Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Sindicatul Europol: Certificatele de vaccinare nu pot fi verificate de poliţişti. Barmanii nu au dreptul

28
23 Sep 2021 21:25:53
Autor: News.ro
Poliţiştii nu au telefoane care să verifice paşapoartele verzi Foto: Shutterstock
Poliţiştii nu au telefoane care să verifice paşapoartele verzi Foto: Shutterstock

Sindicatul Europol anunţă, joi, că poliţiştii de ordine publică nu pot verifica certificatele verzi ale persoanelor, neavând în dotare telefoane de serviciu sau tablete cu sistem de operare Android. În plus, sindicaliştii atrag atenţia că administratorii diferitor localuri nu au calitate de operatori de date cu caracter personal şi acuză Guvernul de populism.

”Certificatele de vaccinare nu pot fi verificate de poliţişti. Cu toate că titlul sună şocant, aceasta este realitatea cruntă şi este reprezentată de faptul că poliţiştii de ordine publică nu au posibilitatea tehnică de a verifica autenticitatea certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19 ale cetăţenilor (...) Însă marea problemă referitoare la modalitatea de utilizare a acestei aplicaţii este reprezentată de faptul că poliţiştii nu au în dotare telefoane mobile sau tablete cu sistem de operare Android, iar ospătarii, barmanii sau administratorii diverselor spaţii în care se desfăşoară evenimente private nu au calitate de operatori de date cu caracter personal”, au transmis, joi, reprezentanţii Sindicatului Europol.  
 
Aceştia afirmă că, potrivit legislaţiei în vigoare, poliţiştii nu vor putea să verifice certificatele digitale ale cetăţenilor care se află în incinta unor terase, restaurante ori a unor instituţii publice sau private în cadrul cărora sunt organizate diverse evenimente sportive sau cultural-artistice, deoarece orice persoană are obligaţia de a prezenta documentele care să-i ateste situaţia epidemiologică doar angajaţilor acestor unităţi pentru a le fi permis accesul în interior. 
 
”Cu toate că premierul Florin Cîţu declară că măsura implementării obligaţiei de prezentare a certificatelor digitale privind COVID-19 este bună, constatăm faptul că avem de a face cu declaraţii pur populiste atâta timp cât un astfel de document poate fi folosit de orice persoană pentru a intra într-un restaurant sau pentru a participa la un spectacol, spre exemplu, fără a avea obligaţia prezentării inclusiv a actului de identitate pentru a se putea stabili efectiv dacă acesta este deţinătorul de drept al certificatului care îi atestă situaţia epidemiologică, întrucât şi în această situaţie doar operatorii de date cu caracter personal pot gestiona, prelucra sau stoca datele de identitate ale cetăţenilor. Constatăm şi cu această ocazie că la nivelul Guvernului, în ceea ce priveşte elaborarea actelor normative, avem de a face atât cu o nepăsare în privinţa respectării drepturilor constituţionale cât şi cu o necunoaştere crasă a prevederilor Regulamentului General privind Protecţia Datelor cu Caracter Personal”, au mai transmis sindicaliştii.  
 
Aceştia atrag atenţia că ”cetăţenii nu vor avea garanţia că vreun barman sau ospătar ori alte asemenea persoane neautorizate nu vor realiza inclusiv o fotografie a display-ului telefonului mobil sau a tabletei cu sistem Android prin intermediul cărora au fost verificate certificatele digitale, putând avea acces permanent la datele lor de identificare”.  
 
”Nu ne vom poziţiona faţă de cât de eficiente sau ineficiente sunt verificările efectuate prin intermediul acestei aplicaţii, însă nu putem să nu atragem atenţia atât cu privire la faptul că poliţiştii din teritoriu nu au în dotare telefoane sau tablete de serviciu cu sistem de operare Android şi nici nu pot fi obligaţi să-şi utilizeze telefoanele personale în interesul instituţiei. Mai mult decât atât, la acest moment există riscul accesării ilegale a datelor cu caracter personal ale cetăţenilor de către barmani, ospătari, ori angajaţi ai instituţiilor în cadrul cărora sunt organizate evenimente sportive sau cultural-artistice care nu sunt autorizate să prelucreze ori să gestioneze date cu caracter personal de către  Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal”, au mai transmis sindicaliştii.  
 
Certificatele verzi sunt utilizate şi în România, din 20 septembrie, în localităţile unde incidenţa cazurilor este mai mare de 3 la mie.  
 
Certificatele se verifică cu ajutorul unei aplicaţii dezvoltate de STS şi care poate fi descărcată pe dispozitive cu sistem de operare Android.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Creier de cristal
23.09.2021, 21:50:14

Ar trebui sa fie regulile la fel pt toti...si pt vaccinati si pt nevaccinati...si vaccinatii pot face si transmite boala, chiar daca de obicei fac forme mai usoare...apropo eu sunt vaccinat...

-20 (28 voturi)
Kelemen Jakob
23.09.2021, 21:50:50

Masura este luata ptr a pedepsi pe cei care refuza serul experimental. De ce-l refuza? De teama. Nu are legatura cu nimic altceva,Chiar sunt curios cate carciumi vor ramane deschise cu asa clientela de s-au injectat ptr 2 mici.

-10 (16 voturi)
cypros.
23.09.2021, 21:59:28

Foarte bine spus .Nu ma vaccinez cu serul lor experimantal .NICIODATA ps voi opune REZISTENTA FIZICA .

-14 (26 voturi)
cypros.
23.09.2021, 21:58:21

Oricum nu imi pasa de ,,certificatele ,, ,lor de nimic care atenteaza ,la libertatea mea Nu am nevoie si nici de militienii cu sapca adica niste gabori criminali .

-14 (26 voturi)
leuldinpanjshir99
23.09.2021, 22:23:47

Cu loaza maharului de la Europol, dansatoare din buric cu Spiru Haret la baza angajata la o sucursala Transelectrica, cum mai ramane?

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările