Procedura de contestare  a decretului de prelungire a mandatului generalului Ciucă la şefia Statului Major al Apărării, în lucru la MApN. Poziţia ministrului Leş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Ciucă la numirea în funcţia de şef al Statului Major al Apărării
Generalul Ciucă la numirea în funcţia de şef al Statului Major al Apărării

Iniţierea unei proceduri de contestare în contencios administrativ a decretului de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării se află în lucru chiar la MApN.

UPDATE Ministrul Gabriel Leş a explicat pe Facebook de ce face demersurile de contestare a decretului de prelungire a mandatului generalului Ciucă. "Concret, l-am contactat direct, şi din timp, pe preşedinte pentru a discuta deschis, spre a avea perspectiva domniei sale asupra problemei, însă reacţia a venit prompt: “Preşedintele este Ocupat!”.

Privind retrospectiv este limpede că s-a încercat o ambuscadă, care să genereze profit în plan mediatic, electoral, însă din fericire am la dispoziţie căile legale pentru a readuce lucrurile în matca lor legală. 

Imi asum totuşi vina de a fi mizat pe faptul că preşedintele nu-şi va permite să abordeze domeniul apărării şi securităţii în cheie pur electorală.

Cu privire la decretul de prelungire a mandatului de şef SMAp (pe perioada maximă de un an) emis de preşedinte, situaţia din punct de vedere juridic este fără echivoc. În mod absolut simetric, propunerea de prelungire se supune aceleiaşi proceduri ca şi cea de numire. Avem un singur precedent în acest sens, respectiv decretul 882 din septembrie 2010, unde veti regăsi explicit sintagma în fundamentarea emiterii decretului: “Având în vedere propunerea ministrului apărării naţionale şi avizul prim-ministrului”. Cred că este absolut evident că rolul CSAT în această procedură a fost la rându-i viciat, preşedintele făcând informarea exclusiv la televizor şi nu în cadrul şedinţei Consiliului aşa cum o cere legea şi regulamentele de funcţionare.

Mai mult decât atât, am trimis toate documentele care intrau pe ordinea de zi cu 10 zile înainte, astfel că dacă ar fi existat un minimal deziderat pentru soluţionarea problemei, Preşedintele, sau consilierii domniei sale (cu care a existat dialog) ar fi putut emite obiecţii, ori cereri de clarificare, în timp util. 

Cu atît mai ambiguă este situaţia din perspectiva Ministerului Apărării cu cât instituţia noastră are un cadru militar cu grad de general delegat la Cotroceni, pe funcţia de secretar CSAT, care are explicit rolul de a verifica conformitatea procedurii şi documentelor ce intră pe ordinea de zi. Înţeleg că domnia sa nu şi-a făcut datoria, pentru că nu a semnalat niciuna dintre aşa-zisele probleme de legalitate invocate de preşedinte. Ori, aceste probleme în fapt nu există, iar preşedintele a tratat situaţia exclusiv politic, în detrimentul celor mai elementare norme juridice", a ar[tat Gabriel Leş în postare.

Cel mai probabil, contestaţia va fi făcută în cursul zilei de miercuri, arată agerpres.ro. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

În aceeaşi zi, premierul Viorica Dăncilă a declarat că preşedintele Klaus Iohannis nu are atribuţia de a prelungi mandatul şefului Statului Major al Apărării, susţinând că decretul anunţat de şeful statului nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite