Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Site-ul CCR, inaccesibil de o săptămână.  Valer Dorneanu: Va trebui să reconstruim, şi nu e un lucru simplu

1
20 Jun 2019 15:28:22
Autor: Laurenţiu Sirbu
Valer Dorneanu / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 29 iun 2017
Valer Dorneanu / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 29 iun 2017

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat joi că pagina de internet a instituţiei va trebui reconstruită în urma atacului informatic de la finalul săptămânii trecute.

„Vineri, site-ul Curţii Constituţionale a fost spart, virusat. Începând de vineri, am închis pagina noastră de internet.  Efectele nu puteau fi decât cel mult de virusare, de comunicarea unor ştiri false. Va trebui, din păcate, să-l reconstruim şi nu este un lucru foarte simplu. Împreună cu consultarea serviciilor specializate – SRI, STS, care ne asigurau până acum mentenanţa acestuia – vom găsi modalitatea de a reconstrui pagina în cel mai scurt timp şi să o realimentăm cu toate datele necesare. Până atunci, deciziile noastre sunt comunicate în Monitorul Oficial, iar comunicarea cu societatea civilă va fi realizată direct prin site-urile mijloacelor de comunicare în masă care au relaţii cu noi şi le vom furniza toate datele necesare”, a declarat Valer Dorneanu, citat de Agerpres.

 
El a adăugat că CCR se va adresa autorităţilor pentru a face cercetări.
 
„O să ne adresăm şi din punct de vedere penal, şi din punct de vedere tehnic autorităţilor competente să facă cercetările necesare, iar noi vom face demersurile pentru reconstruirea site-ului”, a spus preşedintele CCR.
 
Pe 14 iunie, site-ul Curţii Constituţionale a României a fost ţinta unui atac informatic.
 
În locul paginii de start, cei care încercau să intre pe site-ul CCR puteau vedea mesajul „Hacked By laZy hAcker” şi o imagine cu un personaj dintr-o animaţie japoneză. De asemenea, toate funcţiile paginii erau suspendate. Ulterior, pagina web generată de autorii atacului informatic a fost eliminată, însă site-ul CCR nu poate fi accesat.
 
 
O săptămână mai târziu, ministrul Sănătăţii Sorina Pintea anunţa că 5 spitale au fost ţinta unui atac cibernetic. Specialiştii în securitate susţin că una dintre probleme constă în faptul că autorităţile nu au adoptat legea Securitatii Cibernetice.
 
„Ce nu înţelege lumea nici la noi este că va veni o vreme în care tu, că şef de instituţie sau de companie, vei fi răspunzător nu numai pentru bună protecţie a instituţiei tale vizavi de protecţia informaţiilor clasificate sau de bună cheltuire a banului public, dar inclusiv va trebui să protejezi ceea ce va fi definit că 'zestre cibernetică' a instituţiei tale. Şi, dacă tu vei pierde informaţie vitală pentru instituţie sau pentru stat în urmă atacurilor cibernetice, vei fi bun de plată. Acesta e şi un motiv pentru care eu cred că încă nu avem legea - pentru că cineva se opune, fiindcă această lege va aduce cu sine şi responsabilităţi, dar şi sancţiuni, pedepse", declara anul trecut pentru ziare.com, fostul consilier pe probleme de securitate naţională Iulian Fota.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Un cititor
20.06.2019, 23:09:20

"Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat joi că pagina de internet a instituţiei va trebui reconstruită în urma atacului informatic de la finalul săptămânii trecute." Nici "domnii" de la Justitie nu au avut antivirus ?! "F responsabili."! N-au bani , bietii de ei..................pt un antivirus , adica 120-150 ron la 6 luni, un an. Practic au pierdut date irecuperabile , daca nu au copii facute/salvate, la finalul fiecarei zile de lucru. Daca nu au aceste copii, sa nu-mi spuna cineva, ca se mai poate reface (aici este justitie, si virgula conteaza, de multe ori e decisiva) exact cum era.