Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Sicriul ca o cutie de carton: cînd nu mai respecţi moartea, viaţa nu mai contează

32
8 Oct 2017 12:23:03
Vasile Ernu

De cîtnd am văzut imaginea aceea cu „Militari români căzuţi la Stalingrad, reînhumaţi la Rossoşka“ îmi este greu să mă desprind de ea. Cutiile acelea m-au lăsat descumpănit.

De cîţiva ani buni de zile studiez „economia morţii“: schimbările care au lor în ultimii 20 de ani în ritualurile morţii, în economia morţii, a înmormîntărilor şi a cimitirelor. E o temă mai specială. De ce? Pentru că mă întîlnesc tot mai des cu ea şi sînt în situaţia de a reflecta destul de des asupra ei. Dar mai ales pentru că eu cred că schimbările din acel domeniu descriu cel mai profund şi clar schimbările esenţiale care au loc în societatea noastră. Vreţi să ascultaţi istoria recentă a regiunii nostre, a schimbărilor şi problemelor reale din societate? Mergeţi la priveghi. Nici o carte şi simpozion de specialitate nu poate bate priveghiul la acest capitol.

Cu moartea nu te joci, de ritualurile ei nimeni nu îndrăzneşte să se atingă. Nici măcar regimurile totalitare. Însă acum, în ultimul timp, există o presiune imensă ce vine dinspre capital asupra acestei zone şi au loc schimbări accelerate fără precedent. Dar asta e o altă poveste.

Revenim la militarii noştri. Nu pot să uit cutiile acelea. Eu aşa ceva nu am mai văzut niciodată. Nici în cele mai grele vremuri nu am văzut asta. Nici măcar regimul sovietic care dispreţuia profund moartea şi era foarte neglijent cu soarta omului nu făcea asta. Din Afganistan se aduceau militari „praf“, dar în sicriu, fie şi de metal: faimoasele „Gruz/Kargo 200“. Un stat nu se poate juca cu respectul faţă de moarte. Trebuie să respecte rigorile unor ritualuri fie şi minimale: în cultura noastră sicriul nu poate fi înlocuit de nimic cu atît mai mult de o cutie de carton.

Înţeleg încercarea statului de a-şi recupera militarii căzuţi la Stalingrad: face parte din ritualurile politicii unui stat. Nu am o problemă cu asta: e de datoria lui, face parte din raţiunea unui stat. Însă dacă ai făcut acest efort, atunci fă-l pînă la capăt: moartea nu acceptă ritualuri neisprăvite. Moartea trebuie respectată, are rigorile ei mai ales în acest context ultrasimbolic: militarul este un element cheie în construcţia statului naţional modern. „Militarii români căzuţi la Stalingrad” aveau o încărcătură simbolică puternică pentru mitologia statului naţional Român. Felul în care i-au deshumat şi îngropat nu a făcut decît să distrugă acest simbol, să-l profaneze. În cutii de carton? Bine că nu în pungi de hipermarket, cu reclama la vedere...

Ce reprezintă pentru mine în acest caz „sicriul ca o cutie de carton“? Pentru mine asta înseamnă falimentul statului (modern naţional). Atît înseamnă pentru un stat moartea unui militar care e un cetăţean, cum spuneam, mai special pentru el. Vă daţi seama ce înseamnă atunci pentru el „cetăţeanul obişnuit“? Nimic.

Ce înseamnă însă lipsa de reflecţie şi de reacţie a opiniei publice la acest fenomen? Falimentul nostru. Cînd moartea şi ritualurile ei nu mai înseamnă nimic, atunci cu siguranţă că nici viaţa nu însemnă mare lucru.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

Bradulet Ovidiu
8.10.2017, 13:01:20

Cu greu poate fi descrisa aceasta situatie ! Rămâi pur si simplu perplex ! Cat de mizerabili au ajuns politicienii !!! Cat de josnic pot trata acest neam !!!! Cu certitudine fapta se poate cataloga ca profanare a memoriei si constiintei naționale !!! Acestia nu pot fi numiți români ! Orice dar români nu sunt !!! Imi e greața pur si simplu ! Padurile Romaniei sunt vandute pe un blid de linte dar pentru soldatii Romaniei nu s-au gasit 100mc de lemn ca sa li se faca un sicriu demn de jertfa lor ! Dezgustator !!!

0 (4 voturi)
Bradulet Ovidiu
8.10.2017, 13:01:36

Cu greu poate fi descrisa aceasta situatie ! Rămâi pur si simplu perplex ! Cat de mizerabili au ajuns politicienii !!! Cat de josnic pot trata acest neam !!!! Cu certitudine fapta se poate cataloga ca profanare a memoriei si constiintei naționale !!! Acestia nu pot fi numiți români ! Orice dar români nu sunt !!! Imi e greața pur si simplu ! Padurile Romaniei sunt vandute pe un blid de linte dar pentru soldatii Romaniei nu s-au gasit 100mc de lemn ca sa li se faca un sicriu demn de jertfa lor ! Dezgustator !!!

+1 (5 voturi)
IonIon Codreanu
8.10.2017, 13:15:59

Și militarii germani au fost și sunt - când sunt descoperiți - reînhumați. De fiecare dată se încearcă IDENTIFICAREA lor, după resturile găsite în mormânt (număr de înmatriculare, obiecte personale...). Iar reînhumarea se face decent, cu respectul cuvenit față de dispărut. Soldatul nu se duce de capul lui pe front, să ucidă sau să fie ucis! ESTE TRIMIS DE STAT! De conducători! DE aceea, TOȚI soldații trebuie considerați victime ale celor care dezlănțuie măcelurile. Au toată viața înainte și SUNT OBLIGAȚI să o piardă... Ce poate fi mai tragic, mai absurd?!

+2 (6 voturi)
catalin toader
8.10.2017, 13:48:16

Chiar daca nu-mi plac extensiile ideologice ale domnului Vasile Ernu, nu am cum sa nu fiu de acord cu concluzia domniei sale : " cand moartea si ritualurile ei nu inseamna nimic, cu siguranta ca nici viata nu inseamna mare lucru". Menirea oricarui stat este sa-si protejeze cetatenii - morti sau vii. Cu atat mai mult pe cei pe care statul insusi i.a trimis sa moara pe pamant strain! Daca, prin absurd, am reusi sa-i gasim pe toti cei morti in campania din Est -sunt zeci, daca nu sute de mii- si daca drujbele lui Dumnezeu ar fi doborat si ultimul copac din tara asta, statul tot nu avea niciun motiv acceptabil sa fie meschin. La nevoie, statul poate sa taie pensii sau salarii, dar cand vine vorba de mortii lui, nu are voie sa se zgarceasca. Ar trebui sa ne fie rusine tutror - iar vinovati nu sunt cei cativa birocrati care s-au ocupat de acest eveniment.

+3 (7 voturi)
Ilim
8.10.2017, 13:51:52

Lasand la o parte faptul ca are dreptate in privinta acelor cutii de carton si vor apare probabil si vinovatii, (daca vor mai apare !.. ), titlul este moralmente profund gresit si denota mai degraba o conceptie de tip ISIS. Cum, adica: "daca nu respecti moartea, viata nu mai conteaza" ? Se inverseaza cumva prioritatile? Nu exista niciun motiv plauzibil care sa sprijine aberatia asta. Pai numai aia din ISIS respecta mai mult moartea decat viata. Corect si moral, ar fi fost ceva de genul: "Cine respecta viata cu adevarat, automat respecta si solemnitatea mortii " , dar deja ne-am obisnuit cu aceasta gandire pe de-a 'ndoaselea.. Sa-ti faci un titlu de glorie din a respecta moartea inaintea vietii, denota un mare viciu de gandire..si inca ceva: regimul sovietic inca de la infiintare a girat multe gropi comune acoperite cu var, asa ca sa nu ne mai imbrobodeasca autorul cu basmele sale..despre respectul stalinismului fata de moarte.

+8 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (32)