Sky News, clovnul Ramsay, Putin sau despre cum ne-am ȋntărit statul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
E mult mai greu să murdăreşti imaginea României decât ȋn 1990, când ȋn cârca ţării noastre se puteau pune toate grozăviile fără să avem capacitate de reacţie.
E mult mai greu să murdăreşti imaginea României decât ȋn 1990, când ȋn cârca ţării noastre se puteau pune toate grozăviile fără să avem capacitate de reacţie.

Oricât s-ar ȋnvârtoşa pe Twitter la adresa României ȋn aceste zile, cu ţâfna unui domn din lumea bună ȋn faţa unui trib căpos din lumea a treia, Stuart Ramsay de la Sky News nu va putea amâna la nesfârşit verdictul firesc.

Oricât ar sugera – şi el! – că e o victimă a Binomului şi că ȋn România zburdă traficanţii cu cagule şi tancuri sub ȋnalta protecţie a Guvernului, concluzia va fi aceasta: Stuart Ramsay este un clovn al meseriei sale, care ar trebui să se ocupe cel mult de ştiri inventate cu Justin Bieber, ȋn niciun caz cu teme serioase. Un clovn care, mai grav, a servit, ȋmpotriva României şi Ucrainei, interesele unui dictator scund şi ambiţios al cărui nume rimează cu Stalin.

Miza ştirii scornite de clovnul serviabil de la Sky News nu a fost România. Ţinta – aşa cum veţi putea vedea urmărind modul ȋn care ideile lui Ramsay au fost rostogolite de media rusă – a fost Ucraina. Modalitatea ȋn care, ce să vezi, se scurg armele din mâinile adversarilor lui Putin taman ȋn braţele teroriştilor de la Paris. Ucraina e de vină, domnilor, nu mai cercetaţi inutil filierele ruseşti de arme, faceţi ceva ȋmpotriva acestui stat nefuncţional – asta voia să ne spună domnul de la Sky News. România a intrat ȋn poveste pentru că servea grozav din punct de vedere geografic – demonstra o rută logică şi, mai ales, părea genul de stat bleg din Estul Europei care nu ştie să reacţioneze la astfel de făcături. Iei trei cagule din benzinărie, dai 2.000 de euro şi ştirea e gata, să trăiască domnul Putin!

Ce nu ştia domnul Ramsey este că statul roman şi-a ȋnsuşit, ȋn ultimii ani, marea lecţie servită gratuit – şi cam suicidar – de domnul Sorin Ovidiu Vântu. „Ȋntăriţi-vă statul, domnilor!“, ne-a dăscălit domnul Vântu de pe culmile puterii; şi, ȋntre timp, responsiv, statul român ȋntărit l-a pus după gratii. Dar această ȋntărire a statului nu ȋn raport cu haiducii interni se masoară – e relativ uşor chiar şi pentru un stat slab să facă faţă nababilor din interior. Nu: ȋntărirea statului se masoară ȋn modul ȋn care răspunde unor provocări şi intimidări care vin din exterior.

Când domnul Beny Steinmetz a angajat (tot la Londa) nişte agenţi pentru a stoarce informaţii despre şeful DNA, acestuia nu i-a trecut pur şi simplu prin cap faptul că statul român ar putea să-i umfle scurt pe aceştia. Steinmetz credea că ȋn România e simplu să pui la respect un stat slab: găseşti informaţii despre un procuror, asmuţi asupra procurorului politicienii din solda ta („Democraţia! Pericol!“), dărâmi procurorul – sau ȋl pui cu botul pe labe – şi scapi de consecinţele faptelor tale penale.

Stuart Ramsey, propagandistul anti-Ucraina şi anti-România, a avut aceeaşi surpriză: nu s-a speriat nimeni de brandul Sky News sau de agresivitatea abordării sale. Horodniceanu s-a mişcat repede şi a jucat tare, neferindu-se să anunţe, cu timidităţi birocratice, că Stuart Ramsey e un actoraş de miza mică.

Ne-am ȋntărit statul – asta e cea mai bună veste din istoria cu traficanţii Sky News. E mult mai greu să murdăreşti imaginea României decât ȋn 1990, când ȋn cârca ţării noastre se puteau pune toate grozăviile fără să avem capacitate de reacţie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite