Sindicatele din Penitenciare: ANP dezinformează. 1588 de deţinuti eliberaţi de la aplicarea graţierii mascate. Reacţia ANP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatele din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) susţine că instituţia a dezinformat atunci când a anunţat că, în perioada 19 octombrie – 19 noiembrie au fost pusi in libertate 701 deţinuţi, ca urmare a aplicării legii recursului compensatoriu.

În realitate, susţin sindicaliştii, cifrele exacte ar fi următoatrele: 1.588 de deţinuţi, dintre care 701 liberaţi la termen şi 887 liberaţi condiţionat. Toţi ar fi beneficiat de recursul compensatoriu.

„În această perioada numărul detinuţilor din penitenciare a scăzut de la 25.798 (la 19.10.2017) la 24.210 (la 21.11.2017). Aritmetica nu poate fi înfrântă nici măcar de către ministrul justiţiei în asociere cu şeful penitenciarelor. În aceste condiţii estimăm că în 60 de zile de la aplicarea acestei legi vor beneficia peste 3.000 de deţinuţi de această graţiere mascată, urmând că în primele 12 luni să fie aproximativ 8.000 de beneficiari, indiferent de natura şi gravitatea infracţiunii.

În considerarea faptului că publicul are dreptul să fie informat corect în legătură cu numărul exact de hoţi, tâlhari, violatori, criminali şi corupţi care au fost puşi în libertate, vom reveni cu aceste corecţii ori de câte ori ANP sau Ministerul Justiţiei, vor simţi nevoia să dezinformeze prin omisiune“, precizează sindicatele din ANP.

Reacţia ANP

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a răspuns acuzelor făcute de sindicalişti, precizând că, în perioada 19.10 – 19.11.2017, din penitenciare au fost puse în libertate, ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevăzute de Legea 169/2017, 701 persoane. De asemenea, a fost admisă, de către instanţele de judecată competente, liberarea condiţionată pentru 1.265 de persoane.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a completat: „Liberarea condiţionată este o instituţie complementară regimului executării pedepsei închisorii şi presupune îndeplinirea cumulativă a unor condiţii strict şi limitativ prevăzute de lege. (...) Raportat la posibilitatea alocării de beneficii compensatorii potrivit Legii 169/2017, deşi legea a creat acest beneficiu, executarea fracţiei legale nu presupune însă operarea de drept a liberării condiţionate. Admiterea liberării condiţionate implică formarea convingerii instanţei cu privire la însuşirea de către persoana condamnată a unui complex de valori sociale necesare subzistenţei în societate, în condiţii de legalitate“.

Cifrele avansate de ministrul Justiţiei

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat săptămâna trecută, citând o adresă de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), că din 19 octombrie şi până în 15 noiembrie au ieşit din închisori, ca urmare a intrării în vigoare a legii recursului compensatoriu, 674 de deţinuţi.

”Cu adresa nr. 61186/16.XI.2017, ANP ne comunică următoarele: <<În perioada 19.10.2017 - 15.11.2017, ca urmare a zilelor considerate executate suplimentar ca măsură compensatorie pentru cazarea în condiţii necorespunzătoare, din unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost puse în libertate ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen un număr de 674 de persoane>>”, a scris ministrul Justiţiei pe pagina personală de Facebook.

Tudorel Toader a declarat anterior că informaţiile furnizate de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor potrivit cărora peste 1.200 de deţinuţi au fost eliberaţi în prima lună de la aplicarea Legii recursului compensatoriu sunt eronate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite