Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Simona Măierean este prima femeie pilot comandant de aeronavă în cadrul Heavy Airlift Wing a NATO din Europa

6
26 Jun 2020 17:06:16
Autor: Valentin Bolocan
Simona Măierean FOTO Forţele Aeriene Române
Simona Măierean FOTO Forţele Aeriene Române

Locotenent-comandorul Simona Măierean, pilot pe aeronave de tip C-17 Globemaster III în cadrul Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic (Strategic Aircraft Capability - SAC) din Baza Aeriană Papa din Ungaria, a devenit, începând de joi, 25 iunie 2020, prima femeie din Europa care a obţinut certificarea de pilot comandant de aeronavă din Grupul de Transport Aerian Strategic al SAC.

La numai 24 de ani, lt.cdor Măierean a scris istorie în Forţele Aeriene Române fiind prima femeie - pilot de vânătoare din România şi la 33 de ani devine copilot pe aeronava C-17 Globemaster în cadrul Strategic Aircraft Capability la baza din Ungaria.
 
Cu ceva timp în urmă, când încă nu trecuse C-17 Globemaster III şi pilota un C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române, Simona povestea pentru „Adevărul” cum trecerea de la supersonice la avioane de transport a fost o adevărată provocare.
 
 
Simona, pe vremea când pilota un Spartan al Forţelor Aeriene Române
 
 „Sunt avioane foarte diferite, sunt filosofii de zbor diferite. C-27J Spartan este un avion de transport tactic, pe cand MIG-ul 21 este un avion de vânătoare. Când am schimbat categoria de aeronavă am făcut cursurile specific acestui nou avion, după care au urmat orele de simulator, apoi orele de observator, în care stai în cabina avionului, pe al treilea scaun şi observi manevrele şi tot ceea ce fac cei doi piloţi de la urcarea în aeronavă până la părăsirea ei după aterizare. Pentru mine cea mai mare diferenţă a constat în trecerea de la zborul în simpla comanda la zborul în echipaj. În zborul în echipaj trebuie să faci o echipă cu pilotul comandant, nu să lucrezi în contratimp”, preciza Simona Măierean.  

 

Materiale sanitare pentru combaterea COVID 19

 
În urmă cu două luni s-a aflat la manşa aeronavei C-17 Globemaster şi după o misiune care a presupus aproximativ 40 de ore de zbor, a adus în ţară 100.000 de combinezoane de protecţie din Coreea de Sud.
 
FOTO Strategic Airlift Capability
 
„Trebuie să ştii ce vrei şi să-ţi asumi toate deciziile pe care le iei, să nu te opreşti la primul obstacol. În momentul în care ai un vis, îţi evaluezi realistic posibilităţile, îţi asculţi vocea interioară şi mergi mai departe” a spus locotenent-comandorul Simona Maierean.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Stefan din Nord
26.06.2020, 18:40:07

Oare cand e la mansa Spartanului nu-i vine asa din reflex sa execute un tonou asa cum facea cand pilota MIG-21 ?

+1 (1 vot)
Iulian Lupsa
26.06.2020, 20:00:31

S-a dus pentru bani acolo, e vorba de misia in valuta. De la onorabila postura de pilot pe supersonic de vanatoare a ajuns carutas aerian numai ca sa ia misia in valuta!!! Nu e nimic onorabil din ce face ea ca pilot pe caruta aeriana pentru altii!!!

-2 (2 voturi)
staciu dan
26.06.2020, 22:20:23

Spuse un mandru pilot de dacie logan :)

+1 (1 vot)
Adi Bunea
27.06.2020, 00:34:26

Mai puscasule, tu nu te-ai dus tot pentru bani sa dai cu mopul prin Anglia? Ca din povestile tale am inteles c-ai fost si tu un militaur onorabil.

Coco Cocos
26.06.2020, 19:38:43

felicitari, doamna!

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)