Singur în balon către Polul Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exploratorul francez şi-a „luat zborul“ ieri, la bordul balonului Generali Arctic Observer
Exploratorul francez şi-a „luat zborul“ ieri, la bordul balonului Generali Arctic Observer

Medicul francez Jean-Louis Etienne a plecat în prima expediţie solo deasupra gheţurilor arctice. Ineditul voiaj durează între şapte şi zece zile, iar în acest răstimp temerarul medic va efectua măsurători ştiinţifice ale nivelului de dioxid de carbon.

Jean-Louis Etienne, cel care, în 1986, a fost primul explorator din lume care a ajuns, pe schiuri şi de unul singur la Polul Nord se află în prezent în faţa unei alte provocări: aceea de a survola acelaşi Pol Nord, tot singur-cuc, la bordul unui balon, numit „Generali Arctic Observer".

Specialistul francez a decolat ieri, din arhipelagul Svalbard din Norvegia. La scurt timp după decolare, Etienne a declarat: „Nu am avut o mică emoţie, ci una enormă la plecare. A fost ceva extraordinar". Într-un interviu acordat publicaţiei franceze „Le Parisien", el a spus că nu ia în calcul riscurile enorme ale acestui voiaj. În afară de măsurătorile nivelului de dioxid de carbon din atmosfera Polului Nord, Jean-Louis Etienne intenţionează să observe şi câmpul magnetic terestru, pentru a încerca să găsească o explicaţie deplasării, cu 60 de kilometri pe an, a Polului Nord.

Orez şi jambon de ren

În nacela balonului construit în jurul unei armături din aluminiu (prevăzută şi cu panouri solare), exploratorul francez nu se va simţi în largul lui, întrucât are la dispoziţie doar trei metri pătraţi pentru a se „mişca". Etienne şi-a aprovizionat „cămara" cu diverse alimente: de la orez şi cartofi, la cereale, fructe uscate, carne afumată de elan, jambon de ren şi somon.

Conform propriilor mărturisiri, la fiecare şase ore de voiaj îşi va acorda două ore de somn. În „cuibul" său se mai află o barcă de salvare gonflabilă, un combinezon etanş şi izotermic şi, evident, o paraşută. Aceasteia i se adaugă un „kit de supravieţuire" ce conţine un cort şi un sac de dormit.

Nutriţionist pasionat de sport

Jean-Louis Etienne, 64 de ani, medic specializat în nutriţie şi în biologia sportului, studiază totodată, din punct de vedere psihologic, reacţiile persoanelor aflate în condiţii extreme.

Jean-Louis Etienne

Temerarul explorator, apărător al mediului înconjurător şi inamic declarat al poluării, este cunoscut şi pentru expediţiile sale în Himalaya, Groenlanda şi Patagonia, ori pentru voiajele făcute în Arctica şi Antarctica. În 2006, Jean-Louis Etienne a fost decorat cu Legiunea de onoare, în grad de ofiţer.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite