Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Sistemul de recunoaştere facială şi ce date va colecta SRI prin noul sistem informatic Big Brother

36
17 Aug 2016 18:24:01
Autor: Sorin Ghica
Noul sistem informatic integrat al SRI va fi capabil să analizeze o cantitate semnificativă de date
Noul sistem informatic integrat al SRI va fi capabil să analizeze o cantitate semnificativă de date

Controversatul sistem SRI SII Analytics de prevenire a fraudei, corupţiei, terorismului şi evaziunii fiscale va pune la un loc toate bazele de date ale unor ministere şi instituţii-cheie ale statului pentru ca instituţiile statului să analizeze mai bine cantitatea semnificativă de date pe care deja o au la dispoziţie.

Acuzat că-şi face un sistem ”Big Brother” cu bani europeni, Serviciul Român de Informaţii (SRI) susţine că proiectul SII Analytics, criticat de societatea civilă pentru că ar putea deveni o intruziune în viaţa privată a cetăţenilor, va opera doar bazele de date deja existente, însă cu modalităţi îmbunătăţite de grupare a informaţiilor.

SRI va pune în acelaşi loc baze de date ale unor ministere şi instituţii-cheie ale statului român printre care cele ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului de Finanţe/ANAF, Ministerului Justiţiei, cele ale Băncii Naţionale a României sau ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. „Sistemul  informatic preia informaţiile necesare de la mai multe instituţii publice, prin asigurarea interoperabilităţii dintre bazele de date ale acestora. Din această perspectivă, sistemul oferă posibilitatea regăsirii rapide a diverselor categorii de date sau accesul la tablouri de bord", se arată în caietul de sarcini al proiectului „Sistemul Informatic Integrat (SII) Analytics”.

Reprezentanţii SRI dau şi eu exemplu despre situaţiile în care noul „Big Brother” va fi interogat: „Dacă o persoană doreşte să obţină un permis de port-armă o simplă interogare a sistemului SII ANALYTICS îi va spune beneficiarului dacă nu cumva persoana are antecedente penale. În prezent, acest lucru este posibil doar după ce sunt consultate mai multe baze de date de către mai mulţi angajaţi ai instituţiilor statului”.

Sisteme de monitorizare a internetului

Pentru ca toate acestea să fie posibile, SRI susţine că trebuie să achiziţioneze patru dispozitive pentru interceptarea traficului de Internet (echipamentele de tip Traffic Access Point - TAP), precum şi o soluţie de monitorizare a utilizării resurselor de comunicare colaborativă.

Potrivit specialiştilor, cu ajutorul echipamentelor Access Point sunt monitorizate comunicaţiile prin servicii şi programe de instant messaging (cum ar fi Yahoo Messenger, Facebook Messenger, Skype etc.), email sau orice alte mecanisme similare de comunicaţie electronică. „Soluţia va asigura identificarea protocoalelor specifice de comunicare colaborativă în tehnologie Web, inclusiv a mesageriei electronice «instant» şi a celei tradiţionale (de tip email şi asimilată), precum şi a tehnologiilor conexe de schimb de informaţie nestructurată, indiferent dacă serviciile de acest tip vor fi accesate şi utilizate prin aplicaţii dedicate, sau prin pagini Web, în instanţe de tip browser”, se arată în caietul de sarcini.

Reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii susţin că SII Analytics va ajuta instituţiile statului să analizeze mai bine, mai structurat, mai rapid şi mai relevant cantitatea semnificativă de date pe care deja o au la dispoziţie. „Astăzi, instituţiile din România, în cooperările inter-instituţionale, valorifică în medie în jur de 25% din informaţia disponibilă. SII Analytics scade cu până la 90% timpul de acces la date şi pune la dispoziţie instrumente software de analiza avansată şi acces securizat în condiţii de mobilitate. De asemenea, permite analiza avansată prin elemente grafice - scheme de relaţii, hărţi, charturi. Scopul este ergonomia, care conduce la rapiditate şi eficienţă”, arată SRI.

Performanţele platformei de colectare a datelor

Potrivit caietului de sarcini, platforma Big-Data, programul prin care SRI centralizează toate datele, trebuie să îndeplinească anumite cerinţe.

Astfel, platforma trebuie să fie capabilă să asigure accesul unui număr minim de 500 utilizatori concurenţi, la un volum de date de minim 30 TB, cu o creştere anuală de 6 TB, să asigure o medie a timpului de răspuns de sub 5 secunde, în condiţiile în care 500 de utilizatori concurenţi vor efectua regăsiri într-un interval de 60 minute şi să asigure o medie a timpului de răspuns de sub 10 secunde, în condiţiile în care se vor efectua 10.000 de regăsiri într-un interval de 60 minute, pentru programul ”face recognition” (recunoaştere facială).

Criticile societăţii civile

SRI a fost acuzat de patru ONG-uri că vrea să implementeze un sistem informatic prin care să aibă acces necontrolat la orice informaţie despre orice cetăţean al României. Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale au atras atenţia asupra riscului de supraveghere generalizată prin combinarea bazelor de date, dar şi asupra lipsei oricăror garanţii de respectare a drepturilor omului.

SRI: Versiunea Analytics este un upgrade de interconectare

SRI a explicat în ce constă sistemul „SII Analytics”, pentru care a fost lansată procedura de licitaţie prin SEAP şi care va opera, fără acces la internet, bazele de date deja existente însă cu modalităţi îmbunătăţite de grupare a informaţiilor.

Potrivit SRI, sistemul nu are ca scop colectarea de date de la instituţii, ci valorificarea datelor deja existente, nu interceptează comunicaţiile persoanelor, nu este conceput pentru face recognition în timp real, nu este o ameninţare la adresa drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. SRI mai precizează că „SII Analytics” nu este un proiect singular la nivel european. „Accesul unei instituţii la datele altei instituţii, prin intermediul SII, este şi va fi şi în continuare acordat doar cu acceptul proprietarului datelor, potrivit legii. Fiecare activitate în sistem este jurnalizată până la ultimul click. Orice încercare de utilizare a sistemului în interes propriu sau abuziv este identificată de filtre interne special constituite, fiind sancţionată inclusiv penal”, arată SRI. Licitaţia pentru SII Analytics va fi deschisă pe 22 august şi se va desfăşura prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Programul e finanţat prin fonduri europene în valoare de 25 de milioane de euro.

Ce date ar putea stoca SRI

Bazele de date corelate ale sistemului SII ANALYTICS trebuie să fie capabile să răspundă de la cele mai simple căutări, la cele mai complexe.

Potrivit caietului de sarcini, ”Behavioral analytics” reprezintă o analiză avansată, ce permite ”definirea unor comportamente, ca o grupare de filtre complexe construite grafic şi/sau programatic, folosind orice obiect, proprietate sau relaţie definită în modelul de date conceptual sau calculată prin agregări şi grupări multiple, pe baza cărora pot fi identificate, vizualizate, analizate şi monitorizate obiecte ce se încadrează într-un tipar”. Această soluţie trebuie să asigure răspunsuri la întrebări de tipul:

* care sunt societăţile comerciale ai căror acţionari sau administratori figurează la mai mult de N societăţi comerciale şi au cazier judiciar?
* care sunt societăţile comerciale înfiinţate între anii AAAA-AAAA, cu numărul mediu de angajaţi în perioada BBBB-BBBB mai mic decât N şi cu rambursări de TVA mai mari de S lei?
* care sunt societăţile comerciale cu cifra medie / angajat mai mare decât media + P% din abaterea medie standard a codului CAEN X?
* care sunt persoanele fizice al căror venit personal declarat pe perioada AAAA - AAAA şi creditele bancare contractate pe perioada BBBB - BBBB este cu P% mai mic decât numărul de metri pătraţi de teren/clădiri şi auto de valoare minim S lei, dobândite în perioada CCCC – CCCC? 

Sistem de recunoaştere facială

Nu în ultimul rând, SII ANALYTICS va avea şi o componentă performantă de recunoaştere facială (recunoaşterea unei persoane după o fotografie). Potrivit caietului de sarcini, licenţierea modului ”Face Recognition” va acoperi cel puţin 3.000.000 de regăsiri de subiecţi unici, fără alte restricţii.

Imaginile de referinţă utilizate în cadrul soluţiei ”face recognition” reprezintă un caz particular al datelor salvate în depozitele de date nestructurate.
Conform documentului, în prezent, există imagini de referinţă alb-negru şi color, cu o dimensiune medie de 16KB, ce ocupă cel puţin 950 GB spaţiu pe disk. Sistemul trebuie să fie capabil să asocieze mai multe imagini de referinţă pentru o singură persoană.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

arogantu
17.08.2016, 18:42:32

Ia sa vedem căti cetățeni onesti vor ieși în strada sa manifeste împotriva acestui sistem.... Voi chiar credeați ca propaganda cu terorismul și emigranți erau asa de florile mărului făcută??? Nu iepurașilor era ptr a va convingerea pe cat mai multi de necesitatea legilor big brother.... Pe de alta parte dacă nu ai ceva de ascuns nu te deranjează astfel de legi

-3 (7 voturi)
Gheorghe Americanul
17.08.2016, 19:00:50

Exact dragule, si pe timpul lui Beria daca nu aveai nuimic de ascuns nu te baga nimeni in seama!!!

+1 (7 voturi)
Mandrean Paul
17.08.2016, 19:04:22

Societatea civila ar trebui sa aiba PRIMA data incredere in SRI. Ar cam fi cazul sa terminam cu aruncatul pisicii moarte in ograda serviciilor. Nu de alta, dar spre deosebire de vecinii nostri zurlii, AVEM cu ce!

-4 (8 voturi)
Gheorghe Americanul
17.08.2016, 18:59:37

Saracii securisti, saraca Securitate... prin anii '80, intr-un oras ca Timisoara erau 36 de statii de ascultare Telefonica...36, la peste 350,000 de locuitori...acum in zilele glorioase ale democratiei americane, fiecare locuitor poate fi ascultat (cu voce normal si ragusita!), forografiat (bronzat si cu ten de iarna!), urmarit si..recunoscut facial si cum se screme pe W.C. de citeva ori din mai multe unghiuri...si voi sa imi spuneti ca toata treaba asta se numeste...PRIVACY!???

0 (4 voturi)
Mandrean Paul
17.08.2016, 19:06:25

Esti un MINCINOS, ceapaiev. Numai la voi in rassia se asculta, filmeaza si inregistreaza omul cand sta pe tron, trolache. Asa ca nu difuza MINCIUNI in spatiul public.

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările