice. Dimpotrivă, până la soluţionarea definitivă a cauzelor, magistraţîi nu pot interveni. Nu pot contesta alegaţiile persoanelor, nu se pot apară faţă de aceste acuzaţii. Destinatarul mesajelor de acest tip este societatea. Miza unor posibile diversiuni de acest tip sunteţi dumneavoastră. Rugămintea mea este să analizaţi atent, să păstraţi rezerve în a acceptă pur şi simplu acest tip de mesaje, iată, faptele grăiesc de la sine. Nu avem acces la dosarele instrumentate de magistraţi, persoanele impricinate nu au niciun interes să prezinte probele în acuzare, iar regulă în magistratură este competenţă şi bună credinţă. Eu păstrez această rezervă şi aştept decizia justiţiei. Deşi va mărturisesc că mi se pare interesant faptul că oamenii pe care îi cunosc, care au muncit o viaţă şi care au strâns abia strictul necesar traiului şi asta prin muncă şi eforturi mari, nu s-au regăsit în acest tip de situaţii”, a continuat judecătorul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite