Site online ca să-i sesizezi la Garda de Mediu pe cei ce nu colectează selectiv deşeurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Comunitatea Declic a construit un site online unde orice cetăţean poate sesiza Garda de Mediu în cazul în care firmele de colectare a deşeurilor nu fac acest lucru în mod selectiv aşa cum prevede legea.

Asociaţia aminteşte că de la 1 iulie a intrat în vigoare legea ce ne obligă să colectăm deşeurile separat însă firmele de salubritate în foarte puţine cazuri s-au conformat acestor prevederi. „România se îneacă în gunoaie. Producem anual 270 milioane tone de deşeuri minicipale din care reciclăm doar 13 %. Un pahar de plastic pe care îl folosim doar 60 de secunde rămâne în gropile de gunoi pentru sute de ani. Poluează apele, contaminează solul şi ne îmbolnăveşte. Vestea bună e că situaţia se poate schimba. De la 1 iulie a intrat în vigoare legea care ne obligă să colectăm deşeurile separat, pe 4 fracţii: resturi menajere, hârtie, sticlă şi plastic. Legea ne asigură că produsele sunt reciclate şi reutilizate, astfel încât gunoiul nu mai ajunge în depozite, în incineratoare sau în ape. Noile reglementări au intrat în vigoare, primăriile au schimbat regulamentele, dar, în realitate, puţine sunt firmele de salubritate care s-au conformat imediat şi au pus la dispoziţie cetăţenilor mijloacele necesare pentru colectarea selectivă. Dacă nu acţionăm urgent, acest proces va dura nepermis de mult sau, şi mai rău, autorităţile se vor complace în situaţia «merge şi aşa»”, se arată într-un comunicat transmis de Declic.

Potricit iniţiatorilor acestei campanii, dacă Garda de Mediu va fi sesizată de către fiecare român pentru fiecare neregulă pe care o observă la punctele de colectare a gunoiului de unde locuieşte, autorităţile vor fi obligate să ia măsuri imediate. 

Potrivit legii colectarea selectivă a deşeurilor a devenit obligatorie începând cu 1 iulie 2019. Astfel, containerele obişnuite, în care oamenii îşi aruncau până acum gunoiul, vor fi înlocuite cu pubele speciale pentru fiecare categorie de deşeu în parte. Resturi menajere, hârtie, sticlă şi plastic. Firmele de salubritate trebuie să doteze punctele de colectare a deşeurilor cu cei 4 recipienţi pentru cele 4 fracţii. Amenzile pentru firmele de salubritate care nu respectă regulile sunt între 20 000 - 40 000 lei. Aceleaşi amenzi se aplică şi persoanelor juridice care nu se adaptează noilor reglementări. Cetăţenii care nu se vor conforma regulilor, vor fi amendaţi cu până la 2000 de lei. Vor avea de plătit însă şi o taxă de salubritate mai mare cu 25%. În timp ce celorlalţi le scade factura cu 25%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite