Sfaturi pentru a putea face cumpărăturile de Florii şi de Paşte în siguranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se aproprie Floriile şi Paştele, astfel că Poliţia Română a emis un ghid de cumpărături prin care le recomandă cetăţenilor să fie vigilenţi şi să nu poarte asupra loc sume mari de bani.

„Se apropie sărbătoarea Floriilor şi a Paştelui şi vă pregătiţi de cumpărături. Poliţia Română vă recomandă să respectaţi câteva reguli pentru protecţia dumneavoastră şi a bunurilor dumneavoastră. Cu un plus de vigilenţă, vă puteţi bucura de clipe minunate, feriţi de evenimente neplăcute”, arată Poliţia Română într-un comunicat de presă emis marţi.

De asemenea, cetăţenii sunt sfătuiţi să evite să poarte asupra lor sume mari de bani în numerar. Mai mult, atunci când achită cumpărăturile, să nu scoată toată suma de bani pe care o au la ei, ci să scoată atât cât au nevoie pentru a achita produsele.

Atunci când se plăteşte cu cardul, codul PIN trebuie tastat cu discreţie, fără a fi observat de cei din jur.

„Furturile din buzunare şi genţi se comit în special în locurile aglomerate. Dacă sunteţi împins în astfel de locuri, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări a unui hoţ”, mai spun poliţiştii.

Sfaturi pentru cumpărăturile online

Românii preferă cumpărăturile online din ce în ce mai mult, datorită ofertei diversificate, precum şi a faptului că nu trebuie să facă un drum până la magazin. În acest caz, poliţiştii recomandă acestor persoane să verifice dacă site-ul este de încredere (dacă oferă date de identificare complete - contact, adresă, cod de înregistrare fiscală etc., opinii ale altor cumpărători, condiţii de livrare şi de garanţie).

„Atacurile informatice de tip phishing urmăresc colectarea de informaţii personale, precum numerele de cont şi de card ori codurile folosite. Înainte de a introduce numărul cărţii de credit pe un site de comerţ online, trebuie verificat dacă site-ul solicitat este unul securizat (de tipul https:// )”, arată Poliţia Română.

Este indicat să nu completeze niciun formular online în care se cer datele personale, să nu se deschidă emailuri de tip SPAM şi să se instaleze un program anti-phishing.

De asemenea, de fiecare dată trebuie verificată lista tranzacţiilor făcute cu cartea de credit pentru a preîntâmpina eventualele încasări suplimentare.

„Vă recomandăm să folosiţi un serviciu de curier cu plata ramburs, care permite deschiderea coletului la primire, asigurându-vă astfel că aţi plătit pentru ce aţi comandat”, mai precizează poliţiştii.

cumparaturi in siguranta foto igpr

Pe aceeaşi temă:

INFOGRAFIE Pentru Paşte, românii economisesc din timp bani, ca să nu pună presiune pe bugetele familiei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite