Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Sindicaliştii cer 1% din PIB pentru sport

2
7 Nov 2019 11:24:37
Autor: Calin Mihai
Sportivi
Sportivi

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret solicită Guvernului, Parlamentului şi Preşedintelui României alocarea unui procent de 1% din PIB în anul 2020 pentru Sport şi Tineret

Cererea vine în contextul acutizării problemelor cu care se confruntă cel mai sărac domeniu de activitate.
 
"Este nevoie de soluţii urgente pentru salvarea acestui sector aflat în colaps şi de investiţii punctuale, după modelul altor guverne din ţările UE, care au acordat interes deosebit mişcării sportive şi programelor de tineret, cu scopul de a obţine performanţe în sport şi de a păstra ţinerii în propria ţară. Având în vedere că anul 2020 este an olimpic, iar în urmă cu patru ani s-a înregistrat cea mai slabă participare a sportivilor noştri la o ediţie a Jocurilor Olimpice, ţinând cont de faptul că pentru sportul de masă nu se acordă interes din partea factorilor de decizie, ajungându-se la un procent de peste 32% al copiiilor care nu practică niciun sport şi la un grad de obezitate de 55% în rândul populaţiei, este nevoie de o intervenţie rapidă de la cel mai înalt nivel pentru stoparea acestui declin al sportului de performanţă, dar şi al celui de masă.
 
Luând în considerare că în ultimii ani bugetul alocat acţiunilor de tineret a înregistrat o scădere semnificativă şi au fost tăiate fonduri de la toate capitolele (programe pentru tineri, tabere, centre de tineret şi agrement), constatând că în ultimii 15 ani, numărul tinerilor din România a scăzut cu peste 2,4 mil (de la 7,5 mil la 5 mil), adică o scădere de peste 32%, considerăm că sunt necesare măsuri care să sprijine ţinerii prin programe dedicate acestora. În ultimii ani schimbările au fost dese la nivelul conducerii MTS, miniştrii neacordând importantă problemelor semnalate, pasându-le de la unul la celălalt, iar pentru îndreptarea situaţiei actuale este nevoie de creşterea finanţării acordate Ministerului Tineretului şi Sportului, întrucât cu sumele alocate în ultimii ani nu se poate asigură o calitate mai bună a vieţii tinerilor şi sportivilor şi nici nu se poate restabili funcţionalitatea bazelor sportive, taberelor şi centrelor de agrement”, spun sindicaliştii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Lucifer
7.11.2019, 11:29:47

Da' lu' PSD de ce nu i-au cerut? Sindicatele au devenit filiale de luptă politică ale PSD.

Mironov George
7.11.2019, 11:55:11

Facem stadioane pentru o activitate care se desfasoara odata pe saptamana, al caror scop este sa ofere paine si circ prostimii. Mai facem si bserici tot din buget. Dar nu s-a construit nici o centrala electrica din buget, caile ferate sunt un ruina, exploatarea resurselor de O&G se face de catre straini in timp ce pe vremea comunistilor o faceam cu forte proprii. Cu banii cheltuiti pe stadiuane si biserici, finantam proiecte de explorare si exploatare a resurselor de petrol si gaze onshore si offshore. In fond explorarea si exploatarea resurselor de O&G este asemanatoare activitatii desfasurate de un dezvoltator imobiliar care finanteaza si manageriaza dezvoltarea unui proiect imobiliar. Daca statul roman avea bani si PETROM-ul ramanea companie de stat, atunci pentru explorarea seismica putea fi desemnata prin licitatie o companie (de ex Gugro), pentru foraj orice companie care are in dotare nave specializate (jack-up rig, dril ship, semisub, tension leg platform), pentru exploatare, instalare de conducte (GSP Romania sau altele) sau instalarea unui FPSO (pentru petrol si gaze asociate) sau FLNG (pentru gaze) daca zacamintele sunt situate la distante mari fata de tarm si nu justifica instalarea unei conducte submarine. Comunistii erau buni gospodari, pe când regimul actual este regimul care cheltuie banii fara cap, aiurea. Auzi stadioane , catedrale - sa va dea caldura stadioanele si catedrala. Mama voastra de golani!!

Modifică Setările