Situaţia cimitirului militar din Valea Uzului, abordată de Teodor Meleşcanu într-o convorbire telefonică cu ministrul Afacerilor Externe din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mugur Vărzariu
FOTO Mugur Vărzariu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut, joi, o convorbire telefonică cu ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, fiind abordată situaţia de la cimitirul militar internaţional din Valea Uzului. Meleşcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situaţiei, fără a fi necesare intervenţii externe neconstructive în acest sens.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, joi seară, că ministrul Teodor Meleşcanu a avut o convorbire telefonică cu ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Péter Szijjártó.

”În timpul convorbirii, cei doi miniştri au abordat situaţia de la cimitirul militar internaţional din Valea Uzului”, potrivit MAE.

Sursa citată a precizat că şeful diplomaţiei române i-a adresat omologului ungar solicitarea de a transmite un mesaj foarte clar comunităţii maghiare de a evita confruntările şi escaladarea tensiunilor.

”Ministrul Teodor Meleşcanu a evidenţiat importanţa identificării unor soluţii practice care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români şi maghiari deopotrivă şi a subliniat dreptul neîngrădit al fiecărui stat de a-şi comemora eroii îngropaţi în acest cimitir. În acelaşi timp, ministrul Teodor Meleşcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situaţiei, fără a fi necesare intervenţii externe neconstructive în acest sens”, a mai transmis MAE.

Mai mulţi maghiari au format, joi, un lanţ uman pentru a nu permite românilor să intre în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru a participa la sărbătoarea de Ziua Eroilor. Un grup de români a forţat intrarea, la faţa locului intervenind şi jandarmii pentru ca situaţia să nu escaladeze.

“Jandarmeria se află la Valea Uzului. Avem efective, iar scopul nostru este de a preîntâmpina tulburarea ordinii şi liniştii publice. Românii au rupt cordonul de ordine al jandarmilor şi au intrat în cimitir, iar maghiarii care erau în faţă s-au dat la o parte şi s-au retras. În cimitir are loc o slujbă religioasă şi se depun coroane. Jandermeria nu a folosit forţa”, au precizat reprezentanţii Jandarmeriei Bacău.

Într-un comunicat de presă transmis de CJ Harghita se arată că primarul localităţii Sânmartin, Gergely Andras, a închis temporar, pentru 30 de zile, cimitirul de la Valea Uzului, în urma unei hotărâri a Consiliului Local.

"Cimitirul militar a devenit focarul provocărilor, iar pentru a pune capăt scandalului acesta trebuie închis”, a spus Borboly Csaba, citat în comunicat.

Recent, poliţiştii din Bacău au început cercetări după ce mai multe cruci ale unor eroi români din Primul şi din Al Doilea Război Mondial au fost acoperite cu saci de plastic.

Potrivit Poliţiei Judeţene Bacău, poliţiştii s-au autosesizat după ce în spaţiul public au apărut imagini în care mai multe cruci din Cimitirul Internaţional al Eroilor - Valea Uzului din oraşul Dărmăneşti au fost acoperite cu saci din plastic şi fac cercetări pentru a stabili situaţia de fapt.

Pe un site de limbă maghiară au apărut imagini în care mai multe cruci ale eroilor români din cimitir fuseseră acoperite cu saci din plastic.

Ulterior, poliţiştii din Bacău au făcut cinci percheziţii în judeţ şi în Harghita, la persoane suspectate de lovire sau alte violenţe, distrugere şi furt, fapte comise în zona Valea Uzului. Printre cei vizaţi se află şi viceprimarului din localitatea Sânmartin, Laszlo Antal.

Situaţia Cimitirului Eroilor din Valea Uzului a dus la suspendarea colabărării dintre UDMR şi coaliţia de guvernare.

De altfel, joi seară, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a cerut premierului Viorica Dăncilă să demită ministrul de Interne şi prefectul judeţului Harghita, pentru situaţia creată la Valea Uzului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite